Türk mahkemesi: Kurkut'u katleden polise cezaya gerek yok!

Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Kemal Kurkut'u katleden Polis Yakup Şenocak'ın cezalandırılmasına yer olmadığı karar verdi.

Amed'de 2017 Newroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'u "kasten öldürmekten" yargılanan polis Yakup Şenocak'ın beraat etme kararının Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından yeniden yargılanması kararı çıktı. İstinaf Mahkemesinin "Kurkut'un öldürülmesinde silah kullanma koşullarının oluştuğu" değerlendirmesi yaparak, Şenocak'a verilen beraat kararının kaldırılarak "ceza verilmesine yer olmadığı" dair yeni bir hüküm tesis edilmesi yönünde verdiği karar sonrası yeniden başlayan yargılamada, "Şenocak'a ceza verilmesine yer olmadığı" kararı çıktı.

Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına, sanık polis ve Kurkut'un kardeşi, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, Kurkut ailesinin avukatları Serdar Çelebi ve Mehmet Emin Aktar ile sanık avukatı Ahmet Fırat da duruşmaya katıldı.

Savcı, "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verilmesini talep etti.  

Adaletin yerini bulmasını istediklerini belirten Kemal Kurkut'un kardeşi Cihan Kurkut, dosyadaki deliller ve olaydaki fotoğrafların nasıl meydana geldiğinin belli olduğunu ifade ederek, sanığın cezalandırılmasını istedi.

Dosyanın tipi bir cezasızlık dosyası olduğunu dile getiren Kurkut Ailesi'nin avukatı Serdar Çelebi, "Failin polis olduğu, makulün Kürt olduğu, yargılamanın sıradan yapıldığı bir yargılama" dedi.

Çelebi, Ulusal Kriminal Büronun düzenlediği raporda, sanığın Kurkut'u doğrudan hedef alarak ateş ettiği yönünde rapor verdiğini ve hiçbir itiraz olmadan mahkemenin kurduğu bir ara kararla raporun yeniden düzenlemesini talep ettiğini ve Ulusal Kriminal Büronun ikinci raporunda, tam tersi bir rapor düzenlediğini hatırlattı.

 Sanığın bilerek isteyerek cinayeti işlediğini söyleyen Çelebi, kasten öldürmekten hapis cezasıyla cezalandırılarak, tutuklanmasını talep etti.

Kurkut Ailesi'nin avukatı Mehmet Emin Aktar da tipik bir cezasızlık politikası pratiğiyle karşı karşıya olduklarını vurguladı, "İlk beraat kararından sonra müvekkilimiz, maktulün annesi bir daha duruşmalara gelmemiştir, çünkü adalete olan inancını kaybetmiştir" diye konuştu.

 Mahkeme heyeti, silah kullanmanın yasal koşullarının oluştuğunu ileri sürerek, sanık polis Yakup Şenocak'ın cezalandırılmasına yer olmadığına karar verdi.