Türk işgalinin seçimlere etkileri ve Güney partilerinin durumu

Seçimlere Türk devletinin Bradost ve Başûrê Kurdistan'ın tamamını kapsayan işgal saldırıları altında girilmesinden ötürü halk işgale karşı çıkmayana 'oy yok' diyor.

Irak parlamento seçimlerine 20 gün gibi kısa bir süre kaldı. Irak geneli ile Başur'da başlayan seçim propagandası hızla devam ediyor. Seçimlere Türk devletinin Bradost ve Başûrê Kurdistan'ın tamamını kapsayan işgal saldırıları altında girilmesinden ötürü halk işgale karşı çıkmayana 'oy yok' diyor.

Irak’ta 12 Mayıs'ta gerçekleştirilecek parlamento seçimine 20 gün gibi kısa bir süre kaldı. Seçimlere girecek partiler, partilerden oluşan listeler seçim hazırlıkları ve propagandasına 15 Nisan’dan beri başladı. Propaganda ve hazırlıklar hızlanarak devam ediyor. Ancak seçimlere Başûrê Kurdistan’ın Bradost alanında Türk devletinin işgal saldırıları, Kerkük ve tartışmalı bölgelerde ise Türk devletinin paralelinde hareket eden DAİŞ çetelerinin saldırıları altında gidiliyor. Bu saldırılar aynı zamanda Irak seçimlerine müdahale oluyor. O yüzden gerek Irak’taki partiler, gerekse özellikle de Başûrê Kurdistan’daki Kürt partilerinin bu saldırılar ve işgale karşı tutumları seçim sonuçlarını belirleyecek. Irak, Bradost alanındaki işgal saldırılarına karşı geçtiğimiz gün sınır güvenlik güçlerini işgal saldırılarının olduğu alana gönderdi. Sınır güvenlik güçleri işgal edilmek istenen alanda incelemeler yaptıktan sonra geri döndü ancak herhangi bir açıklama yapmadı. Irak’ın bu girişimi Güney Kürdistan halkına 'işgale karşıyız' mesajını vermek içindi. Zira Irak, Başûrê Kurdistan halkının işgalciliğe karşı olan tutumunu, tepkisini, Efrîn'i sahiplenme sürecinde iyi görüp gözlemledi. O yüzden Başûrê Kurdistan halkı nezdinde işgalciliğe karşı olduğunu, anayasaya göre sınırlarını korumak istediğini gösterip, toprakları, ülkeleri ve evlerine sahip çıkmak istediğini göstermek için işgal saldırılarının olduğu alana sınır güvenlik güçlerini inceleme için gönderdi.

PARTİLERİN İŞGALE KARŞI TUTUMU NE?

Irak merkezi hükûmeti Başûrê Kurdistan halkının işgale karşı hassasiyetini dikkate alarak, işgal saldırıları altında olan bölgeye sınır güvenlik güçleri heyetini gönderirken, Başûrê Kurdistanlı partiler işgale karşı ne düşünüyor diye merak ediliyor. Şu ana kadar başta Goran ve Tevgera Azadi partisi dışında açık bir şekilde işgale karşı tutum alan bir parti yok. Başûrê Kurdistan halkı işgalciliğe karşı çıkmayan partilere oy vermeyeceğini her koşulda dile getiriyor. Bu yüzden Türkiye’nin işgal saldırıları en fazla Irak parlamento seçimlerine hazırlanan partileri etkileyecek. Çünkü Başûrê Kurdistan halkı seçimlerde oy kullanma kriterini 'işgalciliğe karşı olup olmamak' şeklinde belirlemiş durumda. Dolaysıyla işgale karşı açıktan tutum alan, karşı çıkan, işgali kabul etmeyen partilere daha fazla oy çıkabilir.

KERKÜK VE İŞGAL SALDIRILARI KİME KAYBETTİRİR VEYA KAZANDIRIR?

Başûrê Kurdistanlı siyasetçiler, siyaset uzmanları ve aydınları arasında en fazla tartışılan konu, Kerkük ve tartışmalı bölgelerde yaşanan kayıplardan sonra başlatılan işgal saldırıları altında gidilen seçimlerde partilerin nasıl etkileneceğiydi.

Bu durumda en fazla kaybeden partinin Kerkük'te seçime girmeyen KDP olduğu yönünde görüşler var. KDP ile birlikte izlediği Türkiye yanlısı ve ilişkili siyasetinden ötürü oy kaybına uğrayacak diğer bir partinin ise İslami Yekgurtu olduğu belirtiliyor. Ayrıca Kürt partilerinin daha önce Musul’da aldıkları 8 parlamenter sandalyesinin de kaybedileceği söyleniyor. Tahminler Komale İslami’nin oylarını koruyacağı yönünde. İşgalciliğe karşı çıkan, açık tutum alan Goran’ın ise oylarını koruduğu gibi, referandumda aldığı tutumdan dolayı Goran hareketi ve Tevgera Azadi’nin oylarını arttıracağı düşünülüyor. YNK’nin ise Süleymaniye ve Soran merkezli oylarını koruyacağı yönünde görüşler var.

İŞGAL KARŞITLIĞI YERİNE KİRLİ PROPAGANDA YÖNTEMLERİ!

Başûrê Kurdistan halkının seçimlerde oy kullanma kriteri işgalciliğe karşı olunca, ister istemez, Başur partileri bunu dikkate almak zorunda. Ancak şu ana kadar birkaç parti dışında bunu esas alan yok. O yüzden işgale karşı tutumu olmayan partilerin oy ve sandalye kaybedeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Dünyanın her yerinde seçim dönemlerine resmi propaganda süresi başladığında partiler mitingiler, toplantılar, özel yayınlar yaparak hazırlanıyorlar. Başûrê Kurdistan partileri seçimlere şehir, köy, kasabaları afiş, flamalara boğarak, yine seçim bölgelerinde seçim bürolarını açarak hazırlanıyorlar. En az ise miting ve toplantılar yapılıyor. Seçim miting ve toplantılarında partiler seçim iktidar programlarını, sorunlara getirecekleri çözümleri halka anlatarak seçimlere hazırlanırlar. Başûrê Kurdistan'da ise şu ana kadar seçim programını açıklayan çok az parti var. Partilerin çoğunluğu miting, gösteri, toplantı ile hazırlanmaktan çok, sosyal medya, gazete, dergi ve televizyon kanallarında birbirlerine karşı karalama kampanyası ile seçim propagandası yapıyorlar. Hatta kimi partiler Başûrê Kurdistan'da Kürtlerin değerleri olarak ortaya çıkan, uzun süre bir parti yada hareket ile Başur halkına öncülük yapan, belli mevkilere gelen insanlara kadar dil uzatmaya gidiyor. İbrahim Ehmed, Mam Celal, Newşirvan Mustafa ve daha birçok Kürt değeri olan şahsiyetlere sosyal medya üzerinden hakaretler yağdırarak seçim propagandasını yapmak ahlaki ve ilkeli siyasete aykırı. Kürt şahsiyetlerine hakaretler yağdırarak oy toplayacağını sananlar büyük bir yanılgı içinde. Zira Başûrê Kurdistan halkı şimdi Kürt şahsiyetlerine hakaret edenlere değil, aksine, onların miraslarını sahiplenenlere ve işgale karşı çıkanlara oy vereceğini haykırıyor. Başûrê Kurdistan halkı açıkça 'işgale karşı çıkana oy vereceğim' diyor. Bununla aslında tüm parti, örgüt, ittifak içine giren yapılara ilkeli, ahlaki bir siyasetin yolunu gösteriyor.