PYD Avrupa kongresi yüzlerce delegenin katılımıyla başladı

PYD Avrupa örgütünün 9’ncü Kongresi, Hollanda’da yüzlerce delegenin katılımıyla başladı. İki gün devam edecek olan kongrede, PYD’nin Avrupa’daki faaliyetleri ve yeni dönem çalışmaların yol haritası belirlenecek.

Partiya Yekitiya Demokrat-Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) 9’uncu kongresi kadınların ağırlıkta olduğu 600 delegenin katılımıyla başladı. İki gün serecek olan kongrede, PYD’nin Avrupa’daki faaliyetleri, yeni dönem çalışmaları ve diplomasi üzerine tartışmalar yürütülecek.

Kongrenin yapıldığı salonda, “Ji Rojava’ya azad ber bi federaliya Sûriye demokrat ve” ana pankartın yanı sıra “Jina azad misogeriya civaka bi exlaq û polîtîk”, “Parastina rawa misyogeriya civaka komînal û jiyana azade” ve “Di xeta Sakina û Arînan de tekoşîna xwe bilind bikin” gibi pankartların yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dev posteri, PYD, Rojava bayrakları, YPJ ve YPG flamları ile Arin Mirkan, Faysal Ebu Leyla, Xebat Dêrik, Şîlan Kobanê, Ehmed Huseyîn, Rustem Cudî ve Rojava’da şehit düşen enternasyolanalist devrimcilerin fotoğrafları asıldı.

ORTADOĞU VE AVRUPA’DAN BİRÇOK TEMSİLCİSİ KONGREYE KATILDI

Kongreye Ortadoğu ve Avrupa’nın birçok ülkesinden 100 dolayında parti, sivil toplum örgütleri, akademisyen, aydın ve siyasetçi de izleyici olarak katıldı.

Aralarında, Suriye Demokratik Meclisi Eşbaşkanı Şêx Riad Dirar, Kürdistan Ulusal Kongresi’nden (KNK) Tahir Kemalizade, KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru, YNK’den Şêx Shamal, Gorran’dan Rewez Helkawt, Suriye Demokratik Birlik Partisi’nden Habib İbrahim, Suriye Demokratik Kürt Partisi’nden Mahmud Daoud, Kürdistan Komünist Partisi’nden Aso Germiyani, PJAK’tan Haci Ehmedî, Suriye Demokratik Birlik Kürt Partisi, MLKP, HDK-A temsilcileri ile Fransız yazar Patrice Franceshi, Yunanistan’dan siyasetçi Stratos Nikoloudis ve Efstratios Nikoloudis gibi isimler hazır bulundu.

‘PYD OLARAK AVRUPA’DAKİ KÜRTLERİ KUCAKLAMALIYIZ’

Kongrenin açılış konuşmasını yapan PYD Avrupa Temsilcisi Abdulselam Mustafa, Ortadoğu’da sınırların değiştiğine, siyasi haritaların yerinde oynadığına dikkat çekti.

“Biz de Kürt halkı olarak bu ortamda bir yer almaya çalışıyoruz. Kürtsüz bir çözüm olması imkansızdır. Kürtler bugün Ortadoğu’nun en büyük aktörüdür. Kürtsüz çözüm olmaz” diyen Mustafa, Herkesin bunu bilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Avrupa’da yaşayan Kürtlerin sorunlarına da dikkat çeken PYD Avrupa Temsilcisi Mustafa şöyle konuştu: “Bugün Avrupa’da büyük bir Kürt kitlesi yaşıyor ve büyük sorunları var. Avrupa’da yaşayan halkımızı örgütleyerek, doğru bir mücadeleyi yürütmeliyiz. PYD Avrupa örgütü olarak burada yaşayan halkımızı kucaklamalıyız. Eğer biz Avrupa’da köklerimizden koparılırsak, Kürtlük ruhundan çıkarsak burada kayboluruz. Halkımız bunu böyle görmeli, çalışma ve örgütlememiz de bunun bilinciyle çalışmalara yaklaşmalı ve halkımızı örgütlemeliyiz. Önümüzdeki dönemde bütün PYD yapısı bu bilinçle hareket etmelidir.”

Rojava’daki halkların birlikte kurduğu sistemin bir benzeri de Avrupa’da oluşması gerektiğini vurgulayan Mustafa, “Yine Avrupa’da birçok Arap parti ve kuruluşları var. Rojava’daki dayanışmayı ve birlikteliği Avrupa’da da sağlamalı ve faşizme karşı birlikte mücadeleyi esas almalıyız” diye konuştu.

ROJAVA DEVRİMİNDE PYD’NİN ROLÜ BÜYÜKTÜR

TEV-DEM yönetimi de kongreye bir mesaj gönderdi. PYD Avrupa Kongresini kutlandığı mesajda, Rojava ve Kuzey Suriye’de önemli gelişmelerin olduğu belirtilerek şunlara dikkat çekti: “Bölge güçleri bizi siyasi malzeme yapmamalılar. Biz oluşan kazanımları daha da geliştirip, halkların hizmetine sokacağız. Kuşkusuz bu kazanımlarda PYD’nin rolü büyüktür. Nasıl Rojava devriminde PYD’nin rolü önemliydiyse bundan sonra da inşa da rolü daha öne çıkacaktır. Kuşkusuz Avrupa bizim için çok önemlidir. Gerek diplomasi bakımında gerek ise oradaki halkımız için. Biliniyor binlerce Rojava ve Kuzey Suriye vatandaşı bulunuyor. Bütün bunların örgütlenmişi ve ülke ile bağlarının güçlendirilmesi gerekiyor.”

‘KÜRTLER BÖLGENİN EN BÜYÜK AKTÖRÜDÜR’

PYD yönetimi de kongreye bir mesaj gönderdi. Ortadoğu’daki siyasi gelişmelere vurgu yapılan mesajda şunlar kaydedildi: “Kürtler Ortadoğu’nun temel bir gücü haline gelmiştir. Artık dönem bundan yüz yıl öncesi değildir. Kürtsüz bir çözüm imkansızdır. Bugün Ortadoğu’nun en güvenilir bölgesi Rojava ve Kuzey Suriye’dir. Buda açıkçası Kürtlerin projesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Çözümün ancak federal sistemden geçiyor.”