Polis Diyadin Belediye Eşbaşkanlarını darp etti

Diyadin Belediyesi’nin makam şoförü Mehmet Hayri Oruç, bina girişine kurulan polisler tarafından taciz edildi. Bu duruma müdahale eden eşbaşkan Evren Demir ve Betül Yaşar, onlarca polis tarafından ters kelepçelenerek darp edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından kazanılan Diyadin Belediyesi’nin girişine kurulan polis kontrol noktasında belediyenin makam şoförü Mehmet Hayri Oruç taciz edildi. Bu duruma müdahale eden eşbaşkan Evren Demir ve Betül Yaşar ters kelepçelenip, yüzükoyun yere yatırılarak darp edildi. Eşbaşkan Demir, hastaneye kaldırıldı.

Eşbaşkan Demir’in kafasına copla vuran polisler, daha sonrasında ters kelepçeleyerek yere yatırdıkları eşbaşkanı tekmelediler. Yine Belediye Eşbaşkanı Betül Yaşar’ın da eline copla vuruldu. Yaşanan olayın ardından polisler, belediyeye ait görüntülere de el koydu. Hastaneye kaldırılan Belediye Eşbaşkanı Evren Demir, “Şoförümüzü dövdüler. Biz de izin vermedik. Ardından da bizi dövdüler. Yere yatırıp ters kelepçeleyerek dövdüler” diye belirtti.

Belediye binasında bulunan kentin vekili Dilan Dirayet Taşdemir ise, “Bu halkın iradesini sandıkta yenemeyen AKP-MHP faşizmi bu tür girişimlere başvuruyor. Halkçı belediyecilik anlayışını yıkmaya çalışıyor. Belediyeleri bugün karakola çevirmişler. Kürdistan dışında belediyelerin girişinde polis kontrol noktaları söz konusu değildir. İnsanlar belediyelere girerek arama, hakaret ve tacize uğramıyor. Kürdistan’da böyle özel bir uygulama var” dedi.

Bu yolla Kürt halkına mesaj verilmeye çalışıldığına işaret eden Taşdemir, şunları söyledi: “Bu durum iradesini, seçtiğini tanımayan, baskıyla, zulümle hukuksuzlukla ve faşizan politikayla irade kırma girişimidir. Diyadin halkının yüzde 70’e yakın seçtiği eşbaşkanların belediyeye girmeye çalışan şoförüne müdahale etmeye çalışıyorsunuz. Siz şoförü tanıyorsunuz, sürekli başkanın yanında gezdiğini biliyorsunuz. Her belediyeye girdiğinde arayacaksınız, taciz edeceksiniz, hakaret edeceksiniz ve şoföre müdahale edeceksiniz. Başkanda iniyor bu duruma müdahale etmeye çalışıyor. Sonra da takviye güç çağırıyorlar. 40’a yakın polis belediye içerisine giriyor. Eşbaşkanları darp ediyor. Evren ve Betül Başkan’a copla vurulmuşlar, tekmelenmişler, ters kelepçelenmişler. Biz belediyeye gittiğimizde belediyenin fayanslarında belediye eşbaşkanlarımızın kan izleri vardı. Özellikle başkanları hedef almışlar. Direk başkanlar hedef alınmıştır.”

“Bu irade tanımam anlayışıdır. Cumhurbaşkanı, Başbakan her gün ‘Halkın iradesine saygı duyun’ deyince Kürt halkının iradesi iradeden sayılmıyor” diyen Taşdemir, belediyeye girip belediye eşabaşkanlarını darp etmenin anlamının ne olduğunu sordu. Taşdemir, şöyle devam etti: “Bu faşizm iktidarlarında bile görülmemiş bir durumdur. Belediye içine kadar coplarla girerek belediye eşbaşkanlarına şiddet uygulayacaksınız. Kafasını kıracaksınız, elini kıracaksınız. Böyle bir şey mümkün mü? Bu resmen halkın iradesine saldırıdır, halkın iradesini tanımamaktır. Faşizmin en dip ve krallık halidir. Hak, hukuk tanımayan, saldırganlaşmış, azgınlaşmış bir polis gurubu var. Hukukla herhangi biri bağı olmayan keyfi davranan bir anlayış var.”

Belediye içerisine girilerek belediyenin görüntülerine el konulduğuna dikkat çeken Taşdemir, şunları söyledi: “Ben polise diyorum sen neye dayanarak görüntülere el koyuyorsun. Bana ‘Savcıdan talimat almışım’ diyor. Savcının talimatını istiyorum ‘Bana şifahen vermiş’ diyor. Şifahen talimat mı olur. Resmi belge getireceksiniz, belediye eşbaşkanlarından izin alacaksınız. Böyle keyfi alınmıyor” dediğini aktardı.

Kürdistan’da bir “hukuka uyma” durumundan bahsedilemeyeceğini sözlerine ekleyen Taşdemir, “En basit bir durumda insanlara şiddet uygulayan, gözaltına alma ile tehdit eden bir anlayışla karşı karşıyayız” diye belirtti.