PKK’den Paris Katliamı açıklaması: Tarihi hesap sorma başladı

PKK Yürütme Komitesi, Paris’te 9 Ocak 2013’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilişlerinin 10’uncu yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Tarihi yargılama ve hesap sorma başlamıştır, bunun sonu da başarıyla gelecektir” dedi.

PKK Yürütme Komitesi yaptığı yazılı açıklamada 1. ve 2. Paris katliamlarında şehit düşenleri anarak, “bu iki Paris katliamını tüm bağlantılarıyla ortaya koymaya ve katillerden hesap sormaya” çağırdı. 

HER İKİ KATLİAM TÜM BAĞLANTILARI İLE ORTAYA KONULMALI

PKK’nin açıklaması şöyle: 
“Kurdistan Özgürlük Hareketi ve Kürt halkı olarak, 9 Ocak 2013 tarihinde gerçekleşen 1. Paris Katliamının onuncu yıl dönümünü yaşıyoruz. Şehadetlerinin onuncu yıl dönümünde üç Kürt kadın devrimciyi, üç özgürlük savaşçısını, Sara (Sakine Cansız), Rojbin (Fidan Doğan) ve Ronahi (Leyla Şaylemez) yoldaşları derin saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Amaçlarını başarma ve anılarını yaşatma mücadelemizi on birinci yılda çok daha güçlü ve yaygın bir biçimde geliştireceğimize dair sözümüzü yineliyoruz.

Aradan on yıl gibi uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen, Fransa Devletinin ve Yönetiminin gerçek suçluları hala yargılamamış ve katillerden hesap sormamış olmasını insanlık adaleti adına kınıyoruz. Bu nedenledir ki, on yıl sonra ve benzer bir biçimde katliamın yenilenmiş olduğunu, yine üç Kürt devrimci ve yurtseverin Paris’te katledildiğini belirtiyoruz. Fransız hukukunu, on yıl arayla aynı güçler tarafından gerçekleştirilen bu iki Paris katliamını tüm bağlantılarıyla ortaya koymaya ve katillerden hesap sormaya çağırıyoruz. 

PARİS’TE KÜRT KOMÜNCÜLERİNİN KATLİAMI YAŞANMASIN

Özellikle Paris’in ve tüm Fransa’nın aydın, yazar ve sanatçılarını, sosyalist ve demokratik güçlerini, işçi ve emekçilerini, kadın ve gençlerini on yıl arayla Paris’te iki kez yaşanan Kürt katliamı üzerinde yeterince durmaya, Kürt halkıyla ve özgürlük mücadelesiyle daha güçlü dayanışma içine girmeye ve söz konusu katliamların aydınlatılıp suçluların yargılanması için tüm güçleriyle çalışmaya çağırıyoruz. Böyle yapılsın ki, Paris’i kana bulayan DAİŞ çeteciliğine karşı en önde savaşan ve DAİŞ’i yenilgiye uğratan Kürt kadınları ve erkekleri Fransa’da katledilmesin! Böyle yapılsın ki, komün şehri Paris, Kürt özgürlük savaşçılarının katledildiği şehir olmasın! Komünal yaşamın öncüsü olan Paris’te Kürt komüncülerinin katliamı yaşanmasın!

KADIN ÖZGÜRLÜK DEVRİMİ TÜM DÜNYAYA YAYILDI

Çok açık ki, aradan geçen on yıl boyunca başta Kürt kadınları olmak üzere Kürt halkı ve dostları hiç durmadı ve 9 Ocak Paris Şehitlerine sahip çıkarak, katliamın aydınlatılması ve katillerin yargılanması için tüm gücüyle çalıştı. Sara, Rojbin ve Ronahi yoldaşları bayrak yaparak, Kurdistan özgürlük mücadelesinin ve Kadın Özgürlük Devriminin tüm dünyaya yayılması için büyük çaba harcadı. Şimdi katliamın onuncu yıl dönümünde söz konusu tarihi çabanın sonuçları ortadadır. Kadınların, Kürtlerin ve demokratik güçlerin çabasıyla 9 Ocak 2013 katliamı aydınlatılmış ve katiller teşhir edilerek hesap sorulmuştur. Kürt düşmanı ve soykırımcı TC Devletinin ve faşist AKP Yönetiminin engelleme ve imha etme çabalarına rağmen, Sara, Rojbin ve Ronahi yoldaşların anısına yürütülen mücadeleyle Kurdistan özgürlük mücadelesi ve kadın özgürlük devrimi daha çok gelişerek tüm dünyaya yayılmıştır. Böylece katillerin umutları kırılmış ve hesapları bozulmuştur. Katliama karşı mücadele ile Kürt ve kadın özgürlüğü bilinci ve örgütlenmesi daha çok gelişmiş ve güç kazanmıştır. Önder Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği “Jin Jîyan Azadî” sloganı, 21. yüzyıl devrimlerinin temel sloganı haline gelmiştir.

AKP-MHP FAŞİZMİNİN PLANLARINA GEÇİT VERİLMEMELİ

İşte tüm bu tarihi gelişmeleri hazmedemeyen, Önder Apo’nun geliştirdiği İmralı Direnişi karşısında tekrar tekrar yenilen, Kurdistan Özgürlük Gerillası karşısında Zap, Avaşin ve Metina’da hezimete uğrayan AKP-MHP faşist-soykırımcı yönetimi, bir yandan TC sınırları içinde faşist terörü ve zulmü artırıp Rojava ve Şengal’de DAİŞ’in başaramadığını başarmaya çalışırken, bir yandan da terörü dış dünyaya yaymaya ve herkesi Kürt soykırımına ortak etmeye çalışmaktadır. 23 Aralık 2022 tarihli 2. Paris Katliamı işte bu temelde gerçekleşmiştir. Burada da üç Kürt devrimci ve yurtseveri, AKP-MHP faşizminin planlı ve örgütlü saldırısıyla katledilmiştir. Fransa Devleti ve toplumu, Kürtler ve insanlık karşısında demokrasinin gereklerini yerine getirmekle yüz yüze gelmiştir. Faşist AKP-MHP Yönetimi, terörü dünyaya yayarak Türkiye’de seçim kazanmaya ve iktidar ömrünü uzatmaya çalışmaktadır. Kendine ‘Demokratım’ diyen herkes bu gerçeği görmeli ve AKP-MHP faşizminin söz konusu planlarına geçit vermemelidir.

MÜCADELEMİZİ ZAFERE TAŞIYACAĞIZ

Burada bir kez daha 2. Paris Katliamının şehitlerini, Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ı derin saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Sara, Rojbin ve Ronahi yoldaşlar anısına nasıl ki geçen on yılda Kürt ve kadın özgürlük mücadelemizi tüm dünyaya yayıp tarihi gelişmelere yol açtıksa, Evîn, Mîr ve Abdurrahman yoldaşlar anısına da önümüzdeki yıllarda hem özgürlük mücadelemizi zafere taşıyacağız ve hem de tüm dünya kadınlarına ve ezilen halklarına yayacağız. Paris katliamlarına karşı mücadele bizi dünya özgürlük ve demokrasi hareketi haline getirecek. Paris Şehitlerimiz, Apocu özgürlük çizgisinin dünyaya yayılmasının ve demokratik modernite devriminin gelişmesinin bayrağı olacak.

TARİHİ YARGILAMA VE HESAP SORMA BAŞLADI

Özellikle kadın özgürlük düşüncesi ve devrimi bu temelde tüm dünyaya yayılarak 21. yüzyılı kadın özgürlük yüzyılı haline getirecek. Dikkat edilirse, erkek egemen zihniyet ve siyaset 9 Ocak 2013’te kadın özgürlük mücadelesinin öncüsü Sara yoldaşı hedefledi. 23 Aralık 2022 saldırısı ise, yine kadın özgürlük mücadelesinin öncülerinden Evîn yoldaşı hedefledi. Açıkça görülüyor ki, erkek egemen zihniyet ve siyasete dayanan iktidar ve devlet sistemi en çok kadından, kadın özgürlük mücadelesinden, kadın özgürlük bilinci ve devriminden korkuyor. Bunun için de son derece bilinçli ve planlı olarak öncü kadın devrimcileri hedefliyor ve katlediyor. Fakat korkunun ecele faydası yoktur. Ne yaparsa yapsın, erkek egemen zihniyet ve siyasetin sonu kadın özgürlük devrimi tarafından getirilecektir. Bu temeldeki tarihi yargılama ve hesap sorma başlamıştır, bunun sonu da başarıyla gelecektir.

MÜCADELE HER ALANDA BÜYÜTÜLMELİ

Bunlar temelinde, 9 Ocak 2013 Paris katliamının onuncu yıl dönümünde Paris katliam şehitlerimiz Sara, Rojbin, Ronahi, Evîn, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl yoldaşları bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, amaçlarını başarma sözümüzü yineliyoruz. Tarihi İmralı ve Zap direnişlerini selamlıyor, kahraman gerilla güçlerimizin tarihi başarı ve zaferlerini kutluyoruz. Dört parça Kurdistan ve yurtdışında gelişen halk direnişlerimizi selamlıyor, tüm halkımızı ve dostlarımızı Önderlik çizgisinde ve kahraman gerilla direnişimiz öncülüğünde daha fazla kenetlenerek, İmralı işkence ve tecrit sistemine karşı Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü için mücadeleyi her alanda daha da büyütmeye ve güçlendirmeye çağırıyoruz!”