Süddeutsche Zeitung: Kürtler için karanlık zamanlar

"Süddeutsche Zeitung" Kerkük kentinin işgal edilmesi sonrası gelişmeleri "Kürtler için karanlık zamanlar" başlığıyla yorumlarken, internet sitesi "Qantara" ise Günüy Kürdistan'daki olayları "Barzani'nin fiyaskosu" biçiminde analiz etti.

Kerkük'ün peşmerge güçlerince teslim edilmesi ve Güney Kürdistan'a yönelik işgal planının devreye sokulması Almanca basında farklı yorumlara neden oldu. Almanya'nın önde gelen günlük gazetelerinden "Süddeutsche Zeitung" Güney Kürdistan'ın Kerkük kentinin işgal edilmesi sonrası gelişmeleri "Kürtler için karanlık zamanlar" başlığıyla yorumladı.

Gazetenin Kahire muhabiri Paul-Anton Krüger tarafından kaleme alınan haber-yorumda Güney Kürdistan'da yaşanan son günlerdeki gelişmeler "Tartışmalı bölgeler Bağdat'ın eline geçti, bağımsızlık artık uzak bir hayal. Şimdi muhalefet Barzani'nin bağımsızlığını talep ediyor" şeklinde yorumlandı.

Güney Kürdistan'da geçtiğimiz ay yapılan ve yüzde 92,7 ile "evet" çıkan bağımsızlık referandumunun yerini depresyona bıraktığı belirtilen yorumda "Üç yıl önce DAİŞ Hewler'e 35 km yaklaşmıştı, o tarihten bu yana ilk kez Kürt bölgesi en derin krizini yaşıyor" görüşü belirtildi.

Kürt yönetiminin bağımsızlık söylemlerinin unutulduğu, Peşmerge güçlerinin çatışmadan petrol zengini Kerkük'ten çekildiğini ve savaşma cesaretinin kırıldığı ifade edilen "Süddeutsche Zeitung" gazetesinin haber-analizinde tarafların cuma gününden bu yana propagandaya başvurduğu ve herkesin birbirini suçladığına dikkat çekildi.

Gazetenin yorumda ayrıca Güney Kürdistan'ın önde gelen muhalif güçlerinden Goran Hareketi'nin KDP lideri Mesut Barzani'nin istifasını isteyen çağrısına vurgu yapıldı.

"BARZANİ'NİNKİ FİYASKOSU"

Ortadoğu ve İslam dünyasındaki gelişmelere ilişkin analizlerin yer aldığı Almanya'nın önde gelen internet sitelerinden "Qantara" ise peşmerge güçlerinin savaşmadan Kerkük'ün işgal edilmesini "Siyasi fiyasko" başlığıyla duyardı.

KDP lideri Mesut Barzani'nin bağımsızlık referandumuyla Güney Kürdistan yönetimini dünyadan izole ettiği ve merkezi Bağdat yönetimiyle ilişkileri tehlikeli boyutlarda alevlendirdiği belirtildi.

Barzani'nin referandumu kişisel hesapları için bir iktidar aracı olarak kullanmak istediğine dikkat çekilen analizde "Referandum oyunu yanlış sonuçlar verdi" görüşü ifade edildi. Haber-analizde özetle Barzani'nin hali hazırda hem içerde, hem de uluslararası arenada izole olduğu görüşü öne sürüldü.

ALMAN BASINI PEŞMERGEYE VERİLEN YARDIMI TARTIŞIYOR

Alman medyası ise devamla Kerkük'teki gerilimlerin ardından DAİŞ çetelerine karşı mücadele amacıyla peşmerge güçlerine yapılan yardımları tartışma konusu yapıyor. Weser-Kurier" gazetesinde yer alan bir haber-yorumda "Kürtlerin silahlandırılmasının alternatifi bölgeye kendi silahlı kuvvetlerini göndermek olurdu" şeklinde Merkel hükümetine eleştiri yapıldı.