Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon üyeleri İmralı'daki tutsakların aileleri ile görüştü

Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon’un 12 üyesi, Amed’te İmralı’da tecrit altında olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar’ın ailesiyle görüştü.

Tecride karşı hukukçu, gazeteci ve akademisyenlerden oluşan ve 7 farklı ülkeden Türkiye’ye gelen 36 kişilik “Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon”un 12 üyesi Amed’e geldi. 25-27 Ocak tarihleri arasında görüşmelerini sürdürecek delegasyon, Asrın Hukuk Bürosu ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları tarafından karşıladı. Delegasyon ilk olarak İmralı’da rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile yeğeni ve Halkların Demokratik Partisi Riha Milletvekili Ömer Öcalan; Veysi Aktaş’ın annesi Faike Aktaş; Ömer Hayri Konar’ın abisi Ali Konar ile bir araya geldi. Basına kapalı yapılan görüşmede, aile bireyleri, yakınlarına yönelik ağırlaştırılan tecrit koşullarını anlattı. 

Görüşme sonrası aileler açıklama yaptı. Görüşemeye ilişkin konuşan Ömer Öcalan, şunları söyledi:

“Yurt dışından gelen aktivistler, kurum temsilcileri bizi aile olarak ziyaret ettiler. Biz de İmralı’da uygulanan hukuksuzluğu ifade ettik. İmralı Adası’nda hukuk askıya alınmıştır, insani değerler ayaklar altına alınmıştır. Bu insan hakları ihlallerini dayanışma ile aşacağız. Kürdistan ve Türkiye’nin tecrit altında olduğunu biliyoruz. Uluslararası kamuoyuna çağrımız var, dünyanın bir yerine de yaşayan hukuksuzluk diğer ülkeleri de etkiler. 

Bu ziyarete büyük anlam veriyoruz. Avukatların İmralı’ya gidip Sayın Öcalan yanındaki arkadaşlarla görüşmesini talep ediyoruz. Bu bizim yasal hakkımız. Kürt meselesi yakıcı bir meseledir, bunun önemini herkes biliyor. Halkımızın rahat nefes alması için başta Öcalan’la görüşme sağlanmalı.  Öcalan’ın sağlığı hakkında bilgi almak istiyoruz. Enternasyonal dayanışma Kürt halkı açısından önemlidir, Sayın Öcalan’ın paradigması etrafında mücadelemiz sürecek. En başta yapılması gereken tecridin kaldırılmasıdır.”

‘BİR AN ÖNCE İMRALI KAPILARI AÇILSIN’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan da, “İmralı Adası’nda yaşanılanlar herkes için karanlık şeylerdir, kimsenin kabul etmemesi gerekir. Türkiye’de hukuk varsa İmralı’da da uygulanmalı, talebimiz budur. Bu durum dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Herkese çağrımızdır, bir gün daha geçmeden acilen harekete geçirilmeli. HDP dışındaki siyasi partiler bu konuda sessiz, bu yanlış ve kabul edilemez. Biran önce İmralı kapıları açılsın.”  

Veysi Aktaş’ın annesi Faike Aktaş ise, “Barıştan başka bir şey istemiyoruz” dedi. 

Heyetin gün içinde Barış Anneleri ve MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ziyaret etmesi bekleniyor.