Taze otlu peynir tezgahlarda

Van’ın meşhur otlu peynirinin tazesi, bahar aylarıyla birlikte tezgahlarda yerini almaya başladı.

İlkbahar aylarıyla birlikte dağlarından toplanan çeşitli pancarlarla yapılan Van peynirinin tazesi, tezgah ve sofralarda yerini aldı.

Kış ayları boyunca toprak altında küplerde saklanan otlu peynirin yerini bahar aylarıyla birlikte taze otlu peynir almaya başladı. Van otlu peyniri tüm dünyada farklı kılan ise bölgenin dağlarında toplanan pancarların özelliğindendir. Peynirin içine konulan ve şifalı olan dağ nanesi, kekik, sirmo, yabani sarımsak, mendo, helis, çaşur, siyabo gibi otlar, ayrı lezzetler katıyor. Bölgenin kendine has bitki çeşidiyle beslenen hayvanların sütünden yapılıyor olması da ayrı bir özellik. Üstelik bu iki unsuru tamamlayan belirleyici özellik de kadınların el emekleriyle geleneksel usulden taviz vermeden hazırlamasıdır. Kırsal kesimde yaşayan binlerce ailenin geçim kaynağı olan otlu peynir, Türkiye kentlerine ve dünyanın birçok ülkesine de gönderiliyor.

YAYLA YASAKLARI FİYAT YÜKSELTTİ

İlk habar ve yaz aylarında otlu peynir üretimi çok fazla olduğu için fiyatı da genellikle çok düşük olurdu. Daha önceki yıllarda otlu peynirin fiyatı 5-10 TL arasında değişiyordu. Bu fiyat, kış aylarında ise 15-20 TL arasında olurdu. Van ve bölge illerinin birçok kırsal kesiminin yasak bölge kapsamına alınması sonucu hayvancılık azalınca peynir üretimi de azaldı. Üretimdeki düşüş fiyatların yükselmesine, dolayısıyla tüketimin sınırlanmasına neden oldu. Yayla yasakları nedeniyle bu yıl taze otlu peynir, 15-20 TL arasında satılmaya başlandı. Fiyatların önceki yıllara göre yüksek olması, satışları da etkiliyor. Her yıl tonlarca satılan taze otlu peynir, artık peynir pazarlarından kilo ve gramla satılmaya başlandı.

ÖNCEKİ YILLARA GÖRE DÜŞÜK

Van Peynirciler Çarşı esnafı Hasan Ayan, taze otlu peynirin önceki yıllara göre fiyatının yüksek olduğunu söyledi. Taze otlu peynirin özellikle Gürpınar, Çaldıran, Erciş ve Muradiye ilçelerinden geldiğini belirten Ayan, fiyat yüksekliği ve işsizlik nedeniyle satışların çok düştüğünü ifade etti. Mehmet Aydın adlı vatandaş ise her şeyde olduğu gibi otlu peynirin de fiyatının önceki yıllara göre yüksek olduğunu söyledi.