Tevgera Azadî kuruluş kongresi hazırlıklarını tamamladı

Irak'ta resmiyet kazanan Tevgera Azadi yarın Süleymaniye'de kongresini yapıyor. Tevgera Azadî Kongre Hazırlık Komitesi Sözcüsü Hisên Kerkûkî, kongre için tüm hazırlıklarının tamamlandığını söyledi.

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadi) Irak yasalarına göre resmiyet kazandıktan sonra ilk kongresini yarın Süleymaniye'de kongresini yapıyor. Süleymaniye'de Holê Mona Lîza'da saat 10.30'da başlayacak olan kongreyi Irak Yüksek Seçim Komisyonu üyeleri de resmi olarak izleyecek.

Kongreye ilişkin ANF'ye konuşan Tevgera Azadî Kongre Hazırlık Komitesi Sözcüsü Hisên Kerkûkî, partilerinin resmi olarak 17 Ekim 2014 yılında kurulduğunu ancak Güney Kürdistan'tan bir partiler yasası olmadığı için resmiyet kazanmadıklarını, ancak 4 Aralık 2017 tarihinde Irak Yüksek Seçim Komisyonu tarafından başvurularının kabul edildiğini söyledi.

Hisên Kerkûkî, "Yasaya göre bir parti resmiyet kazandıktan sonra 3 ay içerisinde kuruluş kongresini yapmalı. Bizler de yarın kongremizi gerçekleştiriyoruz. 700 delegeye davetiye gönderdik. Bölgemizin içinde geçmiş olduğu hassas süreci göz önünde bulundurduğumuzda halklarımızın karşısına yeni bir programla çıkmayı umut ediyoruz" dedi.

Kongrede Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgede kronikleşen sorunların çözümü için yeni bir yol haritası ve program tartışmalarını yürüteceklerini belirten Hisên Kerkûkî, "Bu yönde tartışmalarımız olacak. Parti programı ve tüzük üzerinde tartışmalar olacak. Bizler bölgemiz ve halklarımızın önüne demokratik bir program koymak istiyoruz" ifadelerinde bulundu.

Tevgera Azadî'nin şimdiye kadar eşbaşkanlık sistemiyle faaliyetlerini yürüttüğünü, Irak yasalarında eşbaşkanlık sistemi düzenlemesi olmadığı için kongrede parti yönetimiyle başkanın seçileceğini ancak partinin tüm çalışmalarında eşbaşkanlığı esas alarak yürümeye devam edeceklerini kaydetti.