ANALİZ

RTE, Hakan Fidan’ın planını devreye koydu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 yıl önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a yaptırdığı Rojava’yı işgal planını devreye koydu.

DAVUTOĞLU, FİDAN, SİNİRLİOĞLU, GÜLER PLANI

Mart 2014’te Suriye toprakları kastedilen Rojava’yı işgal etmeyi amaçlayan bir planın ses kayıtları yayınlandı. Ses kayıtları Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a aitti. Ses kayıtlarında Müsteşar Hakan Fidan, “Suriye topraklarından üç füze attırır bunu gerekçe yaparak ordu güçlerimiz Suriye topraklarına girer” diyordu. Plan da Suriye topraklarından kendilerine bağlı ÖSO denilen çete güçlerinin üç füze attırılmasıyla uygulamaya konulacaktı.

Ses kayıtları yayınlanıp plan deşifre olunca suya düştü. Ancak Türkiye hiçbir zaman o plandan vazgeçmedi ve 2016 yılında yeniden devreye konuldu. Bahar sonlarından Ağustos ayına kadar Kilis’e günü birlik Azez’den füzeler düştü. Amaç yine işgalin gerekçesini oluşturmaktı. Türkiye’nin sınırlarını koruma adıyla başta ABD ve Rusya olmak üzere uluslararası güçlere “Sınırdaki il ve ilçelerimizin güvenliği yok, her gün Kilis ve çevresindeki köylere füzeler atılıyor” diyerek gündemi yine bu plan üzerinde oluşturdu.

DAİŞ ile mücadele planına dahil olduğunu göstermeye çalışarak 24 Ağustos’ta Cerablus’u işgal ederek planı devreye koydu. Ardından Rai, Exterin, Marea, Soran, Dabık gibi yerlere kadar işgalini ilerletti. Halep, Bab takasıyla Bab’a kadar işgalini devam ettirdi. Bab’dan sonra hedeflediği Minbic ve Tel Rıfat gibi yerlere gidemeyince bu planı Girê Spî üzerinden uygulamaya koymaya çalışıyor ve uzun zamandır Girê Spî sınırına yığınak yapıyor. Son günlerde işgali başlatmak için beton bloklarla inşa ettiği duvar taşlarını dört yerden açarak olası bir saldırının hazırlığını yaptı. Ancak saldırı yapabilmesi için güçlü gerekçelerinin olması gerekiyor.

Bölgedeki yerel kaynaklardan aldığım bilgiler son bir hafta içinde Türkiye'nin DAİŞ çeteleriyle Girê Spî çevresinden Akçakale’ye füze fırlatmak için bazı hazırlıklar yaptığı yönünde. O yüzden önümüzdeki günlerde Girê Spî’den benzer bir girişim olursa şaşırmamak gerekir. Çünkü Türkiye uzun süredir eski DAİŞ’lilerden oluşturduğu gizli bir grupla bunu planlamış durumda.

KDP DE BENZER HAZIRLIKLAR İÇİNDE

Türkiye KDP ile kendilerine bağlı çetelerle 3 Mart’ta Şengal’e yönelik başlattığı saldırılarla aslında bu planı devreye koydu. Zira KDP de şu an Sihele’dan Semalka’ya, Semalka’dan Rabia ve Şengal’in Xanesor'a kadar güç yığınağı yapmış durumda. KDP’nin Rojava sınırına yakın bölgelerde gizli bir şekilde içeri soktuğu ENKS çeteleri ile bu yönlü bir hazırlık içinde olduğu yönünde bilgiler var. Til Koçer taraflarından Rabia’ya dönük tıpkı Girê Spî tarafından Türkiye’nin yaptığı füze ya da havan atma hazırlıkları yapmış durumda. Bunun için geçtiğimiz günlerde Rabia’dan Til Koçer’deki YPG güçlerine birkaç kez ateş de açıldı. Ancak YPG’nin karşılık vermemesiyle kısa süre içinde açılan ateş kesildi. O yüzden stratejik ortak AKP ve KDP önümüzdeki günlerde Til Koçer ve Girê Spî taraflarından füze ya da bazı havanları kendi topraklarına attırarak Rojava’yı işgal etme amaçlı saldırılar başlatmasının planının yaptıkları açığa çıkmış durumda.

Türkiye bir yandan kendi topraklarına KDP de kendi tarafından kendi topraklarına füze ve havan attırarak Girê Spî ve Til Koçer’e saldırma hazırlıklarını yaparken öte yandan da Bab ve Humus çevresindeki çeteleri Rai, Azez ve Marea’ya çekmeye başladı.

Türkiye Bab’dan çektiği güç ve grupları Rai ile Azez arasındaki Ğendura kasabasının batısında bulunan Til Ali köyüne yerleştirdi. Til Ali köyü Til Madik ve Minix havaalanına yakın. Türkiye buraya çektiği ordu gücü için bölgede Cerablus, Taşlı Höyük, Hava Höyük, Erşabe, Rai, Şava, Şeverin, Til Cibrin, Marea, Azez’den sonra yeni bir karakol inşa ediyor. Humus’un el Waar bölgesinden tahliye ettiği grup ve halkı da aynı bölgeye yerleştiriyor. Tahliye ettiği grup ve halkı Cerablus merkez ve köyleri ile Rai ve çevresine yerleştiriyor.

Bölge halkı tarafından aslında daha önce “yeni bir Hatay mı yaratılıyor” şeklinde dile getirilen kaygılar bu tahliyelerle yeniden gündeme girdi. Ancak yeni bir Hatay yaratmakla birlikte Türkiye’nin Şehba ve Efrîn’e dönük ordu güçleri ve çete grupları ile bir hazırlık yaptığı anlamına da geliyor. Zira son bir ay içinde Efrîn sınırında olan Elbeyli ilçesine çok sayıda piyade gücü ile tank, ağır top, obüs vb. ağır silahlarla yığınak yapıldı. Yığınak yapıldıktan sora Efrîn’in Bilbil ilçesine bağlı Zaare köyüne yönelik bir girişimde de bulunuldu.

Azez tarafından ise Qestel Cindo köyü ve tepesine saldırı gerçekleştirme amaçlı hazırlıklar yapılıyor. Bu hazırlıklar zaman zaman saldırı denemeleri ile pratikleştirilmeye de çalışılıyor.

Ayrıca günü birlik Til Madiq, Meraanaz, Minix, Til Rıfat, Şeyh İsa köy ve beldelerine yönelik havan, obüslerle, Doçkalarla saldırılar gerçekleştiriliyor.

Bu saldırıların hepsi Şehba ve Girê Spî ile Tel Koçer, Derik, Rimelan ve Girke Lege’ya yönelik Tükiye-KDP ortaklığında işgal planı ve girişimi olduğunu gösteriyor. Plan 3 yıl önce Ahmet Davutoğlu, Hakan Fidan, Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler tarafından yapılan planın yeniden pratikleştirilmesi biçiminde uygulanmaya çalışılıyor.