Türk devletinin şüpheli Hewlêr kararı: Uçuş yasağı kaldırıldı

Türk devleti, Güney Kürdistan referandumunu gerekçesiyle uçuş yasağı koyduğu Hewlêr’e hava sahasını yeniden açtı. Türk devletinin Güney’e yönelik işgal tehditleri savurduğu sırada yaşanan bu gelişme dikkat çekti.

Türk Başbakanı Binali Yıldırım, Hewlêr’e yönelik hava sahasını açtıklarını duyurdu. KDP’ye yakın bazı yayın organları “Kürdistan’a hava sahasının” açıldığını iddia etti. Oysa bu karar Süleymaniye’yi kapsamıyor.

Binali Yıldırım “Irak merkezi hükümeti hava sahasını açtı. Biz de aynı doğrultuda hava sahasını bugün itibariyle açıyoruz. Erbil’i kapsayacak, Süleymaniye bu uygulamanın dışında olacak” dedi.

Ankara’nın aldığı kararın sadece KDP’nin hakim olduğu Hewlêr’i ilgilendirmesi soru işaretlerine yol açtı. Zira, Türk hükümetinin Efrîn’de işgal operasyonları yürüttüğü, Şengal’i işgalle tehdit ettiği bir sırada bu gelişmelerin yaşanması dikkat çekti.

Türk devleti son haftalarda Güney Kürdistan’da sivillere yönelik saldırılarını da arttırdı. 22 Mart’ta Hewlêr yakınındaki bir kasabada 4 sivil Türk hava saldırılarında katledildi.