Tarihi Anzela suyunda yüzme sezonu kapandı

Sur'da bulunan tarihi Anzela havuzunda yaz boyunca keyifli dakikalar yaşayan çocuklar, havanın soğuması ile birlikte bu yılki eğlencelerine de veda etti.

Amed'ın Sur ilçesi Melikahmet Mahallesi Kesmeli Sokak'ta bulunan tarihi Anzele havuzu bu yıl da çocukların uğrak mekanı oldu. Yaz mevsiminde Amed'in aşırı sıcağından kurtulmak için Anzela havuzunda yüzen çocuklar eğlenceli dakikalar geçirdi. Havaların soğuması ve sonbaharın erken gelmesinin ardından çocuklar havuza girmek için gelecek yazı bekleyecek.

Sur'da bir zamanlar efsanelere, türkülere konu olan Balıklı havuzu 1978 yılında çarpık kentleşme sonucunda tamamen yok oldu. Daha sonra da üzerine itfaiye binası yapıldı. 1978 yılında tahrip edilen Anzela havuzuna beton dökülmesinin ardından, şehir suyu şebekesine bağlandığı için havuzdaki balıklar tamamen yok oldu.

YILLAR SONRA DEHAP BELEDİYESİ TARAFINDAN ORTAYA ÇIKARILDI

2004 yılından DEHAP belediyesi tarafından onarım çalışmasına başlanan Anzele suyu ve Balıklı havuzu betona gömülmelerinin üzerinden 36 yıl geçtikten sonra ortaya çıkarıldı. 1950’lere kadar şehrin üç önemli su kaynaklarından biri olan Anzele’nin suları, çok eski tarihlerde Amed’in Mardinkapı semtinden dolanıp hayvan derilerinin işlendiği (Dabakhaneye) yerden geçiyordu.

Su değirmenlerini de çalıştırmak amacıyla ilerleyen Anzele’nin yolculuğu, tarihi Hevsel bahçelerine de hayat verdikten sonra Dicle Nehri’ne dökülüyor. Bugün Anzele suyundan geriye, 1915 yıllarında çekilen siyah beyaz fotoğraflarda ellerinde tokmak, çeşmede çamaşır yıkayan kadınlar kaldı.