Türk devletinin saldırıları Rojava’da protesto ediliyor

Derik ve Efrin’de sokağa çıkan binler, Türk devletinin Rojava ve Şengal’e saldırısını protesto etti.

DERİK

Alanlara çıkan binlerce Derikli, Türk devletinin Qereçox ve Şengal saldırılarını protesto etti.

Derikli Kürt, Arap, Süryani ve Keldani halkları geleneksel kıyafetlerini giyerek ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan kitle yürüyüşüne Özgürlük Meydanı’ndan başladı.

Kuzey Suriye Federasyonu Yürütme Meclisi Eş Başkanı Mensur El-Selum, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgüt üyelerinin de katıldığı yürüyüşte saldırıları kınayan sloganlar atıldı.

Kitle Şehitler Meydanı’nda ise bir miting düzenledi. Mitingde bir konuşma yapan PYD Meclis Üyesi Hesen Koçber, “Bu Rojava’ya yapılan ilk saldırı değildir. Türk devleti Suriye krizinin başından beri saldırı gerçekleştiriyor ve halkların özgürlük devrimini kırmak istiyor” dedi.

Türk devleti ve taraftarlarının bölgede gelişen halkların birliğini darbelemek istediğini söyleyen Koçber, şunları söyledi: “Tarihi süreçlerden geçiyoruz. Bu süreçte siyasi ve askeri mücadelemizi büyütmemiz ve gerekli tedbirlerimizi almamız gerekir. Direnişimiz, tüm Ortadoğu’nun onur ve şeref direnişi ve Suriye ve Ortadoğu krizinin çözüm projesidir.”

Kuzey Suriye Demokratik Federasyon Kurucu Meclisi Eş Başkanı Mensur El-Selum ise Türk devletinin saldırılarını kınayarak konuşmasına başladı. El-Selum, Türk devletinin bir kez daha hakikatin sesine saldırdığını hatırlatarak Rojava’nın Sesi ve Şengal’in Sesi radyolarına yapılan saldırılara dikkat çekti ve “Biz güller ve çiçekler ekmeye geldik, onlar çocuklarımızın önüne mayın ve bomba ekmeye geldi” dedi.

Uluslararası Koalisyon’a Türkiye’nin saldırılarını sonlandırmak için baskı yapması çağrısında da bulundu.

Newroz Kampı’ndan Şengal Meclisi Yönetim Üyesi Qasim Şengali de yaptığı konuşmada Qereçox ve Şengal saldırılarını kınadı ve “Erdoğan kalan günlerini sayıyor” dedi.

Konuşmalardan sonra Derik Aydınlar Birliği ve Dindarlar Birliği’ne ait saldırıları kınayan açıklamalar okundu.

Eylem saldırıları protesto eden öfkeli sloganlarla son buldu.

EFRÎN

Efrin Kantonunda bulunan konseyler ve kurumlar, Türk devletinin Qereçox ve Şengal’e yönelik saldırılarını kınadı.

Efrin Kantonu Yasama Meclisi, Kültür Konseyi, Aydınlar Birliği ve Gençlik ve Spor Konseyi, Türk devletinin Rojava ve Şengal’e yönelik saldırılarını, yaptıkları yazılı açıklamalarla kınadı.

Açıklamalarda Türk savaş uçaklarının Rojava ve Şengal’e yönelik bombardımanları şiddetle kınanırken saldırıların, QSD savaşçılarının teröre karşı mücadelesine duyulan öfkenin göstergesi olduğu belirtildi. Ayrıca uluslararası kamuoyuna ve insan hakları örgütlerine çağrı yapılarak, AKP’nin saldırılarına müdahale edilmesi istendi.