Temelli: İktidara boyun eğmeyeceğiz

Siyasi soykırım operasyonların AKP'nin seçim kampanyası olduğunu belirten HDP eşbaşkanı Temelli, "Ne yaparsa yapsınlar bu iktidara asla boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eşbaşkanı Sezai Temelli, Şırnak İl Örgütü'nde düzenlenen halk toplantısına katıldı. Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Temelli, 2019 yılında yapılacak yerel seçimlere ilişkin şimdiden çalışmalara başladıklarını belirtti. Kürdistan'dan Kayyumları faşizmin çöplüğüne göndereceklerini kaydeden Temelli, "Tüm belediyelerimizi geri alacağız. Halkın belediyeleri, halka karakol haline getirilemez. 40 yıllık mücadelenin iradesi buradadır, Botan’dadır, tüm Türkiye halklarının önündedir. Bunu biliyor ve sabah akşam bu korku ve kaygı ile bizi tehdit ediyor. Yok biz kazanırsak tekrar kayyum atayacakmış. 31 Mart’tan sonra bırakın kayyum atamayı, Saray’ı terk etmenin yollarını arayacaklar" diye konuştu.

Bütün toplumsal muhalefete, emek, demokrasi güçlerine, kadınlara ve gençlere çağrı yapan Temelli, "Gelin bu tekçi anlayıştan Saray rejiminden kurtulalım. Gelin bu çağrıya el verin, kulak verin faşizme karşı mücadelemizi yükseltelim. Seçimler her şeyin çözümü değil, bunu biliyoruz ama seçimler mücadelemiz açısından önemli bir uğraktır. Belediyeleri almakla kalmayacağız yerel demokrasinin güçlenmesi için güçlü bir adım atacağız. Söz, yetki ve karar bizde olacak kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz. Her yerde bu mücadeleyi vererek ortak vatanımızda demokratik cumhuriyeti hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.

SAVAŞA KAYNAK AKTARDIKÇA ÜLKEYE BARIŞ GELMEZ

"Biz, yerimizi yurdumuzu savunanlar yaşamı yeniden var edenleriz" diyen Temelli, "Türkiye’nin her yerinde bu mücadeleyi veriyoruz. Cumhuriyet’in 95’inci yıl dönümü nedeniyle gitmişler havaalanı açıyorlar. O havaalanı zulümdür. Dünyanın en büyük havaalanını açmak bu ülkeye barış getirmez. O yolları, köprüleri yaptıklarında hep bunu anlattık; bu ülkenin kaynaklarını böyle çarçur ettiğiniz sürece bu ülkeye huzur gelmez.

Bu ülkenin kaynaklarını savaşa harcadığınız sürece S-400’ler, SİHA’lar aldığınız sürece bu ülkeye huzur gelmez. Başka bir demokrasi başka bir cumhuriyet istiyoruz. Kimsenin aç yatmadığı, işimi kaybederim kaygısı yaşamadığı, kendi işimizde çiftçilik, esnaflık yaparak ama birlikte üretip birlikte tüketerek var olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

İKTİDAR SAVAŞ VE ZULÜMDEN BESLENİYOR

AKP iktidarının savaştan, düşmanlıktan ve nefretten beslendiğini vurgulayan Temelli, devamla şunları belirtti: "Böyle ayakta kalıyor ve zenginleşiyorlar. Varsa yoksa savaş. Bu savaş bütün bölgeye, Ortadoğu’ya yayılmış. Bunun çözümü, halkların kendi iradesini hayata geçirmesidir. Bunun önünü açmak lazım. İktidar Fransa, Almanya, Rusya ile bir masaya oturmuş Suriye’nin geleceğine karar vermeye çalışıyor. Suriye’nin geleceğine Suriye halkları karar verecek. Tüm dünya, BM savaşa karşı Suriye halklarının demokrasi ve barıştan yana geleceğinden yana yer almalıdır."

AKP'nin Suriye’deki politikalarının altında yatan en önemli nedenin Kürt düşmanlığı olduğunu söyleyen Temelli, "Efrîn’e bu yüzden girdiler. Şimdi de gözlerini Fırat’ın doğusuna dikmişler. Masadan kalkıyor, Suriye’de askeri yöntemlerle yol almak mümkün değil diyor, birkaç dakika geçiyor "Fırat’ın doğusuna müdahale edeceğiz" diyor. Orayı tehdit ediyor. Tehdit ile saldırganlıkla ayakta kalarak bütün haklarımızı gasp ediyor" ifadelerini kullandı. Savaşla ayakta duran iktidarın bütün halkların temel haklarını gasp ettiğini vurgulayan Temelli, emekçilerin hakkının da savaş bütçesine yatırıldığına dikkat çekti.

GÖZALTILAR AKP'NİN SEÇİM KAMPANYASIDIR

HDP'ye yönelik gözaltı ve tutuklamalara değinen Temelli, "31 Mart’a az kaldı seçim kampanyamızı başlattık. Herkesi yan yana gelmeye ve bu anlayıştan kurtulmaya ortak mücadeleye davet ediyoruz. O da boş durmuyor o da kampanya başlattı. Valilere, kaymakamlara, emniyet müdürlerine… O'nun kampanyası bize karşı her zaman olduğu gibi zulümdür. Gözaltılar ilk gününden başladı. Amed’te, Kars’ta bugün de Şırnak’ta arkadaşlarımız gözaltına alındı.

Bu bir rehine politikası ve AKP’nin seçim kampanyası. Ne yaparsa yapsın bizim asla geri adım atmayacağımızı, boyun eğmeyeceğimizi biliyor. Hilesiyle şaibesiyle halkın iradesini gasp etmek peşinde. Bunlara cevabı 31 Mart’ta en güçlü şekilde sandıkta vereceğiz. Yitirdiklerimize sözümüz var, onların anısına saygı duyuyorsak onlara verdiğimiz sözü yerine getirmek boynumuzun borcudur" dedi.

ÖCALAN'A SÖZÜMÜZ VAR

Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılana kadar 7 gün 24 saat çalışacaklarını belirten Temelli, "İçerideki arkadaşlarımıza sözümüz var, bu fikriyatın sahibine, Öcalan’a sözümüz var bu tecrit bitene kadar, Öcalan’ın özgür çalışma koşulları var edilene kadar biz çalışmalarımıza 7 gün 24 saat ara vermeden devam edeceğiz. Bu tecrit, demokrasiye, barışa, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne yönelik bir tecrittir" diye konuştu.

Kürt sorunu çözüldüğü takdirde Türkiye’nin de Ortadoğu’nun da demokrasi sorununun çözüleceğinin altını çizen Temelli konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Barış meselesinin merkezinde Kürt sorunu vardır ve bunu çözmeden yol almak mümkün değildir. Bu ülkenin demokrasi meselesini çözdüğünüzde Kürt sorununu çözersiniz, Kürt sorununu çözdüğünüzde Orta Doğu’nun da Türkiye’nin de demokrasi sorununu çözersiniz. Bu bir hakikattir ve buna sırtını çevirenler bu ülkeye zulüm ve yoksulluktan başka bir şey veremez.

Hep birlikte bu sorunun çözümü için hakikatin sesine kulak vermeliyiz. Bu sorunun çözümü için tüm Türkiye halkları ve toplumsal muhalefet gerekli duyarlılığı göstermeli ve çözüm için inisiyatif almalıdır. Herhangi bir pazarlık ve iktidarın atacağı bir adımla sorunun çözülemeyeceği ortaya çıkmıştır. Bu iktidar bu sorundan besleniyor. Halklar bir araya gelirse bu sorun en kısa sürede çözülecektir. Yerel seçimler bu anlamıyla önemli bir adım olacaktır."