Türk askerlerinin göçmenlere yönelik saldırıları artıyor

Wan’da Türk askerlerinin göçmenlere yönelik saldırıları giderek artıyor. Türk askerlerin saldırısı sonucu yaralanan, cinsel saldırıya uğrayan ve yaşamını kaybeden çok sayıda göçmen oldu.

Wan-Doğu Kurdistan (İran) sınırı mülteciler için ölüm sınırı oluyor. Son yıllarda Wan-Doğu Kurdistan sınırında Türk ve İran askerlerinin ateş açması sonucu birçok mülteci yaşamını yitirdi ve yaralandı. Özellikle İran ve sınırında insan kaçakçılığı, Türk askerleri ve insan tacirleri iş birliği ile yapılıyor. Askerlerin ve insan tacirlerinin para karşılığında mültecileri sınırdan geçirerek Wan ve ilçelerine getiriliyor. Araçlarla getirilen yüzlerce mülteci yaşanan trafik kazaları sonucu yaşamını yitirdi. Yine kış aylarında Wan-Doğu Kurdistan sınırında soğuklar nedeniyle de birçok mülteci donarak yaşamını yitirdi. Wan-Doğu Kurdistan sınırı mülteciler için ölüm yolculuğuna dönüşürken, Türk askerleri ve insan tacirleri için ise ‘para kaynağı’ oldu.

Özalp, Başkale ve Çaldıran ilçeleri mültecilerin geçiş noktaları. Bu üç ilçenin sınırlarına ise Türk devleti tarafından kilometrelerce uzunlukta duvar örülmüş durumda. Duvarların yanı sıra yüzlerce karakol, kalekol ve gözetleme kulesi yapılmış. Buna rağmen hemen hemen her gün yüzerce mülteci insan tacirleri tarafından sınırdan geçiriliyor. Türk askerleri mültecilerden ve insan tacirlerinde para alarak geçişlere izin veriyor.

ASKERLERİN CİNSEL SALDIRISINA UĞRUYORLAR

Wan’ın Özalp ilçesinde bulunan polis kontrol noktasında mülteci taşıyan minibüse polislerin ateş açması sonucu 2 mülteci yaşamını yitirdi, 6 kişi ise yaralandı. Olayı gerçekleştirilen polisler hakkında herhangi bir soruşturma açılmadı. Van’ın Saray ilçesine bağlı Karahisar Mahallesi’nde de 4 Temmuz 2022 yılında göçmenleri taşıyan bir minibüsü jandarmanın taraması sonucu biri 4 yaşında çocuk, biri de kadın olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi ise yaralandı. Katliamı yapan askerler hakkında da herhangi bir soruşturma başlatılmadı.

Wan’ın Saray ilçesinde Afganistan uyruklu Leyla M., 4 Ocak günü Türk askerleri tarafından cinsel saldırıya uğradı. Olayın ortaya çıkmasından sonra dosya için gizlilik kararı verildi. Van İl Göç İdaresi’ne bağlı Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde 22 Temmuz 2020’de tedbir amaçlı karantinada tutulan İranlı Z.M. adlı kadına, güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y.V. cinsel saldırıda bulundu.

Wan’da sınırı geçmek isterken 50 mülteci donarak yaşamını yitirdi. 68 mülteci Wan gölünde boğularak, 45 mülteci trafik kazalarında, 5 mülteci ise ateşli silah sonucu yaşamını yitirdi. Savaş ve yoksulluk nedeniyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan yüzlerce göçmen Wan-Doğu Kurdistan sınırında Türk askerlerinin saldırısı, trafik kazası ve soğuklar nedeniyle hayatını kaybetti. Bugün Wan’da 300’e yakın göçmen kimsesizler mezarlığında yatıyor.