Ulusal birlik çalıştayından notlar - İZLENİM

Süleymaniye'de yapılan ulusal birlik çalıştayında Kürtler geçmişin parçalanmışlığının yarattığı tahribatları hatırlatarak ulusal birliklerini tartışıyor. 

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Süleymaniye'de düzelendiği ulusal birlik çalıştayı, Kürdistan'ın dört parçasından 60'tan fazla siyasi parti, onlarca sivil toplum örgütü, yüzlerce aydın-yazar, akademisyen ve kanaat önderinin katılımıyla devam ediyor.

Kürdistan'ın dört parçasından birlik için Süleymaniye'nin yolunu tutan katılımcıların ulusal birlik için sunduğu proje ve niyet beyanlarında "Kürt halkının özellikle son üç yılda DAİŞ'e karşı verdiği mücadelede ulusal birliğini direniş mevzilerinde sağladığı ve siyasi partilerin bunun gerisinden kalmaması gerektiği" oldu. 

İşte kongrede manşetin gölgesinde kalan ayrıntılar:

* Çalıştayda herhangi bir protokol oluşturulmayarak, bir ya da birkaç siyasi partinin çalıştaya ağırlığını koyması ya da yönlendirmesinin önüne geçilmeye çalışıldı. Mevcut haliyle çalıştay "yuvarlak masa toplantısı" halinde sürdürülerek tartışmaların ve proje önerilerin özgürce tartışılması sağlanıyor. 

* Toplantıda oluşturulan mini bir protokolde ise Kürdistan'ın dört parçasından dört direnişçinin annesi yer alıyor. İşgalcilere karşı direnirken şehit düşen dört gerilla, pêşmerge ve savaşçının anneleri dört parçayı temsilen protokolde yer alıyor. 

* Kürdistan'ın dört parçasından sol-sosyalist, İslami, liberal ve farklı görüşlere sahip 60'ı aşkın siyasi parti yer alıyor. 

* Yüzlerce aydın, yazar, akademisyen, kanaat önderi ve Kürt toplumunun özgün kesimleri olan Êzidî, Kakeî, Feylî, Şebek, Yaresan ve Hewremîler de toplantıda yerlerini alıyor. 

* Yoğun ilginin olduğu toplantıya katılmak için 2 bin 500'den fazla aydın-yazar, akademisyen ve kanaat önderi başvurdu. Ancak fiziki şartlardan dolayı belli bir sayı çalıştaya davet edildi. 

* Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) KNK heyeti ile yaptığı görüşmede toplantıya katılacağını açıklamasına rağmen toplantıya katılmadı. Yine KDP'ye bağlı Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS), Rojhilat PDK-İ'leri ile Kuzey Kürdistan kolları katılmadı. 

* Toplantının ilk gününde siyasi partiler adına yapılan konuşmaların tamamına yakınında "ulusal birliğin partiler üstü bir mesele" olduğu vurgulanarak, birlik çalışmaları için "artık herhangi bir parti ya da gücün beklenmemesi gerektiği" vurgulanıyor. 

* Çalıştayda "Ortadoğu'da yaşanan sorunları karşısında birliğin önemi"nden sonra üzerinde en çok durulan konuların başında "Rojava'nın durumu" oldu. Söz alan birçok parti temsilcisi Rojava'nın Kürtleri yeniden dünya siyaset sahnesine taşıdığını vurgulayarak, destek çağrısı yaptı. 

* Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Asya Ebdullah'ın "Ulusal birlik Rojava mevzilerinde ve şehitliklerinde sağlandı" sözü salondan büyük bir alkış aldı. 

* Goran Hareketi ve Komela İslami partisi adına söz alan temsilcilerin ise KDP'nin yapmak istediği referandumu tartışmak için neden bu platforma gelmediğini sorarak, referandumun bile ulusal birlikle sağlanabileceğini kaydetmesi dikkat çekti. 

* Din alimleri adına söz alan Mele Nadir Elî, Kürt halkının birliğini sağlamasının farz olduğunu belirterek, "Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında kaybettik. Bu kaybedişin nedeni birliğimizin olmamasıydı, sonuçları ise halkımız için trajedi oldu. Bu trajedinin sürmemesi için birlikten başka çaremiz yok" dedi. 

* 9 Temmuz'da Üçüncü Ulusal Kadın Konferansı için toplanan Kürt kadınları da ulusal birlik çalıştayında yerlerini aldı. KJK adına yapılan açıklamada "Şengal'de yaşananlar bizim birliğimizin olmamasının sonucuydu" sözleri dikkat çekti. 

* Süleymaniye'de Tavary Huner'de yapılan çalıştayı onlarca onlarca yazılı ve görsel basın yayın organı takip ediyor. 

* Kürdistan'ın dört parçasından siyasi parti, örgüt, sivil toplum kuruluşu ve aydın-yazar ve akademisyenlerin verimli tartışma ve önerilerinin olduğu çalıştay yarın da ulusal birlik tartışmalarıyla devam edecek.