Penahi için daha fazla duyarlılığa ihtiyaç var

İran rejiminin adil herhangi bir yargılama olmadan idam cezasına çarptırdığı Kürt aktivist Ramin Hüseyin Penahi, her an idam tehdidi altında bulunuyor. 24 yaşındaki Kürt genci hakkındaki kararın derhal iptal edilmesi isteniyor.

İran rejimi, aralarında bir çok uluslararası örgütün de olduğu yoğun tepkiler üzerine Penahi’nin infazını geçici olarak durdurdu. Ancak Tutuklu Hakları Savunma Kampanyası, rejimin Penahi’yi Ramazan bayramında sonra idam etmeyi planladığını bildirdi.

GİZLİCE İDAM ETMEK İSTİYORLAR

Kampanyaya göre Penahi’nin dosyasından sorumlu olan kişiler idam cezasını uygulamak için acele ediyor. Aynı açıklamaya göre Doğu Kürdistan’daki İran istihbarat birimleri, Sine Cezaevi yöneticilerinden Penahi’nin idam cezasını Ramazan Bayramı’ndan sonra ailesine ve avukatına haber vermeden uygulanmasını istedi. Kampanya, “Ayrıca, idamdan bir saat önce cezaevinden alınarak idam edileceği yere götürülmesi de istenmiş. Bu şekilde Penahi’nin idam edildiği haberi, idamından sonra yayılacak” dedi.

Sine Cezaevi yöneticileri, 19 Mayıs tarihinde Penahi’nin ailesini idamın Ramazan Bayramı’ndan sonra gerçekleşeceği konusunda haberdar etmişti.

HİÇBİR DELİL OLMADAN MAHKUM EDİLDİ

İdam cezasına tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü, “Hiçbir delil olmamasına rağmen Ramin Huseyin Penahi sanki birini öldürmüş gibi tutuklandıktan sonra kendisinden 4 ay boyunca haber alınamadı. Sonrasında 2 ay boyunca tek hücreli bir odada tutuldu. Bu süre zarfında kendisine işkence yapıldı. İran mahkemesi Ramin’e idam cezası verdi” diye hatırlattı.

Penahi, 23 Haziran 2017’de Devrim Muhafızları’nın bir pususunda yaralı olarak esir alınmıştı. Saldırıdan kurtulan tek kişi olan Penahi, silahlı değildi. Behzad Nuri, Hamed Seyf Penahi ve Sabah Huseyin Penahi, pusu sonucu infaz edilmişlerdi. Komala örgütü üyesi olduğu suçlamasıyla tutuklanan 24 yaşındaki aktivist Penahi hakkındaki idam kararı İran Yüksek Mahkemesi tarafından da Nisan ayı başında onaylanmıştı. Penahi’nin Mayıs ayının ilk haftasında idam edilmesinden endişe ediliyordu. Ancak yoğun tepkiler üzerine idam cezası geçici olarak durduruldu. İdam kararının iptal edilmesi için Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü de çağrıda bulunmuştu.

Penahi, Mayıs ayı sonunda kendisi gibi her an idam tehdidi altında olan Kürt siyasi tutsak Zanyar Muradi ile birlikte yazdıkları bir mektupta insan hakları savunucularını harekete geçmeye çağırmıştı.

İDAMA KARŞI SİYASİ TUTSAKLARIN MEKTUBU

Doğu Kürdistan’ın Meriwan kenti nüfusuna kayıtlı Muradi, 2009 yılında tutuklandı. 2011’de hakkında idam cezası verildi. Muradi, mevcut durumda Kerec kentindeki Recayi Şahr Cezaevi’nde tutuluyor.

Mektupta şu ifadeler dikkat çekiyordu: “Bizler idam cezasına çarptırılan iki siyasi tutsak olarak, yalnızca Kürdistan coğrafyası için değil, demokratik bir İran için mücadele ediyoruz. İnsan hakları savunucularına, hükümetin bu politikasını propaganda organlarına güvenerek sürdürememesi için, bu insanlık dışı cezayı araştırmaları çağrısında bulunuyoruz.

İnsan hakları savunucuları tarafından düzenlenen eylemlerin, İran ve Kürdistan kamuoyunda Kürdistan’daki siyasetçilerin idam edilmesine karşı bir duyarlılık temeli oluşturmasını umut ediyoruz. İran’da bir an evvel özgürlüğe ve demokrasiye önem veren bir devletin kurulmasını ve İran halklarının haklarını savunmasını umuyoruz.”