Türkiye Nurettin Oral'ın iadesini istiyor

Tatil amacıyla gittiği Hırvatistan’da tutuklanan İsviçre oturumlu Nurettin Oral, Türkiye’ye verilme tehlikesi ile karşı karşıya. 

Türkiye’deki AKP-MHP faşist yönetiminden kaynaklı Türkiye’den Avrupa ülkelerine siyasi iltica başvurularında giderek artış yaşanıyor. Bir taraftan yaşanan bu göçe göz yuman Türk devleti, diğer taraftan ise kendisi için tehlike arz ettiğini düşündüğü isimlerin ise Türkiye geri iade edilmesi için girişimlerini sürdürüyor. 

13 YIL ARADAN SONRA…

Siyasi nedenlerden dolayı 2004 yılında İsviçre’ye iltica eden Nurettin Oral, geçtiğimiz Ekim ayında tatil amacıyla gittiği Hırvatistan’da Interpol tarafından göz altına alınıp ardından Türkiye’ye gönderilmek üzere tutuklanmıştı. 13 yıl aradan sonra Türk devletinin Oral’ın kendisine iadesi için Interpol’e yaptığı başvurunun ardından hakkında çıkarılan kırmızı bültenden kaynaklı tutuklanan Oral, hâlâ Türkiye’ye geri gönderilmek üzere Hırvatistan’da tutuklu bulunuyor.

Oral’ın 17 Ekim’de görülen duruşmasında, uluslararası mülteci hakları ve Cenevre Mülteci Sözleşmesi ihlal edilerek, Oral’ın Türkiye’ye iade edilmesine karar verildi. 

SON SÖZ ADALET BAKANLIĞINDA

Mahkemenin Türkiye’ye iade kararına yapılan itiraz üzerine dosya Hırvatistan Yüksek Mahkemesi’ne taşındı. Geçtiğimiz günlerde Yüksek Mahkemede hukuksuz bir şekilde Oral’ın Türkiye’ye iade edilmesine karar verdi. 

Eğer Hırvatistan Adalet Bakanlığı, Yüksek Mahkeme’nin verdiği kararı onaylarsa İsviçre’de siyasi iltica hakkına sahip olan Oral’ı Türkiye’ye iade edilecek. 

PROTESTO EDİLDİ

Oral’ın ailesi, arkadaşları ve demokratik cevreler, Bern Helvetia Platz’da bir araya gelerek, buradan Hırvatistan Bern Büyükelçiliği önünde kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi ve protesto gösterisi düzenledi.