Urmiye’de siyasi tutsaklara ağır koşullar dayatılıyor

Doğu Kürdistan’daki Urmiye merkezi cezaevinde siyasi tutsaklar ağır koşullara maruz bırakılıyor.

İran insan hakları örgütünün bildirdiğine göre, cezaevinin 12 nolu bölümünde siyasi tutsaklar uygun olmayan koşullarda tutuluyor. Yasalara göre cezaevi yönetmeliğindeki tüm hizmetlerin siyasi tutsakları bulunduğu bölümlere de uygulanması gerekiyor ancak, siyasi tutsakların kaldığı koğuşa bu hizmetlerin uğramadığı belirtiliyor.

HASTALIK BULAŞTIRIYORLAR

Cezaevindeki durumdan haberdar olan bir kaynak, şu bilgileri verdi: “Siyasi tutsaklara egzersiz için Pazartesi ve Çarşamba günleri sadece bir saatlik süre tanınıyor. Siyasi tutsakların sadece Perşembe günü bir saatlik duş hakkı var. Cezaevi yönetimi 9, 10 ve 11 nolu bölümlerin kapısını açıyor. Buralarda uyuşturucu bağımlıları, AİDS hastaları ve deri hastalıkları taşıyan kişiler tutuluyor. Kapılar açılarak, siyasi tutsaklara yaklaşmaları ve hastalık bulaştırmaları amaçlanıyor.”

KIŞIN SOĞUK, YAZIN SICAK SU İLE DUŞ

Aynı kaynak, siyasi tutsaklara taze gıda verilmediği ve gıda satın almaya zorlandıklarını belirtti.

İnsan hakları örgütüne göre sözkonusu kaynak, “Siyasi tutsaklar kışın soğuk su ile duş almak zorunda kalıyorlar. Yazın da cezaevi sorumluları soğuk suyu kesiyorlar, siyasi tutsaklar sıcak su ile duş almak zorunda kalıyorlar” dedi.