Türk polisi yine Yeniköy Mezarlığı'na saldırdı

Bağlar ilçesine bağlı Yeniköy Mezarlığı'nda gerillalara ait mezar taşları bir kez daha polis saldırısına uğradı.

AKP-MHP rejimi, her türlü faşist uygulamasına rağmen teslim alamadığı Kürt halkının değerlerine dönük saldırılarını artırıyor.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü 19 Kasım'da Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı Mezarlıklar Müdürlüğü'ne yazı gönderdi. Gönderilen yazıda, "Yeniköy mezarlığında bulunan üzerlerinde PKK'yi simgeleyen, yazı, söz, sözde örgüt flaması-arması ve 'şehit' ibaresi bulunan mezar taşların değiştirilmesi" istenmişti. 20 Kasım'da ise Sur ilçesinde 'sokağa çıkma yasakları' döneminde yaşamını yitiren YPS, YPS-JİN üyelerinin yan sıra Rojava'da DAİŞ'e karşı savaşırken yaşamını yitiren YPG ve YPJ'lilerin, mezar taşları değiştirilmişti. Mezarlıkta çalışan görevliler, gece yarısı polis kontrolünde beyaz mermerden yapılan ve üzerinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile flamalar olan taşları yerinden söktükten sonra parçalayarak yere atmıştı. Yerine konulan taşlara ise sadece isim, doğum-ölüm tarihleri yazıldı.

Aileler, bugün yine çocuklarının mezarlığına gitti, mezar taşlarına dönük saldırıya tanık oldu. 2 gündür mezarlık taşlarının tahrip edildiğini öğrendiklerini dile getiren aileler, yapılanların insanlık dışı olduğunu söyledi. Aileler tarafından Kasım ayında yeniden onarılan mezar taşlarına polisler spiral makinesi ile "Şehit ve kod isimlerin" bulunduğu alanları karalarken, bazı mezar taşları ise tahrip edildi.  

2017'DEKİ SALDIRILAR

Mezarlıklara 2017 yılındaki saldırılar şöyle:

22 Aralık 2017: Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK'linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı, iş makineleriyle bütünüyle ortadan kaldırıldı. Daha önce Ağustos 2013'te inşası sırasında ve Eylül 2015'te de kapsamlı bir askeri operasyon sırasında tahrip edilen mezarlık, bu kez bütünüyle yıkıldı. Bölgede alınan sokağa çıkma yasağı kararının ardından getirilen iş makineleri ile mezarlık ve müştemilatında yer alan mescit yıkıldı. 

16 Şubat 2017: Batman Cumhuriyet Savcılığı ve kayyım atanan Batman Belediyesi, İkiztepe Mezarlığı'nda bulunan ve farklı tarihlerde ve yerlerde yaşamını yitiren, aralarında 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren Barış Annesi Meryem Bulut ile Aycan Kaya'nın da bulunduğu 23 kişinin mezar taşlarının yıkılması için ailelerine gönderilen tebligatın ardından mezar taşları söküldü.

21 Şubat 2017: Van'da onlarca polis ve zırhlı araç İpekyolu ilçesine bağlı Yeni Mahalle Mezarlığı'nda bulunan mezarları tahrip etti. Farklı tarihlerde yaşamlarını yitiren HPG, YJA-Star, YPG ve YPJ'lilerin kabirlerinin de bulunduğu mezarlığa giren polisler mezarları tahrip etti ve sarı kırmızı renkli fularları çıkarıp yaktı. Mezarlıkların bir çoğuna 'T.C' yazıldığı görüldü.

7 Nisan 2017: Dersim'in Mazgirt ilçesinde bağlı Akpazar (Perî) Beldesi'nin Karabulut (Sürek) köyünde Dersim Valisi ve kayyum Osman Kaymak'ın talimatıyla 7 Nisan tarihinde askerlerce HPG'li Sancar Buluç ve Baran Çetinkaya'nın mezarları tahrip edildi.

28 Nisan 2017: Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Orman Mahallesi'nde bulunan mezarlık, özel harekat polisleri tarafından tahrip edildi. Mezar taşlarının üzerine "Leş" yazısı yazıldı.

5 Haziran 2017: Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi Kato Dağı bölgesinde çok sayıda asker ve korucunun katılımıyla 18 Nisan tarihinde başlatılan operasyonda PKK'lilere ait mezarlıklar tahrip edildi. Meydan Kolya Yaylası'ndaki PKK'lilere ait mezarlığın duvarları kepçelerle yıkıldı. Mezar taşlarının tahrip edildiği mezarlıkta, ziyaretçiler için inşa edilen yapı da tamamen yıkıldı. Mezarlığın etrafı da 14 Kasım 2015 tarihinde hava saldırısında bombalanmıştı.

12 Haziran 2017: Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile birlikte katledilen Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız'ın anıt mezarı tahrip edildi. Kent merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Dersim Asri Mezarlığı'nda bulunan anıt mezarda inşa edilen 3 metre yüksekliğindeki duvarda Sakine'nin fotoğrafı ile yıldız ve güvercin kanatları bulunuyordu. Anıt mezara yapılan saldırıda duvardaki güvercin kanatları ile yıldız sökülmek istendi. Mermer duvara monte edilen çam ağacından yapılma kanatların sökülmemesi üzerine sert bir cisim ile güvercin kanadının bir kısmı ve yıldız sembolü kırıldı.

Ayrıca 24 Temmuz 2015 tarihinde başlayan çatışmalı süreç ile birlikte kırsal bölgelerde bulunan HPG ve YJA-STAR'lılara ait mezarlıklar uçaklarla bombalanmanın yanı sıra iş makineleriyle de yıkıldı. Mezarlıklarda bulunan cami, cemevi ve mescit gibi yapılar da tamamen yıkıldı.