Türkiye'nin ITC'sinden İran'a biat!

Türk MİT'i tarafından kurulan ITC, Heşdî Şabî içinde İran'a yakınlığıyla bilinen Esayîb El Hak'a biat etti. Ancak bu biatın arkasında Türkiye ile İran'ın yakınlaşması olduğu belirtiliyor.

Türkiye'nin Güney Kürdistan ve Irak'ta karışıklık çıkarmak için yıllardır besleyip büyütmeye çalıştığı ve "ne istedilerse verdiği" Irak Türkmen Cephesi (ITC) Heşdî Şabî içinde İran'a yakınlığıyla bilinen gruplara biat etti. Sünni Türkmenlerden oluşturulan ve Türk Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından desteklenen ITC, Heşdî Şabî içerisinde bulunan ve İran'a yakınlığıyla tanınan Esayib El Hak grubuna biat etti.

MİT MENŞEİLİ BİR YAPI

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) 31 Ağustos 1996 yılında Saddam Hüseyin'in tanklarıyla Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (YNK) Hewlêr'den çıkarması ve Mayıs 1997'de de Hewlêr'de 80'i aşkın yaralı PKK'liyi katletmesinin ardından MİT tarafından 1997'nin Ekim ayında Hewlêr'de Birinci Türkmen Kurultayı'nı gerçekleştirip ITC'yi kurdu. Kurulduğu günden beri 2003'ten sonraki Kerkük patlamaları ve 2007 Şengal katliamda ismi geçen ITC, geçmişte "çete" ve "terörist" dediği Heşdî Şabî'ye dahil oldu.

SALİHİ ÇOCUK PARKINA BAYRAK ASMIŞTI

Haziran 2014 tarihinde DAİŞ çetelerinin eline geçen Telefer'in 2017'nin Ağustos ayında Irak ordusu ve Heşdî Şabî güçleri tarafından DAİŞ’ten alınmasından sonra askeri bir üniforma giyerek kente giden ITC Başkanı Erşad Salihi ve beraberindekiler, kentteki bir çocuk parkına bayrak asmıştı. Çocuk parkında konuşan Salihi, kendi güçlerinin de operasyona katıldığını iddia etmişti. Ancak ITC'nin Heşdî Şabî içerisindeki hangi grupla birlikte hareket ettiğine dair çeşitli iddialar vardı.

ESAYİB EL HAK'IN İÇİNDE YER ALIYORLAR

ANF'ye bilgi veren Heşdî Şabî içindeki Liwayî Ehrarı Iraq grubu komutanları, ITC'nin silahlı üyelerinin İran'a yakınlığıyla bilinen ve özellikle Kürtlere karşı ırkçı söylemleriyle öne çıkan Esayîb El Hak'ın içinde yer aldıklarını söyledi. Hawîce operasyonunu takip etmek için gittiğimiz Cidadê köyünde, ITC gruplarının İran destekli Esayîb El Hak içerisinde yer aldıklarına tanıklık ettik.

HEŞDÎ ŞABÎ'DE GERİLİM

İran destekli grupları ile Irak merkezi hükümeti destekli gruplar arasındaki gerginliğin ise son günlerde tırmandığı belirtildi. Cidadê köyündeki Liwayî Ehrarı Iraq grubu komutanları, "köyün içinden geçen dereyi Esayib El Hak ile kendileri arasında sınır olarak belirlediklerini ve son günlerde aralarındaki gerginliğin tırmandığını" kaydetti. Komutanlar, gerginliğin nedeni hakkında da konuşmayacaklarını ve "bu durumun kendilerini aştığını" söyledi.

ABD'nin uzun zamandır, İran destekli grupları sınırlandırmaya çalıştığı ve bunun için Irak Cumhurbaşkanı Haydar El Ebadî'ye baskı yaptığı belirtiliyor.

SUSKUNLUĞUN NEDENİ

ITC'nin daha önce "terörist" ve "mezhepçilik" ile suçladıkları İran destekli gruplara katılmaları dikkat çekiyor. ITC'nin İran destekli gruplara biat etmesinin arkasında Türkiye ile İran'ın son zamanlarda Kürt karşıtlığı üzerinden yakınlaşması olduğu belirtiliyor. Ekim 2017'de Musul operasyonu başlarken, Türk cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP yetkilileri birçok kez Haşdî Şabî'ye "terörist" demiş ve "Türkmenleri katletmekle" suçlamıştı. Ancak Telafer, Heşdî Şabî tarafından alındığında Türkiye'nin suskunluğa gömülmesi dikkat çekmişti.

HEŞDÎ ŞABÎ GRUPLARI

DAİŞ'in 2014 yılının ortalarında Irak’ta Musul, Enbar, Tikrit ve Sünnilerin yaşadığı birçok bölgeyi ele geçirmesi üzerine 13 Haziran 2014 tarihinde Irak'taki Şii dini otorite Ayetullah Ali Sistani Şiilere “cihat” çağrısı yapmasıyla Haşdî Şabî birlikleri kurulmaya başladı.

13 Haziran 2014’te resmi kuruluşunu ilan eden Heşdi Şabi, Irak ordusu ile birlikte DAİŞ'e karşı Ramadi, Felluce, Tikrit ve Musul operasyonlarına katıldı.

17 Ekim 2016’da başlayan Musul’u kurtarma operasyonun devam ettiği süreçte, 26 Kasım 2016’da ise Irak parlamentosunda çıkarılan yasayla bu güçler “Irak’ın resmi savunma gücü” olarak resmi statü kazandı.

Özellikle Irak ordusu bünyesine alınmaları ve 300 ile 600 dolar arasında ödenen maaşlar sonrası, Heşdî Şabî'ye katılımları arttı ve sayılarının 150 ile 200 bin arasında olduğu iddia ediliyor.

İKİ ANA KOL BULUNUYOR

70'ten fazla örgütten oluşan Haşdî Şabî'nin içinde iki ana cephe bulunuyor. Birinci kolda İran, Hizbullah ve Maliki'ye yakınlığıyla bilinen örgütler yer alırken, diğer kolda ise İran'a mesafeli duran Şii dini lider Mukteda Es-Sadr ve Irak Başbakanı Haydar El Ebadi'ye yakın duran örgütler yer alıyor.

İran yanlısı grupların başını Bedir Tugayları, Esayib Ehlul Hak ve Hizbullah Ketibesi gibi gruplar çekerken, Sadr ve Ebadî yanlısı olarak bilinen grupların başında ise Mehdi Ordusu geleneğinden gelen gruplar yer alıyor.