Polisler tutsak yakınlarının açıklama yapmasını engelledi

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgürlüğü talebiyle açlık grevinde olan tutsak ailelerinin, Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde yapmak istediği açıklamaya polis engelledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgürlüğü talebiyle Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapmak istediği basın açıklamasına izin verilmedi. Valilik yasağı gerekçesiyle açıklamaya izin vermeyen polis, cezaevi önünü TOMA ve yüzlerce çevik kuvvet polisiyle ablukaya aldı. Engellemelere rağmen açıklama yapmak isteyen aileler, yüzlerce polis tarafından çembere alındı. Aileler, polisin tutumunu alkış ve zılgıtlarla protesto etti. 

Yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrası polis, aileleri zorla arabaya bindirilerek bölgeden uzaklaştırmak istedi. Polisin müdahalesine direnen aileler, sık sık "Bijî berxwedane zindanan" sloganı atarak polisleri protesto etti. Polis kalkanlarıyla zorla bölgeden uzaklaştırılan aileler, "Bizler anneyiz. Sizlerin de annesi var. Çocuklarımız açlıktan ölüyor" dedi. 

Daha sonra gruplar halinde polis çemberinden çıkan aileler, alkış ve sloganlar eşliğinde yapmak istediği yürüyüşe polisler yine izin vermedi. Bunun üzerine polis, cezaevi önünde toplanan tutuklu ailelerine geldikleri araçlarla cezaevi önünden ayrılmaları uyarısında bulundu. Bölgeden ayrılmak istemeyen aileler, zorla araçlarına bindirerek uzaklaştırıldı. 

Grup içerisinde bulunan bir kişinin polislere dönerek "Sizin çocuklarınız yok mu? Nerede Adalet Bakanı'nın adaleti? Bu mu adaletiniz? Anayız biz yüreğimiz yanıyor" sözlerini söylemesi dikkat çekti. Uzun bir süre açıklama yapmak için direnen aileler, polisin engellenmesi sonucu açıklama yapamayarak polis eşliğinde araçlarına bindirilerek cezaevi önünden ayrıldı.