Referandum Konseyi: Garanti yok referandum zamanında yapılacak

Referandumu görüşmek için Barzani başkanlığında toplanan Referandum Yüksek Konseyi, "güçlü bir alternatif sunulmadığı için referandumun zamanında yapılacağını" duyurdu.

Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumu görüşmek için Hewlêr'in Pîrmam ilçesinde KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani başkanlığında toplanan Referandum Yüksek Konseyi, "güçlü bir alternatif sunulmadığı için referandumun zamanında yapılacağını" duyurdu.

25 Eylül referandumu ve farklı çevrelerden gelen tepkilerin görüşüldüğü toplantıda "bağımsızlığa yönelik tam bir garanti sunulmaması halinde referadumun zamanında yapılacağı" belirtildi. 

Toplantı sonrası yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

1- Referanduma kısa bir süre kaldığı ve daha güçlü bir alternatif sunulmadığından dolayı, Kürdistan’ın bağımsızlığına yönelik tam bir garanti sunulmaması halinde referandum zamanında yapılacaktır.

2- Bağdat ile diyalog kapıları açık olacaktır.

3- Kürdistan Bölgesi’nden bir müzakere heyetinin 23 Eylül’de Bağdat’a giderek son durum hakkında bilgi edinmesine karar verildi.

4- Yüksek Meclis Sekreterliği tarafından hazırlanacak bileşenlerin haklarına yönelik 2 projenin ve bağımsız Kürdistan devletinin genel prensiplerinin 25 Eylül’den önce açıklanması kararı alındı.

Öte yandan Yüksek Seçim Komisyonu da yaptığı yazılı açıklama ile 25 Eylül referandumu için propoganda süresinin 22 Eylül saat 24.00'da sona ereceğini duyurdu.