Uluslararası heyet, Güven'i ziyaret etti

Uluslararası Barış Delegasyonu, Leyla Güven'i ziyaret etti. Heyet üyeleri, İmralı tecridinin derhal kaldırılması gerektiğini belirtti.

Avrupa'dan gelen Uluslararası Barış Delegasyonu heyeti, İmralı tecridine karşı açlık grevini 98 gündür sürdüren ve sağlık durumunun ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alınan DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven'i evinde ziyaret etti.  Heyeti, TJA Aktivisti Gülcihan Şimşek, Barış Anneleri Meclisi Üyesi Havva Taşkıran karşıladı.

'GÜVEN'İN TALEBİNİ DESTEKLİYORUZ'

Heyet, ziyaretin ardından Güven'in evinin önünde basın açıklaması yaptı. Heyet adına konuşan eski İzlanda İçişleri ve Adalet Bakanı Ogmundur Jónasson, Güven'in açlık grevinin kritik olduğuna dikkat çekti. Jónasson, şöyle devam etti: "Biz buraya çok farklı ülkelerden gelen bir heyetiz. Leyla Güven'in ve tutsakların talebini desteklediğimizi göstermek için geldik. Talebi bizim de talebimizdir. Az önce Leyla ile görüştük. Leyla'nın sesi biraz düşüktü, sağlık sorunları yaşıyordu ama talebinde kararlı olduğunu hissedebiliyorduk. Ölüm ihtimali veya başka bir şey Leyla'yı vazgeçirmeyecektir. Biz de buradan çağrıda bulunuyoruz; tecridi kaldırın ve talebi karşılayın. Olası olumsuzluklardan sizler sorumlusunuz." 

'TÜRK HÜKÜMETİ BİR AN ÖNCE GEREĞİNİ YAPMALI'

Arjantinli insan hakları aktivisti, ekonomist ve akademisyen Beverly Ann Keen ise şunları söyledi: "Bugün buraya Leyla Güven ve tüm açlık grevi eylemcileriyle dayanışma göstermek için geldik. Talebi insancıl ve yasaya uygun bir taleptir. Tecride baktığımız zaman bu hiçbir yasaya uygun olmayan insanlık dışı bir uygulamadır. Bu uygulama biran önce son bulmalıdır. Türkiye hükümeti bir an önce üzerine düşeni yapmalıdır. Leyla, Sayın Öcalan'ın ona nasıl bir güç verdiğini ve ilham verdiğini anlattı. Onun anlattıkları bize de ilham verdi. Bu talebin karşılanmaması için hiçbir engel yok. Bugün Leyla'ya Plaza De Mayo annelerinden bir selam getirdim. Leyla'yı ve eylemini selamladılar, Türkiye'nin derhal yasalara uymaya çağırarak eylemin başarıya ulaşacağına dair umutlarını dile getirdiler." 

Güven'in evinden ayrılan heyet, İHD Amed Şubesi'ne geçti. Burada kentteki sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelen heyet, basına kapalı olarak bir toplantı gerçekleştirdi. 

HEYETTE YER ALANLAR

Heyette yer alan isimler şunlar:

"Ogmundur Jónasson (Eski İzlanda İçişleri ve Adalet Bakanı), Nora Irma Morales de Cortiñas (Arjantinli İnsan Hakları aktivisti ve Plaza de Mayo Anneleri inisiyatifinin kurucularından), Manuel Cortes (Britanya Taşımacılık Sendikası TSSA Genel Sekreteri), Beverly Ann Keene (Arjantinli İnsan Hakları aktivisti, ekonomist ve akademisyen), Paul Scholey (Britanyalı sendika hukukçusu), Maxine Peak (Aktör, yazar ve film direktörü), Connor Hayes (Edinburgh Üniversitesi Felsefe Bölümü yüksek Lisans öğrencisi), Tony Burke (Britanya UNITE Sendikası Genel Sekreter Yardıcmısı).”