Türk ordusu Botan’da yenildi

HPG Komuta Konsey Üyesi ve Botan Saha Komutanı Haki Mardin, Türk ordusunun Botan’da bahardan beri yürüttüğü operasyonlarda büyük bir yenilgi aldığını söyledi.

Türk ordusunun Kürdistan’ın-Botan sahasında 19 Nisanla başlattığı birçok operasyonda başarısız olduğunu belirten, HPG Komuta Konsey Üyesi ve Botan Saha Komutanı Haki Mardin yapılan operasyonların detaylarını Anf’ye değerlendirdi. Mardin: “ Türk ordusu Botan’da bahardan beri yürütmüş olduğu operasyonlarda ağır kayıplar vermiş ve büyük bir yenilgiyle geri çekilmiştir” dedi.

Mardin Botan’daki operasyonların detaylarını şöyle anlattı:

OPERASYONLARIN BAŞLADIĞI TARİH 19 NİSAN

Geçen kış her zamankinden daha fazla gücümüz güçlü bir program ile eğitime dâhil oldu. Düşman sadece Botan sahası için değil, Kuzey’in tüm sahalarına ilişkin darbe hazırlığını yapıyordu. Gerillanın bahara çıkışını engellemek istiyordu. Dersim’den Şengal’e kadar da engellemek için çabaladı. O yüzden yoğun operasyon başlatıldı ve her yerde teknik ile saldırılar düzenledi. Botan alanımızda farklı bir sorunla karşılaşmadan bahara çıkışı gerçekleşti. İlk başta düşman, mart ayın da bitireceğiz dediler olmadı, nisan ayında sona erecek dediler. Düşman bu tür söylemlerle özel savaş yapmak istedi. Ama baharla beraber gerillanın yaptığı ilk eylemler başta düşmanın bu propagandasını boşa çıkarmıştır. Şunu söylemek mümkündür; her zamankinden daha fazla gerilla Önderlik ve şehitler üzerine daha güçlü bir yoğunlaşma ortaya çıkarmıştır.

Baharla beraber operasyonlar geliştirildi bu operasyonlarda kısmi şahadetlerimiz de oldu. Buna karşı gerillanın da hamleleri gelişti. Bunun dışında gelişen kara operasyonların hepsi başarısız olmuştur. Botan’da en kapsamlı operasyon 19 Nisanda Besta ve Kato’da beraber başladı. Aynı zaman diliminde Herekol’da da başlamıştı. Tabi düşman bu operasyonlarda sanki çok büyük başarı elde etmiş gibi kamuoyuna bu şekilde yansıttı. Baharda mart ayından bitirileceğimiz hususunu Türkiye de bulunan bakanlar hep gündemleştirdi. Fakat başarılı olamadığını görünce söylemlerini değiştirmek zorunda kaldı. Operasyon içerisinde düşmanla savaşan arkadaşlarımız birebir takip etti ve bizler de gördük. Arkadaşların anlattıkları üzerine kapsamlı bilgiler de aldık. Botan’daki karar operasyonlarında Türk ordusu başarısız olmuştur.  

BESTA OPERASYONU

19 Nisan tarihinde Besta ve Herekol operasyonları beraber başladı. Operasyona havadan saldırıları ile başlandı. Bu ilk hava saldırılarından arkadaşlarımızın şahadeti yaşandı. Başta komutan Salar olmak üzere bazı arkadaşlarımız şahadeti gerçekleşti. Bizim verdiğimiz şahadet sadece hava saldırılarından kaynaklıydı, bunun dışında hiçbir kaybımız yaşanmadı. Fakat bunun dışında Besta düşman için bir bataklığa dönüştü. Fakat düşman bunu çok saptırarak, abartarak medyaya farklı yansıttı. Operasyonlarda çok başarı elde ediyormuş gibi bir hava yaratıldı. Onların belirttikleri gibi bir kaybımız yaşanmadı. Bunlar tamamen abartmaydı. Arkadaşlarımız günlerce direndi, savaştı ve zafer elde etti.

 Düşman bu operasyondan çıkmak için adeta ölüm psikolojisini yaşıyordu. Arkadaşların vurduğu yerde düşman saatlerce hareket edemiyordu. Toplam on eylemle arkadaşlar operasyonda düşmanın üzerine gitti. Ağaçlar açana kadar arkadaşlar bu koşullara rağmen yoğun vurdu ve düşman Besta’dan ardına bakmadan çıktı. Besta’nın ormanları bile düşman için korkutucu olmuştu. Bir adım atamayacak hale gelmişti askerler. Besta Meryemê’ye kadar düşman arkadaşlar tarafından vuruldu ve en sonunda da operasyon püskürtüldü.

KATO OPERASYONU

Operasyonun başladığı zaman kış süreciydi. Onlara göre Kato girilmez bir yerdi. Fakat kış sürecini kendileri için bir fırsat bildiler. Ve bu zaman diliminde aslında gerillaya darbe vurmak istediler. Düşmanın yoğun özel savaş, propagandasını yaptığı kadar başarılı bir operasyon da değildi. Kısmi cephanemiz ele geçirildi, ama onların abarttığı kadar değildi. Kato operasyonu yine diğer alanlarda başlatılan operasyon süreçleri gibi medya yoluyla halka çok farklı yansıtıldı. Aslında Türk medyası halka zafer elde ettiğini yansıtarak özel savaş uyguluyordu.

Bazı kamplar tespiti yapıldı ve düşman arkadaşların kaldıkları kampa baskın yaptı. Mesela şehit Kahraman kampında bizim beş arkadaşımız vardı. Düşman kaç defa kamp üzerine baskın yaptı. Fakat arkadaşlarımızın bulundukları yerlere giremiyorlardı çünkü cesaret edemiyorlardı. Özellikle arkadaşlarımızın kaldıkları bazı tünellere düşman hiç giremedi. Ve o süreçte düşmana büyük bir darbe vuruldu. O zaman iki silah düşman üzerinden alındı. Kaç defa düşman kamp üzerinde kimyasal silah kullandı ve 53 gün boyunca sadece beş arkadaşımız kahramanca savaşıyor. İki kapıdan kapalı olan bir tünelde arkadaşlarımız savaşırken düşman yoğun bir teknik ile saldırır ve kepçelerle tünelin kapılarını açıp kimyasal silah kullanıyor.  Orada kimyasal kullanımıyla heval Çekdar yanında bir arkadaşla şahadete ulaştı diğer arkadaşlar yerlerine sağlam ulaştı. Bunun dışında Kato operasyonunda hiçbir kaybımız yaşanmadı. Tüm bunlar da düşmanın yaptığı propagandanın sadece özel savaş olduğunu ispatlıyor.

HEREKOL OPERASYONU

Düşman iki defa operasyon başlatmasına rağmen Herekol’a girmeyi başaramadı. Arkadaşlar her vurduklarında onlar geri adım attılar. İkinci operasyonda yine arkadaşların yoğun cevap vermesiyle düşman istediğini yapamadı. Ruhen Türk ordusu büyük bir çöküntü yaşadı. Çünkü kendi askerleri mermi atamayacak kadar korkaktılar. Zorla tutuyorlardı askerlerini. Düşmanın tüm saldırılarına rağmen özgürlük gerillası büyük bir başarı ruhu, fedai ruhla savaştı.  

Erdoğan ve bakanları her gün açıklama yaparak farklı bilançolarla kamuoyunu kandırmaya çalışmakta. Aslında kuzeyde yapılan birçok operasyonda Türk ordusu kazanmamıştır tam tersine yenilgiye uğramıştır. Verdikleri kayıp bilançoları tamamen abartıdır. Çünkü bugüne kadar hiçbir şahadetimiz onların mermisiyle gerçekleşmedi. Sadece güvenlik yönünden yaşanılan eksikliklerden kaynaklı verdiğimiz şahadetler oldu.  

Botan’da yapılan son eylemin görüntülerini herkes gördü. Kimsenin giremediği dedikleri kale kollarına yapılan saldırıda arkadaşlar küçük bir birimle askerlerinin cenazelerinin üstüne gittiler. Yani bizim bir şeyleri ispatlama gibi bir derdimiz yok. Herkes gerillanın nasıl bir fedai ruha sahip olduğunu gördü.

BOTAN HALKIMIZ DİRENİŞE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Gerillanın gelişimi bu yönlü önemlidir. Halkımızın emeği bizler için çok büyük bir anlam taşıyor. Bu sonda da aslında Botan halkımız öncülük rolünü oynuyor. Botan halkımız gerillaya ev sahipliği yaptı, baştan sonuna kadar bu böyleydi. Büyük direnişler oldu ve bu direnişler içerisinde Botan halkımız büyük bir bedel ödedi. Tarihten bu yana Botan’ın bu yönlü sergilediği görkemli direniş geleneği halen de yaşanmaktadır. Bundan sonrası da daha fazla direnişlerin, özgürlüklerine sahip çıkmalarının asıl zamanıdır. Bizler için bu bir saygınlıktır. Düşmanın uygulamak istediği koruculuk sistemine karşı da halkımız duyarlı olmalıdır. Düşman, Kürdü Kürde öldürtmek istemektedir. Özellikle de Botan halkımız verdiği emeğe sahip çıkmalı ve bu oyunlara karşı belli tavırları olmalıdır. Böylesine büyük bedeller vermiş bir halkın tüm bu değerlere sahip çıkması için düşmanın kirli politikalarına karşı durmaları önemlidir. Birlik olursa ancak kazanma umudu olabilir. Kürtlerin de bu nedenle birlikte direnmeleri gerekiyor.

BOTAN ALANINDA KAPSAMLI HAZIRLIKLARIMIZ DEVAM EDİYOR

Botan alanı için hazırlıklarımız kapsamlı olacak. Önderliğin ideolojisiyle kendimizi eğitip güçlendirip değerlerimize sahip çıkmanın önemini bilerek adım atacağız. Tüm bunlara layık çıkmak için pratik alanda daha da güçlü katılım yapmak için elimizden geleninin fazlasını yapacağız. Aldıklarımızın hakkını en iyi şekilde vermek için pratikte tedbirlerimizi en iyi şekilde alıp savaşı zaferle zirvelendireceğiz.