TAJÊ'den Mam Zeki için 'özgür Êzidxan' sözü

Êzidî Özgür Kadın Hareketi Koordinasyonu (TAJÊ), Türk devletinin savaş uçakları ile gerçekleştirdiği suikast sonucu hayatını kaybeden Êzidî Toplumu Koordinasyonu üyesi Zeki Şengali’nin anısına özgür Êzidxan’ı inşa etme sözü verdi.

Türk devletinin 15 Ağustos günü Şengal’de düzenlediği suikaste ilişkin yazılı açıklamada bulunan TAJÊ, saldırıda hayatını kaybeden Zeki Şengali’nin ailesine, Êzidî toplumuna ve Kürt halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

TAJÊ, Şengali’ye ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Sadık ve acılı Êzidî topluluğu içinde Zeki Şengali yaşamı boyunca Kürt halkının özgürlük mücadelesi için tarihi bir görev üstlendi. Şengali 40 yıllık mücadele hayatında alçak gönüllülüğüyle herkesin günlünde taht kurdu. Halkına hizmet etmek için yabancı diyarlardan, özgür dağlara değin bir gün bile durmadı.”

Şengali’nin ülkeye olan hasreti ve sevgisinden dolayı her zaman yönünü dağlara çevirdiğini belirten TAJÊ, şöyle devam etti: “Ona göre en doğru yurtsever toprağı üzerinde özgürlük mücadelesini yürütmekti. Öyle de yaptı. Êzidî toplumu gibi onda da toprağa bağlılık çok öndeydi. Ferman, katliam ve göçü tattığı içindi. Bu eksik kalan duygularla yönünü Avrupa’ya çevirdi. Çaresiz bir şekilde burada kaldı. Toprak onun için en değerli olan şeydi.”

“3 Ağustos 2014’te fermanı Zekî Şengalî’yi içten yaralıyordu” denilen açıklamada şunlar yer aldı: “Toprağa bağlılığı ve ahlaklı kişiliği uzak durmayı, izlemeyi istemiyordu. Fermanın başında yönünü Şengal’e çevirdi. Şengal’e yolculuğu Derwêşê Evdî’nin yolculuğuna çok benziyordu. Êzidî toplumu bir daha fermandan geçmemek için Êzidî toplumun güçlenmesi için kullandı. Êzîdxan’da yorulmadan, korkamadan mücadele etti. Şengalli çocuklardan tutun, yaşlılara kadar herkese çok yakın biriydi.

Binlerce Êzidî kadının iktidarcı erkek egemen zihniyeti tarafından kaçırıldı. Şengali’ni n kadın yoldaşlıa verdiği önem çok büyüktü. Şengali'nin özgürlük felsefesindeki derinliği ile kadın yoldaşlığını en önemli ölçü olarak yaşamsallaştırdı. Zeki Şengali kadına olan sevgisi ve saygısının yanında Êzidî kadınlarının acılarını görüp, kutlu bir yolda fedai olmak istiyordu. Özgürlük ölçüsünün sembolü olarak, özgür bir yaşam yolunda canını feda etti. Mam Zeki, toprağına aşık bir dervişti ve bütün şart ve koşullarda özgürlük ölçüsünden vazgeçmiyordu ve vazgeçmedi.”

TAJÊ, Şengali'nin özgür Şengal hayalini yerine getirme sözü verirken, kanının yerde kalmayacağını ve saldırıda parmağı olanların hesap vereceğini kaydetti.