TSK ve Erdoğan’ın Efrîn bilançoları birbirini tutmuyor

Türk ordusu Efrîn’e yönelik işgal saldırıları sırasında bugüne kadar 31 askerin öldüğünü iddia etti. Son günlerdeki resmi açıklamalar, asker sayısındaki çelişkileri gözler önüne serdi.

Türk ordusundan yapılan açıklamada 20 Ocak’tan bu yana sadece 31 askerin öldüğü, 143 askerin yaralandığı iddia edildi.

Hükümet yetkililer ve Türk Cumhurbaşkanı’nın son haftalardaki açıklamaları, Türk devletinin kayıplarını gizlediği ve asker ölümlerini önemsizleştirdiğine işaret ediyor.

Erdoğan daha önceki bir açıklamasında Türk ordusunun kayıplarını “6 ila 7” gibi muğlak bir rakamla ifade ederken, geçen hafta “25 kadar” diyerek, asker ölümlerine yaklaşımını bir kez daha ortaya koydu.

Bu “25 kadar” olarak ifade edilen bilançonun ardından, hafta sonu bir gün içerisinde 11 askerin öldüğü resmi olarak duyuruldu. Sadece bu iki bilançonun toplamı en az 36 askerin öldüğüne işaret ediyor.

Türkiye uzun yıllardır, askeri kayıplarını gizleyen ülkelerin başında geliyor. Kürtlere karşı yürütülen savaşta, sivilleri dahi savaşçı göstererek savaş suçlarını ve asker ölümlerini gizleyen rejim, Efrîn’deki son saldırılarda kendi kayıpları hakkında net bir ifade kullanamazken, YPG’nin kayıpları konusunda astronomik rakamlar vermesi ağır kuşkulara yol açıyor.