Reşît: Kürtler için ulusal birlik şart!

Ulusal birlik çalıştayında konuşan KNK Eş Başkanı Rebûwar Reşît, ulusal birliğin sağlanmasının hayalperestlik olmadığını kaydederek, "Kürtlerin insanlık kervanına katılması için ulusal birlik şarttır" dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Kürdistan'ın dört parçasından siyasi parti, örgüt, aydın-yazar, akademisyen, kanaat önderlerinin katılımıyla Süleymaniye'de düzenlediği ulusal birlik çalıştayı devam ediyor. KNK Eş Başkanı Rebûwar Reşît, yaptığı konuşmada, Kürt halkının birliğini konuşmak için toplandıklarını kaydederek, "Kürdistan halkının sömürgeci sistemden kurtularak özgürlüğünü elde etme hayali ve isteği hayalperestlik değildir. Kürt halkının insanlık kervanına katılmasına imkan sunmaktadır" dedi.

Reşît'in konuşmasının tamamı şöyle:

"Değerli kardeşler! KNK olarak, tüm Kürdistan'ın durumu ve yaşanan savaşı Ekim 2011 tarihinde Brüksel'de yaptığımız çalıştayda değerlendirmiştir. İkinci çalıştayımızı da Kasım 2012'de Rojava'nın durumunu tartışmak için Fransa parlamentosunda gerçekleştirmiştik. Üçüncü çalıştayımız da Rojhilat Kürdistanı'nın durumunun değerlendirilmesi için İsveç'te yapılmıştı. Bu çalıştaylardan sonra da tüm Kürdistan'ın durumunu ele alan bir diğer çalıştayımız da 24-25 Eylül 2016 tarihlerinde Kerkük'ün Kara İncir kasabasında düzenlemişti.

SÖMÜRGECİLER KÜRTLERE KARŞI İTTİFAK YAPTILAR

"Değerli kardeşler! Yüzlerce yıldır süren işgalcilik ve 101 yıl önce yapılan Sykes-Picot Anlaşması neticesinde Kürdistan dört parçaya bölündü. Kürdistan'ın parçalanması da Kürdistan özgürlük mücadelesini daha da zorlaştırdı. Kürdistan'ın dört parçasındaki işgalciler de sadece ekonomik olarak değil, tüm alanlarda Kürdistan'ı geri kalmasına neden oldular. Her ne kadar geçmiş yıllarda bu işgalci devletler kendi aralarındaki çıkar ve mezhebi çatışmalarda karşı karşıya gelmişlerse de Kürt halkı karşısında hep ittifak yaptılar ve aralarındaki işbirliğini geliştirdiler. Bunlar ilim, meslek, kültür, eğitim, toplumsal gelişme ve uygarlık açısından Kürdistan'ın gelişmesinin ve ilerlemesinin önünde engel oldular. Bu sistemli ve bilinçli bir plandı. Bunlar da Kürdistan toplumunun kıymetsizleşmesi, küçük düşürülmesi ve otorite sağlayamamasına neden oldu. Aynı zamanda aşiretçi yapıyı korudu ve çoğu zaman da teşvik eden bir rol oynadı. Kürtlerin birbirleriyle ilişki kurmaları ve parçalar arasındaki iletişim engellenip yasaklandı.

KÜRTLERİ BİRBİRLERİNE YABANCILAŞTIRMA POLİTİKASI GÜDÜLDÜ

"Kirli planlar ve çelişkilerin tohumları Kürt toplumunun içine ekildi. Kürtleri ulus olma vasıflarından uzaklaştırmak için çabaladılar. Kürtleri, Êzidî, Sunî, Şîa, Kakeî, Şebek, Yarsan ve daha birçok parçaya bölmek istediler. Coğrafi bakımdan da değişikliler yapıldı. Kürdistan'ın bütün yer isimleri değiştirildi. Bu da Kürtlerin birbirinden ayrılmasına neden oldu. Köy, kasaba ve kent isimlerinde yapılan değişikliklerden tutalım da yapılan sahte vilayet ve ilçelerde Kürdistan coğrafyasını parçalama ve Kürtleri birbirlerine yabancılaştırma politikaları güdüldü.

"Bu Kürdistan'ın sömürgeleştirilmesinin önemli bir parçasıdır. Kürdistan'daki işgalciliğin hedeflerinden birisi de aç, işsiz ve geri bıraktığı toplumla Kürt insanının küçük ve zayıf düşürülmesiydi. Kürt insanının günlük yaşamını sağlayamaması için tüm bunlar yapıldı. Bunun başlıca nedeni de Kürt halkının kendisini örgütleyememesini, yaşadıklarını kavrayamamasını ve bunları bilince çıkarmamasını sağlamaktı.

"İşgalci sistem iradesizleştirip teslim almak için uyuşturucu maddeyi teşvik ederek modern bir silah olarak kullandı. Sömürgeciliğini devam ettirmek için cahşlık sistemi farklı isimlerle yaygınlaştırıldı, ajanlaştırma politikaları güdüldü ve siyasi İslam bir araç olarak Kürdistan'da kullanılan başlıca yöntemler oldu. Şüphesiz ki Kürt halkı tarihinde her zaman farklı yol ve yöntemlerle işgalcilere karşı direndi, bu uğurda da amansız bir mücadele yürüttü. Bu uğurda verilen mücadele de Kürt halkının asimile olmamasını, teslim olmamasını ve haklı mücadelesinin devam etmesini sağladı.

KÜRTLER HER ZAMAN MÜCADELE ETTİ

"Kürt halkının tüm barışçıl yol ve yöntemlerine rağmen Kürdistan'ın işgalcileri en zayıf oldukları dönemlerde bile Kürt halkının meşru taleplerini karşılama gibi bir duruş içerisine girmemişlerdir. Tarihimizden de biliyoruz ki bu durum, Kürt halkı içerisinde direnişçi ve davasına bağlı insan sayısının azlığından kaynaklanmıyor. Kürt halkı bedel ödeme ve fedakarlıktan hiçbir zaman geri durmamışlardır. Aynı şekilde sorun siyasi parti ve örgütlerin sayıca fazla olmasından da kaynaklanmıyor. Kürdistan halkının başlıca sorunu bugüne kadar ulusal bir platformunun olmamasından kaynaklanmaktadır. Başka bir deyişle demokratik bir formda, çoğulcu ve birlikte hareket edebilen bir ulusal birlik oluşturamamışlardır.

"Kürt halkının içinde ulusal birlik oluşmamıştır, dersek yanlış olmaz. Kürt halkı günden güne güçleniyor. Kirmanşan, Süleymaniye, Amed, Hewlêr ve Efrîn'de yaşayan bir Kürd'ün fikri ulusal birlik ve özgürlük için aynı şeyi söylemektedir. Mücadeleye katılan aydınlarımız da yavaş yavaş ortak bir dili tutturmaya başladılar. Kürt ulusal birliğinin sağlanmaması kaynağını Kürt siyasi parti ve örgütleri arasında tüm güçlerin katılacağı ortak bir mekanizmanın ve projenin örgütlü bir biçimde ortaya konmamasından kaynaklanıyor.

"KNK'nin bu uğurdaki 19 yıllık mücadelesi, takdire değerdir. Ama hala tüm Kürdistan halkının temsiliyetini yaptığı bir düzeyde olmadığını da belirtmeliyiz. Şimdi KNK'nin içinde kadın Asûri, Ermeni, Keldani, Êzidî, Yarsan, Kakeî, Şebek, Feylî, Alevi ve başka kesimlerin temsiliyeti var. Yine bağımsız şahsiyetlerin, siyasi güçlerin ve farklı kesimlerin temsiliyeti var. Fakat tarih boyunca ezilen ve yok sayılan tüm farklılıkların kapsamamız için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var.

"Anlamak, tutum ve demokratik uygulamalar ulusal birliği güçlendirmede önemli özelliklerdir. DAİŞ ve Heşdî Şebî’nin uygulamaları, uluslararası güçlerin Kürdistan halkına karşı oluşturduğu ittifaklar, çeşitli anlaşmalar, psikolojik ve diplomatik savaş, çok yönlü koruculuk sisteminin geliştirilmesi ve İslamiyet’in farklı biçimleri ise sömürgeciliğin geliştirilmesi metodudur.

SİYASİ PARTİLERİN ÖNÜNDEKİ GÖREV: ULUSAL BİRLİK

"Şu anda ulusal birlik ve Kürdistan Ulusal Kongresi’ni güçlendirip kapsamlı hale getirmek kader tayin edici bir ihtiyaçtır. Bizler demokratik, çok yönlü, evrensel ve ilerici bir özellik kazanmak zorundayız. Ülkemiz Kürdistan, farklılıklarıyla Kürdistan’dır. Bu ülke Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Êzidî, Yarsan, Kakeî, Zerdeştî ile diğer etnik ve dini topluluklarında ülkesi olmalıdır. Sömürgeci sisteme karşı toplum demokratik ve özgürlükçü bir zemin üzerinden geliştirilmelidir. Bu özellikler ulusal birliğin üzerinde gelişeceği esas sütunlardır. Bütün siyasi partilerin önünde duran temel görevlerdi. Bu dünyaya gerçekçi bir bakıştır. Kürdistan halkının sömürgeci sistemden kurtularak özgürlüğünü elde etme hayali ve isteği hayalperestlik değildir. Kürt halkının insanlık kervanına katılmasına imkan sunmaktadır.

"Ulusal birlik sorunları yamamak ve bazı siyasi taraflar arasında anlaşma yapmak anlamına gelmiyor. Yine Kürdistan’ın zenginliği paylaşmak ve iktidarı elde etmek anlamına da gelmiyor. Ulusal birlik bir aile ve aşireti güçlendirmek değildir. Ulusal birliği ekonomik, toplumsal, ahlaki ve günlük yaşamla ilişkisi olan bir siyasi dal olarak görüyoruz. Kürdistan Ulusal Kongresi için ulusal birlik ulusal bir hazine gibidir. Kürdistan’ın zenginliğinin belirlenmesi anlamına gelmektedir. Bu da tüm yurttaşların yasal olarak eşit haklara ve görevlere sahip olması, adalet ve yasaların egemenliği, iktidardan hesap sorma ve soruşturma, şeffaf ve denetlenebilir bir yönetim sistemi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yönetim sisteminin formüle edilmesi, yönetimin devredilmesi ve değişmesi anlamına da geliyor. En önemlisi de halkın siyasi yönetime katılmasıdır. Yaşamı ve geleceğinin belirlenmesi ve karar alınmasında halkın egemenliği anlamına gelmektedir.

BİRİLERİ İSTEMİYOR DİYE ULUSAL BİRLİK ERTELENEMEZ

Ulusal birlik bazı parti ve örgütlerin katılmaması nedeniyle ertelenemez. Kendilerini dayatan güçlere karşı sesiz kalınması anlamına gelmiyor. Ulusal birliğe katılan biri gizlenmemeli, köşklerde yaşamamalı ve kendisini halkın üzerinde görmemelidir. Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) siyasi parti sayısının önemli olmayacağı inancında ve iyi bir siyasi ugulama olabileceği inancında. Aynı zamanda ideolojik programının halka hizmet etme amacında olduğuna inancını taşıyoruz. Üyelerinin büyük çoğunluğu toplumsal sorunlara karşı ortak kaygıları paylaşıyorlar. Bu nedenle Kürdistan’daki bütün siyasi tarafları ulusal birlik tartışmaları ve çalıştayına katılmaya çağırıyoruz. Ulusal birlik çalışmalarına katılmak özgürlük ve demokrasinin önemli şartlarını yerine getirmektir. Halkımız bütün bileşenleriyle günden güne birbirine daha fazla yaklaşıyor, ortaklaşmayı sağlıyor. Genç kadın ve erkekler kendilerini mücadeleye adıyor. Siyasi örgütlerin bunun dışında kalması kabul edilemez.

KÜRTLER BUNU BAŞARABİLİR

KNK, Kürdistan'ın tüm siyasi parti ve güçlerinden bu çalışmaya destek vermelerini işgalcilere karşı durmasını istemektedir. Bizler hep birlikte Kürdistan Ulusal Kongresi'ni, Kürdistan'ın geleceğini ilgilendiren meseleler için ulusal bir platforma dönüştürebiliriz. Sağlıklı ve huzurlu bir toplum için demokratik hakların, kadın haklarının, sınıfsal hakların, sosyal hizmet hakları elde edilebilir. Bu şekilde Arap, Fars, Türk, Belluci ve diğer komşularımızın da içinde yaşayabileceği demokratik konfederal bir Kürdistan için çalışabiliriz.

Avrupa halklarının devrimleri ve çok sayıda değerli reform, halkların medeni bir şekilde ortak bir yaşamı ve saygıya dayalı bir komşuluğu sağlayabileceğini ispatlamıştır. Biz Kürtler de bunu gerçekleştirebilir ve bunun öncülüğünü yapabiliriz. Çünkü bizler mücadelede bedel sahibiyiz ve büyük kazanımlarımız var.

Ümit ediyoruz ki bu iki günde katılımcıların görüş ve önerileri ışığında, değerli bir sonuç bildirgesini Kürt halkına armağan edebileceğiz."