Van’a mülteci akını durmuyor

Afganistan’da Van’a mülteci göçü devam ediyor. Yaşları 15 ile 21 arasında değişen yüzlerce genç mülteci, günlerdir Van Otogarında kalıyor.

Hükümet tarafından daha önce ‘İran’dan bize gelmeyi bekleyen 3 milyon mülteci var’ açıklamasının ardından, İran’dan Türkiye’ye mülteci akını tam hız devam ediyor. Van Otogarında günlerdir bekleyen mülteciler, başta Kürt şehirleri olmak üzere İstanbul ve Türkiye’nin metropol kentlerin gönderiliyor. Özellikle yaşları 15 ile 21 arasında değişen yüzlerce mülteci günlerdir Van’da bekliyor.

15 YAŞINDAKİ MUHAMMED’İN TÜM AİLESİ AFGANİSTAN’DA

ANF’ye konuşan mültecilerden biri de 15 yaşında olan Roza Muhammad. Fotoğrafının çekilmesini istemeyen Muhammed, tüm ailesini Afganistan’da bırakmış. Afganistan’da yaşanan iç savaştan dolayı göç etmek zorunda kaldıklarını belirten Muhammed, DAEŞ ve Taliban’ın ülkeyi kan gölüne çevirdiğini söyledi. Muhammed, Afganistan’dan Van’a 10 gün süren bir yolcuktan sonra, Türkiye sınırına geldiklerini, buradan da Van’a getirildiğini belirtti.

‘AFGANİSTAN’A BİR DAHA DÖNMEYECEĞİM’

Van’a geldirildikten sonra, polis tarafından gözaltına alındıklarını 5 akrabasıyla 3 ay boyunca cezaevinde yattıklarını belirten Muhammed, İstanbul’a gitmek istediklerini söyledi. Gidecek başka yerlerinin olmadığı için günlerdir Van’a otogarında kaldıklarının dile getiren Muhammed, Afganistan’a bir daha dönmeyeceğini vurguladı.

VAN OTOGARINDA YÜZLERCE MÜLTECİ ANF OBJEKTİFLERİNE YANSIMIŞTI

Devlet kontrolünde ve İHH vasıtasıyla Van’a getirilen göçmenler nedeniyle ‘Bölgenin demografik yapısı mı değiştiriliyor’ şeklinde tartışmalar yaşanırken, AKP Hükümeti sessiz sedasız Van’a mülteci getirmeye devam ediyor.

 Geçtiğimiz ay, Van Otogarında bekleyen yüzlerce mülteci ANF objektiflerine yansımış ve ANF objektifine yansıyan karelerde güzlerce mülteci Van otogarında ağaç diplerinde ve çimlerde yaşayarak devletin kendilerini otoparktan almasını bekliyordu.

Hükümet tarafından daha önce AB ile yaşanan kriz esnasın da yapılan açıklamada, ‘İran’dan bize gelmeyi bekleyen 3 milyon mülteci var’ açıklamasının ardından çoğunluğu genç yaşta Afganların oluşturduğu 300 mülteci Van’a gelmişti. Bu mültecilerin Van’a gelişinin ardından Bitlis’te Süphan Dağı civarında Çadırköy kurularak Afganların buraya yerleştirilmesine yönelik çalışmalar başlamıştı.

KENAN EVREN KIRGIZLARI VAN’A YERLEŞTİRDİ

Bölgenin demografik yapısının değiştirilmesi için Cumhuriyetin kuruluşundan buyana devam eden çalışmalar 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Kenan Evren döneminde de yoğunlaştırılmıştı. 1982 yılında Evren tarafından getirilen Kırgızlar 1930lardaki Zilan katliamının yaşandığı ve devletin el koyduğu topraklara yerleştirildiler. Kırgız köyü bugün yüzlerce korucuyla en çok korucu sahibi olan köy konumunda.