Rojava ve Güney Kürdistan’da 4 Nisan etkinlikleri

Rojava, Kuzey Suriye ve Güney Kürdistan’ın birçok merkezinde 4 Nisan kutlandı.

Rojava ve Kuzey Suriye’nin onlarca kenti ile Şengal, Süleymaniye ve Maxmur’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlandı.

TİL BERAK

MSD ve sivil kurumların üyelerinden oluşan çok sayıda kişi, 4 Nisan’ı ilçedeki bahçelerde fidan dikti. İlçedeki Şehitler kavşağında ise kutlama düzenlendi.

Kutlamanın gerçekleştiği alan Öcalan posterleri ve “4 Nisan ruhuyla Demokratik Ulusu inşa edeceğiz ve Rêber Öcalan’la özgür yaşayacağız” yazılı pankartlarla donatıldı.

Kutlamada QSD komutanlarından Adil Cûdî, Til Berak İlçe Meclisi Eşbaşkanı Mutleq El-Hesir, Kongreya Star yöneticilerinden Hacer El-Hisên ve Şehit Aileleri Meclisi üyesi Weed El-Ilêwî konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından çeşitli etkinliklerle devam eden kutlama, halaylarla son buldu.

TİL HEMÎS

Til Hemîs’te ise 4 Nisan için ilçedeki şehitlikte fidan dikildi. fidan dikiminin ardından İç Güvenlik Güçleri’nce askeri tören düzenlendi.

Törende Şehit Aileleri Meclisi adına Mihemed Xilêwî, Kongreya Star adına Cewza Hasûd ve İlçe Meclisi Eşbaşkanı Salih El-Xelef birer konuşma yaptı.

Etkinlik konuşmaların ardından sloganlarla son buldu.

GİRKÊ LEGÊ

Girkê Legê’ye bağlı Rimêlan beldesindeki Aram Tîgran Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle halk Öcalan’ın doğum gününü kutladı.

Kongreya Star Üyesi Pîroz Cûdî kutlama öncesi yaptığı konuşmada, “Öcalan sayesinde özgür yaşıyoruz. Onun sayesinde özgürlüğün anlamını öğrendik” dedi.

Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Qehreman Mihemed de 4 Nisan’ın özgürlük ve demokrasinin doğum günü olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Kürt ve Arap kültür sanat grupları sahne alarak şarkılar seslendirdi.

Kutlama halaylar ve Öcalan’a özgürlük sloganlarıyla son buldu.

HESEKÊ

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi tarafından Hesekê’deki Xiwêran mahallesinde bulunan statta düzenlenen kutlamaya binlerce kişi katıldı.

Kutlamada saygı duruşu sonrası konuşma yapan Suriye Devrimci Gençlik Hareketi yöneticilerinden Harûn Apoyî, 4 Nisan’ı kutladı ve “Öcalan’ın düşünceleri sayesinde halkların kazanımlarını ortadan kaldırmak isteyen güçler yenildi. Kuzey ve Doğu Suriye’deki direniş ruhuyla mücadelemizi yükseltip, Suriye topraklarını işgalcilerden kurtaracağız” dedi.

Konuşmanın ardından Çerkez, Kürt ve Arap kültür sanat grupları ile Kevana Zêrîn’e bağlı gruplar sahne aldı.

Kutlama halaylarla son buldu.

ŞEHBA

Şehba’nın Babnis, Ehdas, Til Qerah, Fafîn, Ehris ilçeleri ile Berxwedan, Serdem ve Veger kamplarında 4 Nisan, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Şehit Aileleri Meclisi ve öğrenciler tarafından 4 Nisan’ı kutlama amacıyla Berxwedan Kampı’nda düzenlenen etkinlikte fidanlar dikildi, halaylar çekildi.

Serdem Kampı’nda ve Çağın Direnişi Şehitliği’nde düzenlenen etkinliklerde ise çok sayıda zeytin ve ardıç fidanı dikildi.

Şehba’nın Til Rifet ve Efrîn’in Şêrawa ilçesi ile Veger Kampı’nda çok sayıda fidan dikildi. Fidan dikiminin ardından basın açıklaması yapan Kongreya Star Üyesi Leyla Mihemed, Öcalan’ın özgürlüğü için mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

Til Rifet İlçe Meclisi Eşbaşkanı Henan Mihemed de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mücadele yaşamına ilişkin bir konuşma yaptı.

Ehris ilçesinde ise Kongreya Star tarafından yüzlerce kişinin katılımıyla etkinlik düzenlendi. Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Sureya Hebeş, Kongreya Star Üyesi Rûken Elo ve Efrîn Kanton Meclisi Üyesi Fîdan Ebdo etkinlikte yaptıkları konuşmalarda 4 Nisan’ı halkların özgürlük günü olarak nitelendirdi, herkese kutlu olmasını diledi.

Konuşmalarda ayrıca Öcalan’ın özgürlüğü için mücadeleyi yükseltme çağrısı da yapıldı.

Konuşmaların ardından Öcalan’ın değerlendirmelerinin yer aldığı ses kaydı dinletildi. Etkinlik kültür sanat gruplarının sahne almasıyla devam etti.

XANA SERÎ/ DERİK

Derik ve Koçeratlı binlerce kişi, Xana Serî köyündeki Özsavunma Güçleri binası önünde düzenlenen etkinlikle 4 Nisan’ı kutladı.

Öcalan’ın ses kaydının dinletildiği kutlamada halk, Özsavunma Güçleri binasının bahçesinde 150 adet fidan dikti.

Kongreya Star Qamişlo Kantonu yöneticilerinden Eyhan Murad, etkinlikteki konuşmasında 4 Nisan’ın Kuzey ve Doğu Suriye halklarına kutlu olmasını diledi.

Derik Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Nayif Hiho da Öcalan’ın doğum gününü tüm halklara kutladı ve Kürt halkına yönelik tüm komploların demokratik ulus felsefesiyle boşa çıkarıldığını söyledi.

Konuşmanın ardından Kobanê, Girkê Legê ve Maxmur’dan gelen gruplar şarkılar seslendirdi.

Etkinlik, halaylarla son buldu.

TİRBESPİYÊ

Qamişlo Kantonu’nun Tirbespiyê ilçesinde ise 4 Nisan kutlamalarının adresi Roj salonu oldu.

Kutlama öncesi konuşma yapan Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Nofa Giûd, Kuzey ve Doğu Suriye halkının Öcalan’ın fikirlerini benimseyerek mücadele ettiğini dile getirdi.

Qamişlo Kantonu Eşbaşkan Yardımcısı Rêjîm Ehmed de Öcalan’ın doğum gününü kutlayarak, “Öcalan halklar için mücadele ediyor” dedi. Öcalan’ın doğum gününün kadınların özgürlük günü olduğunu söyledi.

Konuşmanın ardından kutlama, çeşitli etkinlikler ve halaylarla son buldu.

REQA

Reqa’da ise QSD Askeri İlişkiler Bürosu tarafından yüzlerce kişinin katılımıyla 4 Nisan etkinliği düzenlendi.

Kutlamada konuşan aşiret şeyhleri Mûsa El-Zahir ve Şêx Ayid Hadî, Öcalan’ın doğum gününü kutlayarak Öcalan’ın halklar için mücadele ettiğini ve onun düşünceleri ile büyük kazanımlar elde edildiğini kaydetti.

Şeyhler, Öcalan’ın özgürlüğü için uluslararası topluma da çağrıda bulundu.

KOBANÊ

Kobanê Kantonu’nda “4 Nisan ruhuyla Demokratik Ulusu inşa edeceğiz ve Rêber Öcalan’la özgür yaşayacağız” sloganıyla Öcalan’ın Rojava topraklarına ilk ayak bastığı yer alan Elpelûrê köyünde kutlama yapıldı.

Kutlamada konuşan Fırat Bölge Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Arîn Kobanê, Öcalan’ın doğum gününün bölge halklarına kutlu olmasını diledi ve “Öcalan’ın doğum günü, özgürlük mücadelesi veren halkların ve insanlığın doğum günüdür” dedi.

Konuşmasında Leyla Güven öncülüğünde tecride karşı devam eden direnişlere de dikkat çeken Arin Kobanê, İmralı direnişini ve açlık grevi direnişçilerini selamladı.

Dêrazor Sivil Meclisi Diplomatik İlişkiler Komitesi Üyesi Fatime Macid de kutlamada yaptığı konuşmada Öcalan’ın fikirleri sayesinde Dêrazorlu kadınların özgürlüğü yaşadığını söyledi.

Konuşmaların ardından kültür sanat grupları sahne aldı.

Kutlama halaylarla sona erdi.

QAMIŞLO

Qamişlo’da da “4 Nisan ruhuyla Demokratik Ulusu inşa edeceğiz ve Rêber Öcalan’la özgür yaşayacağız” Öcalan’ın 70’nci yaş gününü Zana Salonunda kutladı. Kutlamaya kentte yaşayan Arap, Kürt ve Süryani halkları katıldı.

Kutlama salonu Öcalan’ın ve açlık grevi direnişçisi Leyla Güven’in fotoğrafları, TEV-DEM ve PYD bayrakları ve "Rojbûna te roja azadiya gelan e" yazılı pankartla donatıldı.

Kutlamada Şehit Aileleri Meclis üyesi Fatma Casim konuşmasına tüm özgürlük şehitlerini anarak ve QSD’nin DAİŞ çetelerine karşı olan zaferini kutlayarak başladı.

Fatma Casim barışın kaynağı olan Öcalan’ın doğum gününü özgürlüğün doğuşu olarak nitelendirerek şunları belirtti: “Kuzey ve Doğu Suriye’de olan kazanımlarımızın tümü Öcalan’ın özgür toplum ve ortak yaşam için yaptığı önerilere bir örnektir.”

Kongreya Star yöneticilerinden Daliya Henan da kutlamadaki konuşmasında Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt, Arap ve Süryani halklarının hep birlikte Öcalan’ın sunduğu Demokratik Ulus ilkeleriyle yaşadıklarını ifade etti.

Daliya Henan Öcalan’ın kadının özgürlüğü için çok emek ve güç verdiğini vurgulayarak, bütün alan ve meydanlarda Öcalan’ın felsefesini esas alarak mücadele ettiklerini ifade etti.

Kutlama müzik grupları ve folklar grubunun sahne almasıyla sona erdi.

SERÊKANİYÊ

Serêkaniyê bölgesinde de 4 Nisan vesilesiyle Halk Belediyesi ve Kongreya Star’la fidanlık açtı.

Halk Belediyesi bölge Eşbaşkanı Nesrîn Selah fidanlığın açılışını yaptı.

Ardından kitle 4 Nisan kutlamalarının yapılacağı Şehit Rustem Cûdî Stadı’na geçti. Kutlamada Serêkaniye Bölge Meclisi Eşbaşkanı Rîhan Xelîl konuşma yaparak Öcalan’ın doğum gününü kutladı ve “Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak 4 Nisan’ı ikinci Newroz olarak görüyoruz” dedi.

Ardından Öcalan’ın direniş ve mücadele üzerine değerlendirmeleri dinletildi.

Müzik gruplarının ve tiyatro gruplarının sahne aldığı etkinlik halaylarla sona erdi.

DİRBÊSİYÊ

Dirbêsiyê’de de 4 Nisan dolayısıyla ilçe stadında etkinlik düzenlendi.

Kutlamada konuşma yapan Kongreya Star Hesekê Kantonu yöneticilerinden Şêrîn Oso, Öcalan’ın doğum gününü tüm Kürt halkına ve Ortadoğu halklarına kutladı.

Konuşmanın ardından kültür sanat gruplarının seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

AMÛDÊ

Kongreya Star tarafından ilçedeki Kerim salonunda düzenlenen 4 Nisan etkinliğinde yüzlerce kişi katıldı.

Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Çiçek Hisên, 4 Nisan’ın Kürdistan ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarına kutlu olmasını diledi.

Kongreya Star Üyesi Adalet Umer de konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününün özgürlük mücadelesi veren halklar için milat olduğunu kaydetti.

Konuşmanın ardından etkinlik, tiyatro ve müzik gruplarının sahne almasıyla devam etti.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd mahallesinde halkının katılımı ile 4 Nisan Bino köyünde düzenlenen etkinlikle kutladı.

Kutlama öncesi Öcalan’ın değerlendirmelerinin yer aldığı ses kaydı dinletildi. Ardından TEV-DEM Üyesi Nesrin Kutî yaptığı konuşmada Öcalan’ın doğum gününü kutladı, tecride karşı direnişi selamladı.

TEV-DEM Halep Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Şêxo da Öcalan’ın doğum gününün özgürlükçü halkların doğum günü olduğunu belirterek, “Demokratik toplum için mücadelemizi yükseltelim” dedi.

Konuşmaların ardından sahne alan sanatçılar şarkılar seslendirdi.

GİRÊ SPÎ

Girê Spî Kantonunda yüzlerce kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 70’inci yaş günü vesilesiyle kent merkezindeki Halkların Kardeşliği Parkı’nda düzenlenen kutlamaya katıldı.

Kutlama alanı Öcalan posterleri, QSD bayrakları ve “4 Nisan Ruhuyla Demokratik Ulusu İnşa Edeceğiz ve Öcalan’la Özgür Yaşayacağız” yazılı pankartla donatıldı.

Kongreya Star Üyesi Heyfa Muslim ve Girê Spî Kanton Meclisi Eşbaşkanı Hêvîn Îsmaîl, kutlamada yaptıkları konuşmalarında bugünün Ortadoğu ve Kürt halkı için önemli olduğunu ve Öcalan’ın insanlığın ve Demokratik Ulusun önderi olduğunu vurguladı.

Kutlama müzik grupları, folklorik şarkılar ve halaylarla sona erdi.

TABQA

Tabqa Demokratîk Sivil Yönetimi Öcalan'ın doğum günü vesilesi ile kurumlarını ödüllendirme töreni düzenledi.

Törende Tabqa Sivil Meclisi eşbaşkanları Şiyar Mihemed ile Hind Eli, Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hemid El-Ferec, Tüqba Kadın Yönetimi, Şehit Aileleri Meclisi, Tabqa Halk Belediyesi, İç Savunma Güçleri, Kültür Sanat Komitesi temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Şehitler için yapılan anmadan sonra Şiyar Mihemed Öcalan’ın hayatı ve doğum günü hakkında konuşma yaptı.

Konuşmanın ardından Şiyar Mihemet ve Hind Elî , Genel İlişkiler, Komitesi, Suriye Demokratîk Güçleri, Tebqa Kadın Yönetimi, İç Savunma Güçleri, Kuzey-Doğu Suriye Barajları Yönetimi, Tebqa Sivil Meclisi, Kadın Komitesi, Savunma Komitesi, Sağlık Komitesi, İçişleri Komitesi, Gençlik ve Spor komitesi, Ekonomi Komitesi, Toplumsal Çalışmalar Komitesi, Kültür Sanat Komitesi, Şehit Aileleri Meclisi, Tarım Komitesi, Din İşleri Komitesi, Gözlem ve Değerlendirme Bürosu ile Toplumsal Adalet Divanı üye ve çalışanlarına plaket takdim etti.

Plaket ve ödüllendirmenin ardından merasime katılanlar halaylar çekerek attıkları sloganlar ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü haykırdı.

KERAMÊ

Keramê’de bir araya gelen halk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü vesilesi ile Cedidat’ta bulunan Şehit Sêvdar Şehitliği’nde 200 fidan dikti. Yine Önderlik Bahçesinde şarkı ve halaylar eşliğinde kutlama yapıldı.

DÊRAZOR

4 Nisan vesilesi ile Dêrazor'un doğu ve batı bölgesinden halkın katılımıyla toplamda 900’den fazla fidan, El-Sewa’daki 4 Nisan bahçesinde dikildi. Öte yandan Hani El-Hesen ve Xidir şehitliklerinde, sivil kurumların binalarının bahçelerinde, Ebû Xeşeb Beldesinde bulunan Gençlik Akademisi'nde de fidanlar dikildi.

Kutlamalar çekilen halaylarla sona erdi.

ŞENGAL

 4 Nisan vesilesiyle Şengal’de etkinlik düzenlendi.

Önderlik Bahçesi’nde başlayan ve çok sayıda kişinin katıldığı etkinlik fidan dikimi ardından şehitler için yapılan saygı duruşuyla başladı.

Etkinlikte Şengal’deki kurum ve kuruluşlar adına gün vesilesiyle konuşmalar yapıldı.

Êzidî Kadınları Özgürlük Hareketi (TAJÊ) üyesi Kinê Eliyas, “TAJÊ adına Önder Apo’nun doğum günü özellikle Leyla Güven’e kutlu olsun diyoruz” dedi.

Şengal Şehit Aileleri Kurumu adına ise Meyan Nasır, “Önder Apo’nun doğum günü tüm Êzidî halkına kutlu olsun. Önder Apo sayesinde bugünlere ulaşıp, Şengal’de özgürce yaşayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Şengal Demokratik Özerklik Meclisi üyesi Xwedêda Eliyas, "Şengal’den kutsal Êzîdxan’dan insanlık önderi, Önder Apo’ya selamlarımızı gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Etkinlikte son olarak, PADÊ üyesi Qasim Şengalî şunları belirtti: "Bugün insanlık önderi Rêber Apo’nun doğum günüdür. Önder Apo’nun yol göstericiliğinde Kürt kadınları ve erkekleri DAİŞ çetelerini yok ettiler. Önder Apo için açlık grevini sürdüren tüm direnişçilere selamlarımızı gönderiyoruz.”

Etkinlik Çiyayê Şengal Müzik Grubu’nun seslendirdiği şarkılarla coşkuyla devam etti.

SÜLEYMANİYE

4 Nisan vesilesiyle Başurê Kürdistan Öcalan için Özgürlük Komitesi üyeleri Süleymaniye’nin Hawari Şar Parkı’nda fidan dikti.

Çok sayıda din alimi, şahsiyet, sivil aktivist, gazeteci ve siyasetçinin katıldığı etkinlikte, bir basın açıklaması yapıldı.

Başurê Kürdistan Öcalan için Özgürlük Komitesi üyesi ve siyasi gözlemci Dr. Faiq Gulpi tarafından yapılan açıklamada, "Önder Apo’nun doğum günü sadece bir insanın doğum günü değil, aynı zamanda tüm Kürt halkı, kadınlar ve Ortadoğu’nun doğum günüdür” denildi.

Açıklama ardından gün vesilesiyle fidan dikimi ve tatlı ikrami yapıldı.

MAXMUR

4 Nisan Şehit Rüstem Cudi (Maxmur) Mülteci Kampı’nda büyük bir coşkuyla kutlandı. Maxmur Kültür ve Sanat Merkezi önünde düzenlenen kutlamaya binlerce kişi katıldı. “4 Nisan Önder Apo’ya kutlu olsun” pankartını açan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri PKK, KCK, HPG, YJA/STAR bayrakları ile kutlama alanında yürüyüş yaptı.

Maxmur Kampı Eğitim Örgütü adına konuşan Pakistan Bilen, katılımcılara teşekkür ederek, “Kürtlerin ve dünyanın miladı olan 4 Nisan’ı herkese kutluyoruz. 4 Nisan insanlığın başladığı gündür. Bu nedenle 4 Nisan bütün dünyada ses getirdi. 4 Nisan’ın bütün Kürt halkının özgürlük günü olmasını ve büyük direnişlere, başarılara vesile olmasını diliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Öcalan’ın doğum günü pastası ana sınıfı öğrencileri ve kamptaki kurum üyeleri tarafından kesildi. Pasta kesilirken, “4’ê Nîsanê li Rêbertî pîroz be” ve “Rojbûna te pîroz be ey Serok” sloganları atıldı.

Kutlamalar lise öğrencilerinin oluşturduğu müzik gruplarının şarkılarıyla ve ilkokul öğrencileri arasında düzenlenen müzik yarışmaları ile devam etti.