Tek hamlede bin 203 asker öldürüldü

8 Haziran'da başlatılan ve önceki gün tamamlanan Şehit Bedran Gundikremo ve Şehit Nalin Muş Hamlesi'nde bin 203 asker öldürüldü, 290 asker yaralandı.

HPG Zagros Saha Komutanlığı, 8 Haziran 2017’de başlattıkları  Şehit Bedran Gundikremo ve Şehit Nalin Muş Hamlesi'nin Şemzînan'daki final eylemiyle tamamlarken, hamlenin bilançosunu da paylaştı.

HPG Zagros Saha Komutanlığı adına eyalet yönetimleri ve saha güçlerine yönelik bir telsiz konuşması yapan HPG Merkez Karargah Komutanlığı Üyesi Amed Malazgirt, hamleye katılan tüm gerilla gücünü yakaladıkları üstün başarıdan dolayı kutladı.

BİRİNCİ AŞAMADA EYLEM YOĞUNLUĞU

Malazgirt, 8 Haziran’da Hakkari’nin Çelê ilçesinde etkili eylemlerle hamlenin birinci aşamasının başlatıldığını hatırlatarak, Çelê-Colemêrg yolu üstündeki pusulamalar, Esendere’deki etkili sabotaj eylemleri, Şemzînan’daki tepe baskını ve Govendê ile Xapûşkê’deki darbelemenin, Türk ordusuna ağır kayıplar verdirdiğini söyledi. Gerillanın etkili eylemleri karşısında ağır darbe alan Türk ordusunun 6 Temmuz’da Güney Kürdistan’ı işgal amaçlı Çelê sınır hattında bulunan Qela Bedewê ve çevresinde bir işgal operasyonu başlattığına anımsatan Malazgirt, "Düşmanın bu işgal operasyonuna karşı 26 günlük gerillanın direnişi ağır kayıplar verdirdi. Düşman güçleri, güçleri geri çekilmek zorunda kaldı" dedi.

İKİNCİ AŞAMADA NİTELİK SIÇRAMASI

Türk devletinin ‘gerilla bitti, bitirdik’ derken sadece Çelê-Colemerg yolu üzerinde üç ayrı noktada pusu sabotaj ve darbeleme eylemi ile hamlenin ikinci aşamasının başlatıldığına işare eden Malazgir, aslında Türk tarafının adeta şok olduğunu kaydetti. Hamlenin ikinci aşamasının eylemlerdeki nitelik sıçramasıyla birlikte yoğunluğunu da koruduğunu belirtti. Amed Malazgirt, bu kapsamda Şemzînan ve Esendere’de Türk güçlerini araziye çekip darbeleme, Rûbarok Gîrana'daki alayına yönelik etkili ağır silah eylemleri, yine Çelê’de tepe ve yol yapım birliklerine etkili eylemlerle devam ettiğini söyledi.

HAMLENİN ZİRVELEŞTİĞİ EYLEM

Türk ordusunun gerillanın artan eylem temposunun önünü almak için yoğun teknik kullanarak Colemêrg’in Oremar, Sümbül, Cilo ile Güney Kürdistan’ın Adilbeg, Barzan ve Xeregol bölgelerinde operasyonlar başlattığını hatırlatan Malazgirt, "Bu operasyonlar hala devam etse de düşmana 100'den fazla kayıp vermesi sağlanarak, başarısız kılındı" dedi.

Gerillanın sınırlı imkanlarına rağmen yapılan eylemlerin görüntülerini çekip basınla paylaştığını ve sahadaki gerçeklerin tüm dünya kamuoyuna duyurulduğunu vurgulayan Malazgirt, şöyle devam etti: "Son olarak Şemzîna’nın Çeman, Begijne ve Bêluta karakollarıne ez zamanlı gerçekleşen eylemlerde, Çeman karakol nizamiyesine yapılan baskın eylemi Şehit Bedran Gundikremo ve Şehit Nalin Muş Hamlesi'nin ikinci aşamasının zirveleştiği eylemler oldu. Gerillanın saldırı ruhuyla gerçekleştirdiği bu eylemlerin ardından eyalet komutanlarımız ve savaşçılarıyla tartışıp hamlenin sonlandırılma kararına gidildi."

HPG Merkez Karargah Komutanlığı Üyesi Amed Malazgirt, konuşmasının sonunda hamlenin şehitlerini andı, emek veren tüm gerillaları kutladı.

HAMLENİN BİLANÇOSU

4 ay devam eden Şehit Bedran Gundikremo ve Şehit Nalin Muş Hamlesi'nin bilançosu şöyle:

* Gerilla eylemleri: 424

* Öldürülen Türk askeri: 1203

* Yaralanan Türk askeri: 290

* 40 adet askeri ve zırhlı araç imha edildi.

* Karakol inşaat ve yollarında çalışan 14 araç imha edildi.

* 1 Skorsky düşürüldü, 3 helikopter de darbelendi.

* Türk ordusu, Zap-Zagros alanlarına 112 hava saldırısı yaptı.

* Obüs, havan ve tank saldırıları aralıksız sürdü.