Siirt Barosu'ndan 'açlık grevi' raporu

Siirt Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, Siirt E Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine dair rapor hazırladı. 

Siirt Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, Siirt E Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin yapılan başvurular üzerine bir dizi görüşmelerde bulunarak rapor hazırladı. Komisyon, açlık grevindeki tutsak İrfan Baykara, Cumhuriyet Savcılığı ve Cezaevi Müdürlüğü yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdi. 

SAĞLIKLARI NASIL?

Baro raporunda, 25 Şubat’tan bu yana açlık grevinde bulunan İrfan Baykara ile görüşme gerçekleştirildiği ifade edildi. Baykara’nın, kendisi ile birlikte Mehmet Kaçar ve Ferhat Bozkurt'tun 25 Şubat’tan beri süresiz geri dönüşümsüz açlık grevlerinde olduğunu; Enes Cengiz, Özcan Sönmez, İhsan Çelik, Hidayet Aksu, Mazlum Aksul ve Abdülhadi Aykaç'ın da 1 Mart’ta beri eyleme katıldığını aktardığı kaydedildi. Baykara’nın, açlık grevine girdikleri zaman diliminde 8 ile 10 kilo arasında kilo kayıplarının olduğu, baş dönmesi, mide bulantısı, mide krampı yaşadıkları, el ve ayaklarında uyuşukluğun başladığı, unutkanlığın baş gösterdiği, ışık ve ses hassasiyetinin başladığını ifade ettiği belirtilen raporda, Baykara’nın, cezaevi idaresinin doktor tavsiyesi ile kendilerine BI-B12 vitamin hapları ile su ve limon verdiğini ancak yine gerek kendi talepleri gerekse doktor tavsiyesi olan karbonat tozunun kendilerine verilmediğini dile getirdiği ifade edildi. 

BASKI VE CEZALAR

Raporda, Baykara’nın şu anlatımlarına da yer verildi: 

“Baykara konuşmasının devamında, açlık grevinde oldukları için kendilerine farklı muamele gösterilerek disiplin cezası aldıklarını, bu çerçevede spor yapma, mektup-telefon gibi iletişim araçlarından faydalanma, sinema gibi sosyal etkinliklerin ve hakların askıya alındığını, görüşe gelen kadın ziyaretçilerin üst aramasının farklı şekillerde yapıldığını, bu hususun onur kırıcı olduğunu ve yine açlık grevinde olmaları nedeni ile talep etmiş oldukları Evrensel ve Yeni Yaşam gazetelerin kendilerine verilmediğini ifade etmiştir. Son olarak; Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklar üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiği, bu talebin meşru bir talep olduğu, aksi durumda açlık grevine son vermeyeceğini ifade etmiştir.”

TESPİT VE SONUÇLAR

Siirt Barosu Cezaevi İnceleme Komisyonu, raporda şu tespit ve sonuçlara dikkat çekti:

"* Komisyonumuz, doktor tavsiyesine rağmen açlık grevinde olan şahısların ihtiyacı olan karbonat tozu ve benzeri gıdaların verilmemesi sebebi ile sağlıklı bir şekilde beslenemediği, incelemeye gelen sağlık heyeti ile birebir görüşme imkanı sağlanmadığı için de görüşmenin yapılamadığı ve bu nedenle sağlıklı bir tedavi sürecinden geçirilmedikleri kanaatine ulaşmıştır.

* Komisyonumuz, açlık grevleri nedeni ile hapishanede bulunan mahpusların, sosyal-kültürel, sportif haklardan mahrum bırakma, iletişim ve haberleşme haklarının engellenmesi, keyfi disiplin soruşturmaları şeklinde ihlallere maruz kaldığı kanaatine ulaşmıştır.

* Mahkemelerce yasaklama ve toplatılma kararı bulunmayan gazetelerin cezaevi idaresinin keyfi tasarrufuyla yasaklandığını, mahpusların basın ve haber alma özgürlüklerinin ağır şekilde ihlal edildiğini tespit etmiştir.

* Cezaevi idaresi tarafından, mahpusların kısıtlanan hakları hususundaki talepleri görmezden gelindiği ve mahpuslara yönelik keyfi bir şekilde disiplin soruşturmaları açılıp ceza verildiğini tespit etmiştir."

ÖNERİLER

Tutsaklara yönelik gerçekleşen ihlallerin önlenmesine dair de şu önerilere yer verildi:

"* Öncelikle, Türkiye'deki infaz rejimi mevzuatının ve politikasının uluslararası insan hakları hukukuna ve özel olarak da mahpus haklarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

* Tutsakların uluslararası hukukun emrettiği şekilde insana yaraşır bir şekilde bir muamele gösterilmelidir. 

* Tutsaklar üzerindeki tecrit ve izolâsyonun derhal kaldırılması ve insani yaşam şartlarının oluşturulması gerekmektedir.

* Tutukluların sağlığa erişim haklarının sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi, hastalığı olanların tedavi olanaklarından yararlanmaları için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

* Açlık grevlerinin herhangi bir ölüme veya önemli uzuv kayıpları ve organ kayıplarına sebep vermeden önlem alınması gerektiğini düşünüyor, bu çerçevede siyasi tüm tutsaklar üzerindeki tecridin kaldırılması için Adalet Bakanı'nı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu göreve davet ediyoruz."