Ulusal birlik zorunluluktur

Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) 18’inci Genel Kurulu 26-28 Ekim tarihleri arasında çeşitli ülkelerinden 300’e yakın üye ve misafirin katılımı ile Hollanda’da gerçekleştirilecek.

Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) 18’inci Genel Kurulu 26-28 Ekim tarihleri arasında Hollanda’da gerçekleştiriliyor. Ulusal birliğe dönük projelerin sunulacağını belirten KNK Eşbaşkanı Nilüfer Koç, “Kürdistan artık parçacılık siyasetini kaldıramıyor ve bütünsellik, yani birlik zorunlu hale gelmiştir” dedi.

KNK yıllık olağan Genel Kurulu’nu topluyor. Kürdistan’ın parçaları ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 300’e yakın üye ve misafirin katılacağı Genel Kurul’da Kürtlerin içinden geçtiği süreç masaya yatırılacak. “Diyaloğun güçlendirilmesi ve iç barışın sağlanması” hedefiyle gerçekleştirilecek, üç gün sürecek Genel Kurul Cuma günü saat 14.00’de başlayacak, Pazar öğleden sonra tamamlanacak.

18.Genel Kurul öncesinde sorularımızı yanıtlayan KNK Eşbaşkanı Nilüfer Koç, konferansa geniş bir katılım olacağını vurgulayarak, “Genel Kurulumuza 300’e yakın üye ve misafir katılacak. Güney ve Rojava Kürdistan’ın dan gelen üye ve misafirlerimiz var. Kürdistan’ın yanısıra Rusya, Kazakistan, Ukranya, Avusturalya ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden katılımlar olacak. Yürütülecek tartışmaların ve önerilecek çözümlerin, güçlü sonuçlara yol açması umuduyla çok sayıda Kürdistanlı siyasetçi, akademisyen, aydın, yazar, kadın ve sivil toplum alanında misafiri bu yılki Genel Kurulumuza davet ettik” dedi.

KİMLER KATILIYOR?

Genel Kurulun geçmiş yıllarda olduğu gibi Kürdistani tüm çevreleri buluşturmayı hedeflediğini vurgulayan Koç şu bilgileri paylaştı: “KNK yaklaşık 20 yıldır tüm toplantılarına istisnasız tüm Kürdistanlı siyasi ve toplumsal güçleri davet eder. Bu yılki Genel Kurulumuza KCK, YNK, Goran, İslami hareketler; Kürdistan Komünist, Yeşil, Emekçi, Liberal, Muhafazakar, Sosyalist, Sosyal Demokrat, Süryani partilerinin yanı sıra kadın örgütleri, Aleviler, Êzîdîler, Zerdeştiler, Kakeiler, Yarsaniler, Hewramanlar, Kelhorlar, Feyililer katılacak ve ulusal birliğe dönük proje ve mesajlarını sunacaklar. Yani ulusal birlik projesi olanlar gelip Genel Kurulumuzda Kürt ve Kürdistan halklarına sunacaklar.”

PARÇACILIK SİYASETİ AŞILMALI

İçinden geçilen siyasal sürece dikkat çekerek, KNK Genel Kurulu’nun önemine vurgu yapan Koç, “Kürdistan artık parçacılık siyasetini kaldıramıyor” diyerek şunları belirtti: “18. Genel Kurulumuz, siyasal gelişmeler nedeniyle farklı geçmek zorunda. Zira 2017’de yaşadığımız ağır durumlar oldu. 16 Ekim 2017’den sonra Güney Kürdistan coğrafyasının yüzde 40’ı Irak, Heşdi Şabi, Türk ve İran devletleri tarafından işgal edildi ve bu işgal devam etmektedir. Güney Kürdistan’da referandum sonrası gelişen olaylar Bakur, Rojhilat, Başur ve Rojava üzerinde Türk ve İran devletlerinin işgal ve sömürge emellerini güçlendirdi. Bir parçanın siyasetinin diğer 3 parçayı neden ve nasıl tehlikeye attığını bu Kurultayda esaslı olarak tartışmak durumundayız. Kürdistan artık parçacılık siyasetinin kaldıramıyor ve bütünselliği yani birliği zorunlu hale getirmiştir.

Sömürgeci güçler Efrîn’i işgal ettikleri gibi; İran inanılmaz bir cüretle Koy’da Rojhilat Kürdistan’ı partilerin karargahlarına dünyanın ve Kürtlerin gözü önünde füze fırlatıp ve yaptığı açıklamalarla adeta ‘canım istediği zaman yaparım’ demiştir. Şengal’de Êzîdî halkımızın özgürlük mücadelesine Mam Zeki Şengalî’yi katlederek saldırı ilan edilmiştir. Bakur’un direnişini kırmak için Şark Islahat Planı modern tekniğin eklenmesiyle genişletilerek sürdürülüyor. Türk devleti savaşını Kürdistan’ın Bakur, Başur, Rojava yanı sıra şimdi de Rojhilat Kürdistan’ın sıçratmak istiyor. Kendisi gibi çöküşü yaşayan İran devleti ile Kürt karşıtı uzlaşma siyasetinin peşinde. Sömürgecilerin politikalarını enine boyuna tartışacağız.”

MUAZZAM FIRSATLARIMIZ VAR

Aynı zamanda “Sömürgecilerin içinde bulunduğu çöküşü de ele alacağız” diyen Koç, “Zira sömürgecileri tarihe gömmek için muazzam fırsatlarımız da var” diyerek Türkiye’nin Kürtlere karşı yaptığı savaşta yaşadığı zorlanmaya işaret ederek şu soruyu yöneltti: “Erdoğan en son New York’ta yaptığı konuşmaya bakılırsa tüm dünya devletlerinden Kürtlere karşı savaşında yardım istedi. İşte bu da bizim parçalılığa rağmen gücümüzü göstermektedir. Şimdi bir de düşünün ulusal çıkarlar konusunda konsensüs sağlayabilsek, neler olmaz ki?”

ULUSAL BİRLİK SOMUT İÇERİĞE KAVUŞTURULACAK

KNK 18. Genel Kurulu’nda artık bazı terimlerin içeriğini sürecin ihtiyaçlarına ve halkın özgürlük mücadelesiyle yarattığı sonuçları gözeterek yenileneceğini de belirten Koç, “En başta ulus, ulusallık ve birlik kavramları. 2017’de 2 Güney, 1 Rojava, 1 de Rojhilat’a dönük yaptığımız çalıştaylar ve yine düzenlediğimiz konferanslarda çıkan sonuçlar vardı. Bunları bu yıl ki değerlendirlemerimizin merkezi yaparak, belirttiğim bazı kavramların içeriğini daha somut bir içeriğe kavuşturmayı hedefliyoruz. Kriterleri ve ilkelerini içinde bulunduğumuz hassas siyasal sürecin ihtiyaçlarına göre ele alacağız” dedi.

“Şimdiye dek ulusal birliği daha çok siyasi partiler düzeyinde ele aldık. Ancak gördük ki toplumsal alanda da bu kavrama yaklaşımda bir sorun var” diyen Koç şu hususun altını çizdi: “Ulusal birlik kavramı hep hayal, rüya, arzulanan soyut bir kavram olarak kullanılmaktadır. Bu kavram üzerinde şimdiye kadar birçok güç ulusal birlik inancı olmadığı halde istismarda bulundu. Bu nedenle ulusal birlik kavramının kriter ve ilkelerini daha somut ifade etmek gerek. Ulusallık kavramının yanlış zihniyet temelinde uygulanması 16 Ekim 2017 tahribatına yol açtı. Kürtleri tek bir modele haps eden bu Kürt zihniyeti tek kendisine değil hepimize büyük zarar verdi. O zaman ulusallığımızın kaynağı devlet mi yoksa hegemonya mı olacak, bu hususu tüm bileşenlerimizle tartışmak istiyoruz, çünkü çalıştaylarımızın sonuçları bizi bu tartışmada görevlendirmiştir.”

Kaynak: Yeni Özgür Politika