Pençeli yalanlar

İşgalci Türk ordusu ve medyası ne kadar gizlemeye çalışsa da gerilla karşısında ciddi anlamda darbe yemeye devam ediyor.

Türk ordusu, 27 Mayıs’ta Güney Kürdistan’ın Xakurkê bölgesine yönelik 'Pençe' adında bir işgal saldırısı başlattı. 1983’ten beri 30 defadır şaşaalı isimlerle saldıran Türk devleti, onlarca uçak, taarruz helikopteri ve keşif uçakları desteğiyle saatlerce bombardımanın ardından indirmeler yaparak farklı bir sonuç alacağını düşünüyor. Xakurkê’den Zap hattına kadar Türk ordusuna ağır darbeler vuran gerilla, teknolojisine ve konvansiyonel silahlarına meydan okuyor. Gün ortasında asker mevzilerine giren gerilla, indirilen birlikleri tepelere sıkıştırmış durumda.

Türk ordusu ve emrindeki medyası, silah reklamları eşliğinde zafer naraları atıyor ama sahadaki gerçekler farklı. HPG Basın İrtibat Merkezi’nin (BİM) günlük açıklamalarına yansıyanlara dikkat çeken HPG kaynaklarının verdiği bilgiye göre Mayıs ayında şunlar yaşandı:

* Gerillalar, 40’tan fazla eylemde 150’den fazla askeri öldürdü. Çok sayıda silahın da kaldırıldığı bu eylemlerin görüntüleri paylaşıldı.

* Türk ordusu 18 hava destekli operasyon ve 70’den fazla uçak saldırısı gerçekleştirdi. Bu saldırılara taarruz helikopterleri saldırılarını da eklersek 100’ü aşıyor.

* HPG gerillaları ile Türk ordusu arasında 10’a yakın çatışma yaşandı.

TEMEL GÜCÜ HAVA SALDIRILARI

Bu veriler bile Türk ordusunun gerilla karşısında karada savaşamadığını açıkça gösteriyor. Hava saldırılarıyla tutunmaya çalışan Türk ordusu, gerillanın savaş taktiğine karşı çaresiz, çünkü 24 saat gözetim altında tutulan 'güvenli tepeler’i bile gerilladan koruyamıyor.

MEDYASI DA SAVAŞ APARATI

Gerillaların arazi derinliğindeki hakimiyeti karşısında başarısız kalan Türk ordusunun yardımına, yine özel savaş ve medyası koşturuluyor. Başarı yalanıyla toplumunu kandıran Türk tarafı, gerillanın görüntüleriyle birlikte açıkladığı eylemlerin sonuçlarını izah etme gereği de duymuyor. Gerillanın üstün taktiksel tecrübesi, iradesi ve yeni dönem stratejisine karşı ne kadar sonuç alabileceğini bildiği halde, manipülasyonlarını sürdürüyor.