Siya Çiya'nın gerillayla dansı

Daha küçükken hava saldırıları sonrası sürüsünden kopup gerillayla karşılan ceylan, artık onların yoldaşı ve kimliği var; Siya Çiya.

Hangi söz, hangi kelime bu kadar güzelliği bir araya getirebilir? Hangi kalem sözcüklerle süsleyebilir? PKK neden bu kadar doyumsuz bir güzelliğe sahip ve neden bu kadar mükemmel? Bu mükemmellik midir onları o kadar derinden birbirine bağlayan?

Doğa her canlıda kendini farklı açığa çıkarır. Bu canlıları birleştiren tılsımı görünce şaşkına dönüyorum. Beni bu efsuni güzellikle büyüleyenlerdi. Doğayla o kadar derinden bütünleşmişler ki insanı kendi sevgilerine hayran bırakıyorlar. Yaşadıkları zorlu koşullara, savaşın yoğunluğuna rağmen bu bütünleşmeyi aktarmak gerekiyor.

DAĞLARIN RÜZGARINA TUTULMUŞ

Sokak dansçılarını görmüşsünüzdür, sizce de çok ilgi çekici değiller midir? Aslında bu ilgi çekicilikleri onların o asi özünü ortaya çıkarıyor. Toplumsallığın birliğini sergiledikleri danslarıyla insanı kendilerine hayran bırakıyor. Benim de gözlerimin alamadığı ve tüm hücrelerimden geçip bende yankı yaratan güzelliklere tanık oldum. Aslında tanıklığım iki insanın dansından öte dağların rüzgarına tutulmuş iki farklı canlının farklı sevdalarla bütünleşmesiydi. 

BÜYÜK AHENKLE DANS

Ceylanlar, kimsenin ulaşamadığı ve hiç kimsenin gidemediği yerlerde yaşar ve yetişirler. Gözlerim bir ceylan ile bir gerillanın birbirine derinden bakan gözlerine tanık oldu. Gerilla bir yoldaşına bakar gibi bakıyordu bu benzersiz güzelliğe. Bir diğer gerilla da asi dağların ceylanıyla dansa tutulmuştu. O kadar büyük bir ahenkle dans ediyordu ki, o anda tutkuyu, aşkı, sevgiyi ve bağlılığı fark ettim. Ellerim hemen deklanşöre gitti ve bu güzellikleri paylaşmak istedim.

HAVA SALDIRILARINDAN SONRA

Ceylan kimliksiz değil, adı ve soyadı var; Siya Çiya (dağın gölgesi). Şimdi diyeceksiniz ki dağın gölgesi mi olur? Bence olur. Dağın bu kadar güzelliği, yansıma yapar bu mükemmelliklere. Siya, hava saldırılarından zarar görür ve küçükken kendi sürüsünden uzaklaşır. Siya'yı gerillalar bulup beslemeye başlar. Yabani olmasına rağmen gerillanın sevgisine kapılıp kendisini besleyen bu gerillalardan hiç kopmuyor. Bir anne-çocuk ilişkisindeki hislerin yoğunluğuyla her şeyi öğrenir ve uygulamaya başlar.

GERİLLA YAŞAM SEVGİSİNİ PAYLAŞIYOR

Gerilla Rêdur Mardin, 2010'da PKK saflarına katılır. Gerilla Rêdur'un da gözlerindeki sevgi tüm desenlerle çizilmiş ve yüreğine nakşedilmişti. Bu sevgiyi Rêdur'un gözlerinde görmemek elde değildi. Gerilla bu yaşam sevgisini hayvanlar ve doğayla da çok içten paylaşıyor. Bu güzel yürekli gerillanın atının adı Kejê. Gerilla en ön mevzilerde olmasına rağmen  Kejê'yi hiç ihmal etmiyor. Yemeği, temizliği; kısacası tüm günlük ihtiyaçlarını hiç aksatmadan karşılıyor. Bunlardan fark ettim ki; gerillalar sevgilerini herkes ile paylaşacak kocaman yüreklere sahipler.