Temelli, Güven’i ziyaret etti

124 gündür açlık grevi direnişinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’i ziyaret eden HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, Türkiye’nin temel sorununun adalet mevzusu olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sezai Temelli, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 124 gündür açlık grevi eylemini sürdüren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’i zi+yaret etti. Temelli’ye HDP milletvekilleri ve partililer de eşlik etti. Leyla Güven ile sağlık sorunlarından dolayı görüşemeyen Temelli, kızı Sabiha Temizkan’dan bilgi aldı.

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Temelli, Leyla Güven ve açlık grevi eylemlerine ilişkin şunları söyledi: “Leyla Güven’in eylemi bugün 124’üncü gününde. 4 ayı geride bıraktık. 4 ay boyunca ilk günden bugüne kadar aynı şeyi tekrar ettik. Çok açık bir şeyi ifade ettik; Leyla Güven bu eylemine başlarken, bunun ne kadar barışçıl bir eylem olduğunu, Türkiye’de barışı ve demokrasiyi aramaya vurgu yaparak başladı. Aynı şekilde devam ediyor. Halkı ve yasal talep; tüm hükümlülere uygulanan ceza hukukunun Öcalan’a da uygulanması. Aile ve avukatları ile görüşmesi. Bunu ortaya koyarken, ısrarla geride bıraktığımız 4 yıl boyunca, Türkiye hukuk alanında bırakın bir adım ileri gitmeyi hep geri gitti. Adalet konusunda geriye gitti. Demokrasi konusunda hep geriye gitti. Barış konuşunda hep geriye gitti, kentler yıkıldı, insanlar öldü.

Tecrit meselesi bu denli kritik bir meseledir. Tecrit, Kürt meselesinin çözümsüzlüğü demektir. Bu barışçıl bir eylemdir. Leyla başkanın eylemi ile Türkiye cezaevlerinde 335 tutsak aynı şekilde eylemde. Onlara kötü muamele yapılıyor. İnsanlık dışı hakaret söz konusu. Dünyanın her yerinde açlık grevi var. Nasır Yağız 111’inci gününde, Galler, Strasbourg’ta açlık grevi devam ediyor. Tüm arkadaşların aynı talebi var ve uluslararası kamuoyuna sesleniyorlar. Türkiye’nin bu girdaptan çıkması için bu taleplerin karşılanması gerekiyor.

Israrla yinelemek istiyorum, Adalet Bakanı’na çağrı yapıyorum; Adalet Bakanı yasaları ihlal edemez, yasa tanımamazlık yapamaz. Hukukun gereği neyse bir an önce bu adımı atmalıdır. Türkiye’de siyaset yapan herkese seslenmek istiyorum; bu mevzu siyasi, seçim, belediye mevzusu değil. Üç beş belediye kazanmak için ülkeyi gerilim ve şiddet ortamında sürükleyenlere sesleniyorum, bunda Türkiye’nin hayrı yoktur. Herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bunun gereği mevcut yasalara uyarak, mutlak tecridin sonlandırılmasıdır.”

Kamuoyunun açlık grevi eylemlerine sessizliğini eleştiren Temelli, “Ciddi bir duyarsızlık var. Türkiye kamuoyunun duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Hepimizin ortak sorunu, ortak sorunlarımıza ortak çözüm refleksini göstermeliyiz. Bu bütün Türkiye’nin en temel hukuk ve adalet mevzusudur. Bugün Türkiye’de hukuksuz ve adaletsizlikten mağdur olan herkes duyarlılık göstermelidir” diye konuştu.

Aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu 10 HDP üyesinin partinin Amed il binasında sürdürülen açlık grevi eylemine yapılan polis baskınında, kapıların kırıldığını ve milletvekillerinin darp edildiğini hatırlatan Temelli, “3 vekilimiz Diyarbakır’da açlık grevinde. Onlar da bu barışçıl eylemi gerçekleştiriyor. Amed il binasının kapısı ve camı kırılıyor. Orada da bu türden baskı sürüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin HDP’yi hedef gösteren açıklamalarına ilişkin de konuşan Temelli, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı bir parti başkanı olarak seçim çalışması yürütüyor. Cumhurbaşkanı hükümet sistemi, tarifi mümkün olmayan bir sistem. Bir parti başkanı, bir seçim kampanyası yürütürken bu kadar mı siyasetsiz kalır. Sürekli insanları, toplumu bölmek üzerinden nefret söylemine sürükleniyor. Bu artık bir seçim kampanyası değil, bir ülke meselesidir. Bu ülkenin tüm duygusal geçmişine hep birlikte sahip çıkmalıyız. Zaten Leyla Güven’in 124 gündür sürdürdüğü eylemle Türkiye’ye seslendiği budur; insanları birbirine düşman eden bir akla karşı tecrit sonlansın diyor. Cumhurbaşkanı’nın yaptığı budur; ortaokul coğrafya bilgisi ile ortada dolaşıyor. Kürtleri bu ülkeden kovmaya çalışıyor. Biz asla nefret söyleminde bulunmayacağız. Düşmanlaştırıcı anlayış içinde olmayacağız. Biz siyaset yapacağız. Türkiye halklarını siyasete davet edeceğiz. Siyaset hakka hukuka sahip çıkmaktır.”

Güven’in sağlık durumunun kritik aşamada olduğunu söyleyen Temelli, “Leyla Güven’in sağlık durumu da son geldiğim günden bugüne dramatik ve kötüye gidişi göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Temelli, daha sonra HDP il binasında milletvekillerinin sürdürdüğü açlık grevi eylemini ziyaret etti. Milletvekillerinden eylemlerine ve parti binasına yapılan baskına ilişkin bilgi alan Temelli, daha sonra il binasından ayrıldı.