Sur ve Hasankeyf için eylem çağrısı

Sur ve Hasankeyf için 28 Nisan'da birçok merkezde ve Amed'de eylem yapılacak.

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, İstanbul Sur Dayanışması, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Munzur Özgür Aksın Meclisi, Sur ve Hasankeyf için Küresel Eylem Günü'ne ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, yaklaşık 20 ülkede 28 Nisan günü eş zamanlı bir dizi eylem ve etkinlik düzenleneceği duyuruldu.

'Kent ve doğa katliamına izin vermeyelim, ortak tarihe, doğaya ve kültüre sahip çıkalım' sloganıyla kamuoyuna çağrı yapılacağının vurgulandığı açıklamada, Hasankeyf’te yıkım ve taşınmanın durdurulması istendi. 

'20 ÜLKEDE BİRÇOK ETKİNLİK YAPILACAK'

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Taleplerimizi haykırmak için 28 Nisan 2018 tarihinde, 20 ülkede ve Türkiye’de belirlediğimiz birkaç merkezde sanatçı, aydın, yazar, ekoloji ve çevre hareketleri, kent hareketleri, kadın örgütleri, STK’lar, platform ve inisiyatifler, duyarlı siyasi parti ve sendikalar, meslek örgütleri ve odaların davet edileceği birçok zengin etkinlik yapılacaktır. 

Bütün duyarlı çevreleri ve halklarımızı bulundukları yerlerde etkinliklere katılmaya, Dicle Nehri'nin kıyısında bin yıllardır insanlığa ev sahipliği yapmış olan Sur ve Hasankeyf antik kentlerini sahiplenmeye davet ediyoruz. Bu kentler insanlığın ortak mirasıdır, herkese aittir. Dolayısıyla herkesi ilgilendirir. Bu nedenle bu kentlerin yıkımının, taşınmasının ve satışının durdurulması için herkesi sorumluluk almaya ve bu kentleri sahiplenmeye davet ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle herkesi 28 Nisan Günü etkinliklerin yapılacağı merkezlerde bu etkinliklere katılmaya ve bu sese ses olmaya çağırıyoruz. İnanıyoruz ve biliyoruz ki bu kentlerin yıkımına birçok insan karşıdır. Karşı olduğumuzu ortaya koymanın yolu meşru ve demokratik yollardan Sur ve Hasankeyf'in çığlığına sahip çıkmaktan geçer."

AMED SUR VE HASANKEYF'E SAHİP ÇIKACAK

Açıklamada, 28 Nisan'daki eylemlere ilişkin şu bilgiler verildi:

"28 Nisan'da bizler de bileşenlerimiz ve duyarlı kurumlarla Amed’de, Sur ve Hasankeyf antik şehirlerini sahiplenmek için birtakım etkinlikler yapacağız. Bu etkinliklerin ilki, iki kentin güncel durumu ve bu duruma karşı bizim, Sur ve Hasankeyf halkı başta olmak üzere birçok uzman ve bu kentlere gönlünü vermiş insandan derleyerek topladığımız öneri ve taleplerimizi dillendiren basına ve kamuoyuna bir açıklama ile başlayacaktır. Açıklama Sur’da Ulucami’nin önünde saat 12.00’de yapılacaktır. Açıklamadan sonra il dışından gelen sanatçılar ve heyetlerle birlikte kentsel dönüşümün hâlâ devam ettiği Ali Paşa ve Lale Bey mahallelerinde birtakım incelemeler yapılacak. Akşam saatlerinde ise Sur ile ilgili şiir-müzik dinletisi ve belgesel gösterimi yapılacaktır."