Taha: Kerkük sorunu çözülmeden referandum olmaz

YNK Irak parlamenteri Rebwar Taha, “Bağdat, Kerkük sorununu çözmeye hazır ama oraya giden Kürt heyeti bu konuyu gündeme getirmedi” diye konuştu.

Kerkük sorunu çözülmeden Kürdistan bölgesinde referandumun kazanım sağlamayacağını belirten YNK Irak parlamenteri Rebwar Taha, “Bağdat, Kerkük sorununu çözmeye hazır ama oraya giden Kürt heyeti bu konuyu gündeme getirmedi” diye konuştu.

Güney Kürdistan ile Irak arasında iki temel sorunun olduğunu söyleyen YNK Irak Milletvekili Rebwar Taha, bunlardan birinin Kürdistan bölgesinde yapılacak bağımsızlık referandumu, diğerinin de Kerkük sorunun çözülmesi olduğunu vurguladı.

Kerkük’ün artık arada kalan pozisyondan çıkarak bir yere bağlanması gerektiğine işaret eden Taha “Kürdistan bölgesi de bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmek istiyor. Biz şunu belirtiyoruz. Kürdistan bölgesinde Kerkük’ün dahil edilmediği bir referandumun bir kazanım olmayacaktır. Bağdat Kürdistan bölgesinin sorunsuz şekilde kendisinden ayrılmasına hep hazır olmuştur, ama mesele sorunlu bölgelerin ne olacağıdır” diyerek, bu sürecin işlemesi için Kürdistan bölgesi siyasi güçlerinin öncelikle Kerkük sorunlarını çözmesi ve 140. Maddenin gereklerinin yerine getirilerek, Kürdistan bağımsızlık referandumunun gündeme getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

‘HEYET BAĞDAT’TA KERKÜK’Ü KONUŞMADI’

Bir süre önce Kerkük’te bayrak krizinin baş göstermesi ardından Bağdat’a giden KDP-YNK heyetinin yaptığı görüşmelerde Kerkük sorununun gündeme getirilmediğini de söyleyen Taha şöyle konuştu: “Sadece bayrak krizi ve Kürdistan bölgesinde yapılacak referandumu konuşmuşlar. Yani Kerkük tartışmalı bir bölge. Bu sorunun nasıl çözüleceği, Kürdistan bölgesinde yapılmak istenen referanduma dahil edilip edilmemesi konuşulmamış. Zaten bizim en temel sorunumuz Kerkük sorununu Bağdat’la konuşmuyor olmamızdır. Bence bugün Bağdat anayasanın 140. Maddesi uyarınca Kerkük sorununu çözmeye hazırdır, ama biz bu konuyu orada dillendirmiyoruz.”