‘Son 30 yılın en büyük operasyonu’

Yaşar paşaları da bir dönem orda kalmış, askerler kayboluyormuş; 10 metre önünü arkasını göremiyorlarmış, bir bölük asker bile gitse kendilerini yalnız hissediyorlarmış!

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi ile Van’ın Çaldıran ilçeleri arasında yer alan, volkanik patlamalar sonucu oluşan arazi yapısı genellikle ağaçsız ve çalılık olan Tendürek dağının en yüksek zirvesi 3.530 metredir.

Edirne Kapıkule sınır kapısından başlayarak Ağrı’nın Gürbulak sınır kapısına dek uzanan D100 karakolunun doğu ucuna hakim olan Tendürek alanı Türkiye’nin İran ile ithalat ve ihracatının da ana geçiş hatlarından biri. İran’dan gelen doğalgaz boru hattı ile de bölge daha önemli stratejik bir konum halini almaktadır.

İran sınırına paralel olarak kuzeyden güneye doğru, Iğdır’dan Hakkari’ye inen D975 karayolu da dağda bulunan Tendürek geçidinden geçmektedir. Geçidin kış aylarında rahat kullanılamaması nedeniyle bölgede tünel ve farklı yol yapım çalışmaları da AKP tarafından planlanmaktadır.

Temel amacı ticaret olarak görünen bu yol, askeri amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Sınır ticaretini tekelleştirmeye, gerillanın geliş gidişlerini sınırlandırmaya ve alanı barınamaz hale getirmeyi amaçlayan AKP hükümeti bölgede farklı planlamalara gitmektedir. Kaçakçılığı önleme bahanesiyle tüm Türkiye-İran sınır hattında duvar örmek bu planlardan sadece birisi. İran resmi haber ajansı İRNA Dışişleri bakanlığından bir kaynağa dayandırdığı haberinde, iki ülke arasındaki duvar örme projesinden haberdar oldukları, olumlu karşıladıkları ve ilkesel olarak karşı olmadıklarını bildirmişti.

Tendürek dağı ve alanının taşıdığı bu stratejik önem savaş politikalarında da temel belirleyenlerdendir. Bu nedenle her yıl, diğer tüm gerilla alanlarından önce Türk ordusu Serhat bölgesinin merkezinde bulunan Tendürek alanında kapsamlı operasyonlar düzenlemektedir.

Bu amaçla bu yıl da Bakanlar kurulunun 27 Aralık 2016 tarihli kararı ile 1 Ocak–31 Aralık 2017 tarihleri arasında Ağrı ile Tendürek Dağı bölgelerini 1 yıl boyunca “geçici askeri güvenlik bölgesi” olarak ilan ettiren Türk ordusu bu yılın 10 Mayıs’ında “Son 30 yılın en büyük operasyonu” adı altında Tendürek alanını hedefleyen bir operasyon başlattı. Türk devlet yetkililerinin büyük bir gürültü ile ilan ettikleri bu operasyon AKP medyasında da sürekli gündemde tutulmaya çalışılıyor.

“Büyük operasyon” gündemi ile psikolojik savaş yürüten AKP’nin özel savaş medyası “askerler kuş uçurtmuyor, eller tetikte…” tanımlarıyla bölgede hakimiyet kurduklarını göstermeye çalışıyorlar.

Peki, gerçekler böyle mi? Türk ordusu Tendürek’te son 30 yılın en büyük operasyonunu mu yürütüyor? Gerilla ile Türk ordusu arasındaki savaşın ayrıntıları ne?

Herkesin okuduğu AKP medyasından farklı bir şekilde yaşananları bir de HPG’nin penceresinden görelim. Çünkü HPG Basın İrtibat Merkezi’nin günlük açıklamalarına yansıyan gelişmelerin farklı olduğunu belirtiyor.

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi ile Van’ın Çaldıran ilçesi arasında kalan bölgede binlerce askerin katılımı başlatılan operasyonun ilk gününde operasyonu koordine etmek için alana gelen komuta kademesi gerillaların büyük direnişi ile karşı karşıya kalmış. Operasyonun ilk gününde gerillalar Türk ordusuna ağır kayıplar yaşatmış; 1 kobra helikopterleri düşürülmüş ve onlarca askeri öldürülmüştü. Gerillanın sert cevabı ile karşılaşan operasyon güçleri 23 Mayıs gününe kadar alandan çekilmek zorunda kalmış.

Kayseri, Tokat ve Trabzon’dan getirilen özel birlikler ile tekrardan alanda harekat başlatan Türk ordusuna cevaben gerillalar 23 Mayıs gününden itibaren Doğubeyazıt ile Çaldıran arasında bulunan uluslararası yolu denetime almış, Türk devletine ait birçok TIR’a da el koymuştu. Müdahaleye gelen Türk ordusu yine bu yolda büyük kayıplar vermişti.

Gerillaların alandaki hakimiyeti karşısında başarısız kalan Türk ordusunun yardımına yine Türk devlet yetkilileri ve AKP’nin özel savaş medyası koştu. AKP medyası ‘büyük operasyonda’ gerillaya büyük darbeler vurduklarını tüm basın-yayın organları ile kamuoyuna servis etmiş ve gerillanın savaş taktiği karşısında çaresiz kalan devlet yetkilileri denize düşen yılana sarılır misali yine büyük yalanlarda çareyi bulmuştu. Yakın mesafeden askerlerinin gerilla ile çatışmaya girdiklerini ama hiçbir kayıplarının olmadığını iddia eden devlet yetkilileri, gerillanın ele geçirdiği silahları ve düşürülen helikoptere ilişkin halen herhangi bir açıklama yapmış değiller.

Malumunuz operasyon halen devam ediyor. Fakat operasyon başladığı günden bu yana Türk ordusu alanın derinliklerine inemediği gibi uluslararası ticaret ağının önemli bir yolunu da hala geliş gidişlere kapalı tutmakta. Bunun yanında Çaldıran ile Doğubeyazıt ilçeleri arasında bulunan E99 uluslararası karayolu boyunca tarihe utanç duvarı olarak geçen Berlin Duvarı’nı aratmayan bir duvar inşa etmeye çalışmakta. Türk ordusunun uluslararası bir yolu kapalı tutması ve yolun her iki yakasında yüksek duvarlar yaparak yolu koruma altına almaya çalışması tek bir şeyle, TC devletinin o bölgedeki zayıflığıyla izah edilebilir. Türk devleti kendi etrafında ördüğü duvarlar içinde güvenlikte olduğunu düşünüyor ve gerilla karşısında çaresiz kaldığını da ispatlıyor.

Bugün Tendürek, Türk ordusunun korkulu rüyası haline gelen hayalet bir dağ halini almış durumda. Kendileri de itiraf ediyorlar; Yaşar paşaları da bir dönem orda kalmış, askerler kayboluyormuş, 10 metre önünü arkasını göremiyormuşlar, bir bölük asker bile gitse kendilerini yalnız hissediyorlarmış! Türk ordusu için acılı bir hikayeye dönüşen Tendürek dağı, bakalım daha ne kadar yalnızlık yaşatacak ve ne kadar lanet okuyacak Türk ordusuna!