Penahi’nin infazı geçici olarak durduruldu

İran’da bir süreden beridir idam koridorlarında her an infaz edilmeyi bekleyen Kürt siyasi tutsak Ramin Hisen Penahi’nin infazının geçici olarak durdurulduğu açıklandı.

Rojnews’e konuşan Penahi’nin kardeşi Emced Hisen Penahi, infazın geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Abisi Penahi’nin 2 Mayıs akşamı Sine zindanında kendilerini aradığını belirten Emced Penahi, kardeşinin tek kişilik hücreden çıkarılarak genele götürüldüğünü söyledi. Tutsak Penahi’nin telefon görüşmesinde, hakkındaki idam kararının devam ettiği ancak infazının bir süreliğine ertelendiğini belirtti.

Penahi’nin idam edileceğinin açıklamasından kısa bir süre sonra yeğeni Niştiman Hisen Penahi, hayatına son vermişti. Emced Penahi, Niştiman’ın cenaze töreninde istihbarat güçlerinin, kardeşi Enwer’i de tutuklamakla tehdit ettiğini söyledi.

Penahi, 23 Haziran 2017’de Devrim Muhafızları’nın bir pususunda yaralı olarak esir alınmıştı. Saldırıdan kurtulan tek kişi olan Penahi, silahlı değildi. Behzad Nuri, Hamed Seyf Penahi ve Sabah Huseyin Penahi, pusu sonucu infaz edilmişlerdi. Komala örgütü üyesi olduğu suçlamasıyla tutuklanan 24 yaşındaki aktivist Penahihakkındaki idam kararı İran Yüksek Mahkemesi tarafından da Nisan ayı başında onaylanmıştı. Penahi’nin bu hafta Perşembe günü idam edilmesi bekleniyordu. Penahi’nin infazının durdurulması için Kürtler ve uluslararası alandan yoğun tepkiler vardı. İdam kararının iptal edilmesi için Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü de çağrıda bulunmuştu.

Ramin Hisên Penahî için kurulan Destek Komitesi de, Twitter üzerinden idam kararının geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Komite, “Her birinize en samimi teşekkürlerimizi ve şükranımızı sunmak istiyoruz. Son 24 saat çok duygusaldı ve hala Ramin Hisen Penahi’nin infazının aniden geçici olarak durdurulma haberinden ötürü biraz şaşkın bir durumdayız” dedi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther ise “Harika haber! Umalım ki geçici bir ceza ertelemeden daha fazlasıdır” açıklamasında bulundu.

Af Örgütü, “Kamuoyu baskısı ve savunuculuk gayreti sayesinde Ramin Hisen Penahi artık şimdilik idam riski altında bulunmuyor! Lütfen idam kararının ve hükmünün bozulması için harekete geçmeye ve İranlı otoritelere çağrıda bulunmaya devam edin” dedi.