'Referandum ulusal mutabakatla gerçekleşmeli'

Goran Hareketi Kerkük sorumlularından Amoza Şêrzad, referandumun Kürdistan'ın dört parçasını da ilgilendirdiğini ve ulusal bir mutabakatla gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kürt ulusal birliği ve Güney Kürdistan'daki referandum gündemine ilişkin ANF'ye konuşan Goran (Değişim) Hareketi Kerkük sorumlularından Amoza Şêrzad, referandumun Kürdistan'ın dört parçasını da ilgilendiren bir konu olduğunu ve bunun için ulusal bir mutabakatla gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Referandum kararının bir ya da birkaç parti tarafından alınamayacak kadar önemli olduğunu kaydeden Şêrzad, "Bizler Goran Hareketi olarak referandum meselesinin sadece Güney Kürdistan'ı ilgilendiren bir konu olmadığını düşünüyoruz. Referandum Kürdistan'ın dört parçasını ilgilendiriyor. Ortak bir aklın ortaya çıkması referandum için daha sağlıklı olurdu. Ama biz ne yaptık, parlamentonun kapısına kilit vurduk, bakanları, milletvekillerini evlerine gönderdik ve bir parti kendi başına böyle bir karar alıyor" dedi. 

ÖNCE EKONOMİNİN DÜZELMESİ GEREKİR

Kürdistan Bölgesi'nde büyük bir ekonomik krizin yaşandığını söyleyen Şêrzad, her şeyden önce ekonomik alt yapının sağlanması gerektiğini dile getirdi. Şêrzad, "Diğer yandan halk aç, yiyecek ekmek bulamıyor. Sen ise ülkenin bütün servetini dışarıya götürmüşsün ve şirketlere yediriyorsun. Referandum yapacaksan bile güçlü bir ekonominin olması gerekir. Bütün köylerin boşalmış, sanayin yok, alt yapın yok ama referandumdan söz ediyorsun. 1990'lı yıllarda halkın ekonomik durumu bugünkünden daha iyiydi" ifadelerinde bulundu.

OYLAMANIN YAPILACAĞI YERLERİN SINIRLARI BELLİ DEĞİL

Referandum yapılacak yerlerin sınırlarının belli olmadığına işaret eden Şêrzad, şunları söyledi: "Bütün bunları bir tarafa bırakırsak bile devlet ilanı için ortak bir savunma gücü, ortak bir asayiş gücü olması gerek. O devletin sınırları belli olmalı. Ama biz referandum kararı almışız fakat hala nerede referandum yapılacağı, nerede yapılmayacağı belli değil. Kürdistan'ın büyük bir bölümünde Türk askeri üsleri var. Bu nasıl kabul edilecek? Kaldı ki daha önce referandum yapıldı. O zaman yüzde 98 oranında evet çıktı. Hainler, çahşlar bile evet oyu verdi. O sorun değil. Ama önce özgürlük, demokrasi olmalı. Örneğin bir gazeteci ağzını açtığında öldürülmemeli."

'REFERANDUMU HALK KENDİSİ YAPAR'

Şêrzad, en büyük referandumun Kürdistan Bölgesi halkının özgürlüğü için verdiği bedeller olduğunu kaydederek, "Kürt halkı özgürlük ve bağımsızlık için bir milyona yakın şehit verdi. Eğer siz hırsızlığını, yolsuzluğunu durdurursanız halk kendisi referandumu yapar. Kürdistan'ın bu sermayesini çalanlar şehit ailelerinden daha fazla mı bağımsızlık ve özgürlük istiyor. Bugün referandum referandum diye bağıranlar, Kürdistan'ın özgürlüğü için tek bir şehit bile vermediler. Bana göre Kürt halkıyla alay ediyorlar. Böyle bir karar tekkelerde ya da ağanın konağında alınmaz. Bu kararın alınacağı yer parlamentodur" ifadelerinde bulundu.

ULUSAL MUTABAKATLA OLMALI

Referandumun sonuçlarının olumlu ya da olumsuz olması durumunun Kürdistan'ın dört parçasını da ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Şêrzad, ulusal bir mutabakatla gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Şêrzad, "Eğer Kürdistan'ın dört parçasını kapsayan bir ulusal kongre gerçekleşmiş olsaydı, bugün sorunlarımızı orada konuşuyor olacaktır. Bütün sorunlara orada ortak bir akılla çözüm geliştirirdik. Ulusal birliğimiz olmuş olsaydı, dünyanın dört bir yanında her birimiz ortak bir çalışma yürütürdük. Dünyaya derdimizi anlatırdık" diye kaydetti.