KNK Heyeti: Hedef Kürdistan'ı kapsayacak bir çalıştay

KCK ve KJK yetkililerini ziyaret eden KNK heyeti, birinci çalıştayın siyasi partileri bir araya getirmeyi hedeflediğini belirterek, bir sonraki aşamanın da Kürdistan’ın tüm parçalarını kapsayacak bir çalıştayı hedeflediklerine dikkat çekti.

Güney Kürdistan'da çalışmalarını yürüten KNK heyeti üyelerinden, KNK Yürütme Konseyi üyesi ve aynı zamanda Kadın Komisyonu Sorumlusu Perwin Eziz daha önceden yapılan planlama doğrultusunda KCK ve KJK yetkilileri ile görüştüklerini belirterek, "KCK, Ulusal Kongreye yönelik desteğini en güçlü şekilde belirtti.

Ulusal kongre hakkında, dört parça Kürdistan’da halkın görüşlerini alıp ulusal bir çatı altında bir araya getirmeyi planlıyoruz. Yaptığımız Ulusal Kongre Çalıştayı'nda KCK bir plan ve proje sahibiydi, şimdi de prensipler üzerine tartışmalar yürüttü ve desteğini belirtti. İkinci aşamaya da desteğini belirtip, KNK’nin sonuç bildirgesi üzerinde de tartışmalar yürüttü" dedi.

KNK'nin ilk aşamada tüm siyasal partileri bir araya getirmeyi hedeflediğini belirten Eziz, Kürdistan'ın tüm parçalarının kendisini içinde bulacağı bir ulusal kongre yapılmasını hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

"İlk aşamada bütün Kürt halkının ulusal birlik istediği sonucuna vardık. Yapılan bütün toplantı ve konferanslarda yapılan öneriler temelinde, beş konferans gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Konferans Kürdistan'ın dört parçasında yapılacaktır. Fakat Rojhılat Kürdistanı'nda koşular elverişli olmadığından, Rojhılat Kürdistanı’nı kapsayan konferansımız Avrupa’da yapılacaktır. Güney Kürdistan konferansını Eylül ayında gerçekleştireceğiz. Aynı şekilde Bakur ve Rojava konferansları da gerçekleştirilecektir.”

Tüm siyasal partiler, kurumlar ve halktan kongrenin yapılması için destek istediklerini belirten Eziz, "Yapılan çalışma çok kapsamlı ve önemli bir çalışma. Yaşanan engeller küçük şeylerdir. Şu ana kadar da çalışmamızı zorlayacak engeller ile karşılaşmadık. Kürdistan'ın bir parçasında bizim çalışmamıza yönelik engel oluşur ise, çalışmalarımızı başka bir Kürdistan parçasında yürütme olanağımız var. Eğer bunlar da olmaz ise Avrupa da çalışmamızı sürdürebiliriz. Avrupa da engeller oluşursa biz de çalışmamızı daha farklı ortamlarda yürütecek imkanları yaratırız” diye konuştu.

TOPLUMUN ÖZGÜRLÜĞÜ KADINLA BAŞLAR

Görüşmelere katılan KNK Eşbaşkan yardımcısı Şahla Hafit, Kürt kadının öncülük misyonunun olduğunu ve Kürt mücadelesinde büyük roller üstlendiğini belirterek "Bilindiği üzere kadının toplumda öncülük misyonu vardır ve rolleri çok büyüktür. Kürt toplumu da öteki toplumlardan farklı değildir. Gördüğümüz gibi Bakur ve Rojava Kürdistanı’nda yürütülen özgürlük mücadelesinde kadınlar önemli rol oynadılar. Her toplumun özgürlüğü kadınları ile başlar. Bunun içinde Kürdistan'ın dört parçasındaki kadınlar ulusal kongrelerini yapıyorlar. Dört parça Kürdistan'dan kadınlar Süleymaniye de bir araya geldiler ve tartıştılar. Burada 12 kişiden oluşan bir komite oluştu. Bu komite kadınların ulusal kongresini gerçekleştirmek için oluşturuldu" dedi.

DÖRT PARÇADAN DESTEK BEKLENİYOR

KNK Yürütme Konseyi üyesi Dr. Kamuran Berwari Ulusal Kongre'nin gerçekleştirilmesi ve sorunların çözüm bulmasının KNK'nin temel amacı olduğunu, bunun Ulusal Kongre'nin toplanması için gereken çalışmayı sonuna kadar yürüteceklerini belirterek şunları söyledi:

"Bizim Süleymaniye’de gerçekleştirdiğimiz geniş katılımlı toplantı çok önemliydi. Biz ikinci ve üçüncü aşamaların da yapılmasını da istedik. İkinci aşamanın dört parça Kürdistan’da yapılması, üçüncü aşamada ise bin kişinin katılımı ile büyük Kürdistan Kongresinin yapılması temel hedefimizdir. PKK ve KCK, KNK’nin üyesi oldukları için iki kat daha çaba vermek durumundalar. KCK’nin KNK’ye verdiği destek çok önemlidir. Çünkü KCK şu anda çok büyük bir fikir sistemidir. Ortadoğu ve dünyada üçüncü çizginin temsiliyetini yapmaktadır. Bizim için dört parçadan gelecek destekler de bir o kadar önemli ve anlamlıdır. Çünkü bizler parti ve örgütler arasında farklılık gözetmeyiz. Biz KNK olarak bütün Kürdistan ve Kürtlerin temsiliyetini yapıyoruz ve her kesin yeri bizim yanımızda vardır."

KNK'nin yayınladığı ve 21 maddeden oluşan Ulusal Birlik Strateji Belgesi'nin toplumun bütün katmanlarını barındığını, Konferans'ın bunun üzerinden şekilleneceğini belirten Bervari "Bu esas üzerinden dört parçada ve Avrupa'da Konferans yapılacaktır. Bizler bunları planladık. Süleymaniye'de yapılan çalıştayda bunlar tartışıldı. Proje ve ilkeler büyük bir mutluluk ile karşılandı. Biz tekrardan bütün siyasi partileri ve dört parça Kürdistanı ziyaret edeceğiz. KNK tarafından oluşturulan beş heyet, Bakur, Başur, Rojava, Rojhılat ve Avrupa da çalışma yürütmektedirler. Bu konferansların sonucunda Kürtler için daha olumlu sonuçlar çıkacaktır. KNK olarak, Kürtlerin özgürlüğü için ısrarlıyız, Kürdistan topraklarının özgürlüğü ile birlikte biz bu çalışmayı zafer ile sonuçlandıracağız. Bütün Kürtler birlik olmalı ve komplocu güçlere cevap olmalıdır” diye konuştu.