Van’da İran nüfuzu artıyor

Van’da tüm ekonomik faaliyetler giderek İranlıların tekilinde olmaya başladı.

Van’da bulunan sınır kıpıları bölge halkına kapatılırken, İranlılara serbest. Van ve İran arasında yapılan sınır ticaretini sadece İranlılar yapıyor. İranlılar getirdikleri malları, kendi koydukları fiyatlarla satıyor.

İranlıların serbest şekilde Van’a gelmesi Van’a ve Van halkına yarardan çok zarar veriyor. Özellikle Türk ve İranlı yetkililer arasında yapılan anlaşma sonucu, sınır ticareti İranlılara serbest bırakılırken, Van halkına yasaklandı. Van ve İran arasında yapılan sınır ticareti sadece İranlılara yarıyor. Sınır ticaretinin sadece İranlılara yönelik çalışması, İranlıları Van’da tekel haline getirdi. Van’da tüm ticari faaliyetler, İranlıların eliyle yapılıyor. Binlerce İranlının Van’a gelmesi, konut fiyatlarının da artmasına neden oldu.

Bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle özellikle başta Hakkari, Şırnak'tan olmak üzere binlerce yurttaş Van’a geldi. Göçler nedeniyle Van’da binlerce insan kirada kalıyor. İşsizliğin çok yüksek olduğu ve üretimin olmadığı Van’da kiraların yükselmesi, vatandaşları zor durumda bırakıyor.