Sinê İran rejimini protesto etti

Sinê halkı İran rejiminin Banê'de iki kolberi katletmesini protesto etmek amacıyla alanlara çıktı. Rejim güçleri Îqbal Meydanı'na akın eden halka saldırdı, ancak halk geri adım atmayarak eylemlerini sürdürüyor. 

Sinê halkı, İran rejim güçlerinin 4 Eylül günü Rojhilat'ın (Doğu Kürdistan) Banê kentinde Qadir Behramî (41) ile Heyder Fereci (21) isimli iki kolberi (sınırda ücret karşılığında yük taşıyan kişi) katletmesini protesto etmek amacıyla bugün akşam saatlerinde alanlara çıktı.

Sinê'deki siyasi aktivistlerin çağrısıyla bugün saat 18.00'da binlerce Sinêlî, Îqbal (Azadî) Meydanı'nda toplandı. İran rejim güçleri halkın toplanmasını engellemeye çalıştı. Hakın kararlılığı karşısında rejim güçleri biber gazı ve joplarla kitleye saldırdı. Saldırılarda 5 eylemci gözaltına alındı. 

Rejim güçlerinin halka saldırısının duyulması sonrası çok sayıda kişi Îqbal Meydanı'na akın etti ve alanda protesto eylemlerine devam ediyor. 

Banê'deki eylemlerin başlamasından sonra vilayet merkezi Sinê'ye çok sayıda asker ve istihbarat üyesi sevk eden İran rejimi, kentteki internet şebekelerini de kesmişti. İnternet kesintileri hala sürüyor. 

Saat 18.00'de başlayan eylem devam ediyor. Sinê muhabirimizi halkın Îqbal Meydanı'na akınının devam ettiğini ve rejim güçlerinin ise alana çıkan yolları zırhlı araçlarla kapatmaya çalıştığını bildirdi.