Sara Kaya için 'rehineliğe devam' kararı

Rehin tutulan Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya için 'rehineliğe devam' kararı verildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde, 13 Ocak 2017 tarihinde evine yapılan baskınla gözaltına alındıktan 14 gün sonra tutuklanan ve yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya hakkında açılan davanın 10’uncu duruşması Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla yargılanan Kaya, duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Kaya'nın avukatlarının katıldığı duruşmayı, yakınları ile HDP il ve ilçe yöneticileri takip etti.

Duruşmada Mardin Emniyet Müdürlüğü’nden Kaya hakkında istenen raporların gönderilmediği görüldü. 

İddia makamı önceki celse verdiği mütalaayı tekrarlayarak, ağırlaştırılmış müebbet istedi.

KAYA: KOMPLO İLE HAZIRLANDI

Kaya, "Hakkımdaki soruşturma tamamen komplo ile hazırlanmış bir soruşturmadır. Kendimi SEGBİS ile yeteri kadar ifade edemediğimi düşünüyorum. Bu nedenle mahkeme salonuna bizzat gelerek savunmamı yapmak istiyorum” dedi.

Kaya’nın avukatı Kamuran Tanhan da dönemin Nusaybin TEM Şube Amiri Ünal Uyar’ın “sahte belge düzenleme, işkence ile suç üretme, rüşvet ve suç uydurma” gerekçeleri ile tutuklandığını hatırlattı. 

KARAR

Mahkeme heyeti, şu kararları verdi: "Kaya hakkındaki diğer yargılama dosyalarının birer örneklerinin istenmesine, daha önce hakkında soruşturma başlatılan yerel gazeteci Zeki Karakuş ile ilgili soruşturmada Kaya ile ilgili kısımların istenmesine, İçişleri Bakanlığı’nın Nusaybin Belediyesi hakkında hazırlanan raporun istenmesine, HTS kayıtlarının istenmesine ve Ünal Uyar hakkındaki soruşturmada Kaya ile ilgili geçen kısımların kısıtlılık kararı yoksa gönderilmesine..."

Kaya için 'tutukluluk haline devam' kararı da veren heyet, duruşmayı 27 Mart'a erteledi ve Kaya'nın da duruşmaya katılmasını kararlaştırdı.