Qamişlo halkı Newroz'u kutladı

Qamişlo’da “Newroz ruhuyla tecridi kıralım, Efrîn’i özgürleştirelim” şiarıyla Newroz kutlandı.

Qamişlo halkı, sabah erken saatlerde Hîmo köyündeki Newroz alanına akın etti. Kutlama alanı TEV-DEM, YPG-YPJ, QSD ve Kongreya Star bayraklarıyla donatıldı.

Newroz ateşinin şehit anneleri tarafından yakılmasıyla kutlamalar başladı.

'TARİHİ YENİDEN YAZIYORUZ'

Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Foza Yûsif, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve Ortadoğu halklarının Newroz’unu kutlayarak, şöyle konuştu: “Tarihi yeniden yazıyoruz. Kürtlerin öncülüğünde, halkların iradesi DAİŞ’i yenilgiye uğratıyor. QSD savaşçılarının kahramanlıklarını kutluyoruz. Rojava devrimi 8. yılında. Suriye’deki sorunlara hala bir çözüm bulunmuş değil, çünkü halkların iradesi olmadan sorunların çözümü mümkün değildir. Kuzey ve Doğu Suriye halkları, demokrasiyi inşa edeceklerini ispatladılar. Bölge halkının iradesi olmadan hiçbir çözüm gelişmez."

'KENDİMİZİ SAVUNURUZ'

Suriye rejiminin tehditlerine ilişkin de konuşan Yûsif, şunları söyledi: “Suriye rejimi sorumsuzca hareket ediyor ve Suriyeli güçleri tehdit ediyor. Halkımız Suriye birliğini nasıl koruduysa, tüm tehditlere karşı da savunacaktır. Bizler demokratik proje sahibiyiz. Bu tehditlerle kriz çözülemez, kriz derinleşir. Herkes bilsin ki bize yönelik tehditlerde bulunuluyorsa, biz de kendimizi savunuruz. Tehditlere karşı kendimizi savunuruz.”

'İNŞA DÖNEMİNDEYİZ'

DAİŞ çetelerinin yargılanması için Birleşmiş Milletler’e ve çetelerin vatandaşları oldukları ülkelere sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısı yapan Yûsif, “İnşa dönemi başladı. DAİŞ’e karşı savaşımız sona erdi, ancak hala birçok bölgemiz işgal altındadır. Efrîn, Bab, Cerablus gibi yerlerde savaşımız bitmedi. Efrîn özgürleşinceye dek mücadelemiz sürecek. Efrîn’i özgürleştirmek için mücadele sözü veriyoruz. Newroz ruhuyla Rêber Apo üzerindeki tecridi kıracağız, Efrîn’i özgürleştireceğiz” diye konuştu.

Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) adına konuşma yapan Berîtan Asya, Newroz Bayramı’nı kutladı. Berîtan Asya, Kuzey ve Doğu Suriye halkının DAİŞ çetelerine karşı zafer anlarının yaşandığı tarihi bir dönemi yaşadığını dile getirdi.

Süryaniler adına okunan Newroz mesajında, bölge halklarının tarihi bir dönemden geçtiğine dikkat çekilerek, tüm bölge halklarının ve QSD savaşçılarının Newroz Bayramı kutlandı.

Kutlamada müzik ve folklor grupları da sahne aldı.