Sınır kapısında büyük ticaret: 1 kilo çay, 3 karton sigara!

İran sınırına duvar ören AKP hükümeti, Doğubayazıt Gürbulak Sınır Kapısı'nı 1 kilo çay ve 3 karton sigara girişi dışında ticarete kapattı.

Bölgenin geçim kaynağı olan sınır kapısının kapatılmasına Doğubayazıtlılar tepki gösterdi. AKP hükümetinin Kürdistan'da Kürtlerin geçim kaynağı olan alanlarla mücadelesi hız kesmeden sürüyor. Hakkari’de Esendere, Van’da Kapıköy ve Ağrı Doğubayazıt’ta bulunan Gürbulak Sınır Kapısı bölgenin önemli geçim kaynaklarını oluşturuyor. Ancak her üçü de AKP hükümetinin İran devleti ile işbirliği neticesinde imkan verdiği oranda ticaret yapılabiliyor. Sigara ve diğer ürünlerin sınırdan kaçak geçişini engellemek için, ağır cezaların getirilmesi ve birçok noktada sınır ticareti yapanların katledilmesinin ardından, halk sınır kapılarında özgürce ticaret yapmak istemesine rağmen buna izin verilmiyor.

AKILLARA DURGUNLUK VEREN KOTA!

Bölgenin önemli ticaret merkezlerinden olması gerekirken AKP hükümetinin son yıllarda uyguladığı politikalarla ekonomisi tamamen çöken Doğubayazıt’ta halkın son umudu Gürbulak Sınır Kapısı oldu. Ancak hükümetin son dönemlerde arttırdığı keyfi yasaklar burada da ticaret yapmayı olanaksız kılıyor. Gürbulak Sınır Kapısı'nda ticaret izni için belirlenen kota akıllara durgunluk veriyor. Söz konusu sınır kapısında sadece 1 kilo çay ve 3 karton sigaranın girişine izin veriliyor. Bunlar dışında herhangi bir ticaret yapılmasına izin verilmiyor. Bu ürünler ile küçük miktarda bir para kazanacak olanlardan bu defa da kapıdaki görevli memurlar rüşvet istiyor.

KAYA: BÖLGE HALKI CEZALANDIRILIYOR

Konuyla ilgili bilgi veren HDP Doğubeyazıt ilçe eşbaşkanı Dalha Kaya, Ağrı, Van ve Hakkari gibi illerde halka ekonomik olarak ceza verildiğini söyledi. Konuya ilişkin defalarca çağrılar yaptıklarını ama hükümetin "PKK’ye yardım ediliyor" diyerek sınır kapılarını abluka altına alıp, ticareti yasakladığını vurgulayan Kaya, "Kürtler burada sadece özgürce ticaret yapmak istiyor. İnsanlarımızın geçimlerini sağlayacaklar alanlar oluşturulmalı ve bu da hükümetin konusu olmasına rağmen AKP hükümeti tam tersini yaparak adeta ticareti yasaklamış durumda. Çağrımız bu tür politikalara izin verilmeyerek ticaretin önünün açılmasıdır" diye konuştu.

AKP SINIR KAPILARINI YİNE SEÇİM VAADİ OLARAK SUNACAK

Esendere, Kapıköy ve Gürbulak sınır kapılarını meclis gündemine taşıyan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise, "Özellikle esnafın ve halkın borç altında ezildiği, geçinemediği bir dönemde sınır kapıları büyük önem arz ediyor. Bu tür yerlerin arttırılması ve canlandırılması gerekirken, yasaklanmasını anlamak mümkün değil. Muhtemelen AKP buraları yine bir seçim yatırımı ya da vaadi yapacak ve seçimlerden önce bir kez daha gelip açacak. Siyasi hesaplar uğruna halkı mağdur ediyor. Sınır kapılarının sonuna kadar açılması için gerekli mücadelemiz her platformda sürecek" ifadelerini kullandı.