PKK’den Alina Sanchez için başsağlığı mesajı

PKK Yürütme Komitesi, Arjantin’den gelerek Kürdistan özgürlük mücadelesi saflarına katılan Alina Sanchez (Lêgrîn Çiya) için başsağlığı mesajı yayınladı.

YPJ Genel Komutanlığı, 22 Mart günü yaptığı açıklamada Latin Amerikalı YPJ Savaşçısı Alina Sanchez’in (Lêgerîn Çiya) Hesekê’de bir trafik kazasında hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Yürütme Komitesi yaptığı yazılı açıklamada, Sanchez’in “şahadetini büyük üzüntüyle öğrendiklerini” belirtti.

PKK’nin mesajı şöyle: “Enternasyonalist yoldaşımız Lêgerîn Çîya’nın (Alina Sanchez) şehadetini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Tüm demokratik insanlığa, ailesine başsağlığı diliyoruz. Yoldaşlarımız başta olmak üzere tüm sosyalistlerin böyle bir yoldaşları olduğu için yaşadıkları gurur ve onuru paylaşıyoruz. Lêgerîn Çîya yoldaşımızı minnet ve saygıyla anarken, onun mücadelesini Kürdistan, Ortadoğu ve tüm dünyada taçlandırma sözünü veriyoruz.

Önder Apo'nun kadın özgürlükçü demokratik sosyalizm çizgisi, onu Che Guevara’nın vatanı olan Arjantin’den Kürdistan'ın özgürlük dağlarına çekmiştir. 2011 yılında Medya Savunma Alanlarına gelerek binlerce kilometre uzakta özlem duyduğu özgürlük ve demokrasi tutkusu yüksek sosyalist yoldaşlarıyla buluşmuştur. Özgürlük dağlarıyla buluşması, onun için ikinci yaşama göz açma olmuştur. Hem İran hem de Türk devletinin ağır saldırıları ortamında aylarca Kandil, Xinêre ve Garê alanlarında kalmıştır. Kürdistan'da yürütülen özgürlük ve demokrasi mücadelesinin savaş yönünü bombalar altında en yakından tanık olmuştur. Daha ilk geldiği ayda şehadete ulaşmayla karşı karşıya kalmıştır. Kürdistan devriminin zorlukları ve yaşadıkları onu daha fazla PKK ve Özgürlük Hareketi'ne bağlamıştır.

Lêgerîn Çîya, Küba’da tıp eğitimi gören bir yoldaşımızdı. Tıp Fakültesi’ni bitirmeye bir yıl kaldığı için Özgürlük Hareketimiz onun Küba’ya dönüp Tıp Fakültesi’ni bitirip daha sonra ülkeye gelmesi kararını almıştır. Ayrıca kendisine tüm Güney Amerika’da Önder Apo'nun çizgisini tanıtma ve PKK'nin örgütlenmesini sağlama görevi verilmiştir. Lêgerîn yoldaş bu sorumluluk ve görevle gittiği Küba’da Tıp Fakültesi’ni bitirmiş, diğer yoldaşlar ve dostlarla birlikte Önder Apo’nun, PKK ve PAJK’ın Güney Amerika’da tanıtılması ve örgütlendirilmesi çalışmalarında yer almıştır. Bu konuda çok önemli çalışmalar yapmış, Hareketimizin Güney Amerika’da temelini atan yoldaşlarımızın başında gelmiştir.

Lêgerîn yoldaş Kobanê Direnişinin gelişmesi, Rojava ve Kuzey Suriye'de örgütlü topluma dayalı demokratik konfederalizmin kuruluşunun sağlanması karşısında yüzünü yeniden Kürdistan'a çevirmiştir. Özlemi olan kadın özgürlükçü demokratik konfederal sistemin kuruluşunda ve demokratik toplumsal yaşamın inşasında rol almak için meslektaşı da olan büyük devrimci Che Guevara’nın duygularıyla Rojava’ya koşmuştur. Rojava’da sağlık sisteminin kurulmasında ve devrimin gelişmesinde rolünü oynamaya çalışmıştır. Güney Amerika halklarının ve devrimcilerinin özgürlük tutkusu ve coşkusuyla çalışmalara katılarak Rojava Devrimcilerinin değerli yoldaşı haline gelmiştir.

Lêgerîn Çîya yoldaşımız hem birçok enternasyonalistin Kürdistan'a ve Rojava’ya gelmesini sağlamış, hem de kadın özgürlükçü devrimci demokratik sosyalist çizgi ve kişiliğiyle Rojava Devrimine damgasını vuranlardan olmuştur. Rojava Devrimcileri ve halkımız onu hiçbir zaman unutmayacaktır. Lêgerînlerin mücadelesi ve şehadeti Rojava’nın demokratik devrimci çizgisi ve bu çizginin güvencesi olacaktır.

Lêgerîn Çîya yoldaşı minnet ve saygıyla anıyor, onun mücadele bayrağını en yükseklerde tutacağımız sözünü veriyoruz. Onun enternasyonal ruhu ve sosyalist çizgisini mücadelemizle PKK’nin çizgisinde yaşatacağımızı haykırıyoruz.”