Panzer Davası'nda gerekçeli karar

Panzer Davası'nda verilen 'ödül' gibi kararın gerekçesi açıklandı.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 4 Mayıs 2017 tarihinde evlerine giren panzerle katledilen Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın karar duruşması geçtiğimiz günlerde Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.

Panzer sürücüsü Ömer Yeğit hakkında 19 bin TL para cezası verilmişti. Aynı suçlamayla yargılanan polis amiri Murat Maden hakkında ise beraat kararı verildi. Olayın sorumluları arasında gösterilen dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan hakkında ise, "görevi kötüye kullanmak" suçundan suç duyurusunda bulunuldu.

'TEKNİK ARIZA!'

Mahkemenin gerekçeli kararında, sanık Yeğit'in İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan'ın sözlü ve kesin talimatları üzerine görevlendirildiğini ve olaydan önce yaklaşık 6 ay kadar bu şekilde zırhlı panzer aracında görevlendirildiği bilgisine yer verildi. Mahkeme, sanık Yeğit'in panzer türü zırhlı aracı kullanmak için gerekli olan (B) sınıfı sürücü belgesine sahip olduğunu, ancak zırhlı araç kullanımına ilişkin kurs eğitimini görmediği ve sertifikasının bulunmadığını kaydetti.

Mahkeme, sanığın olay tarihinden önce yaklaşık 6 ay kadar panzer zırhlı aracını kullanmış olması nedeniyle zırhlı araç kullanımı konusunda yeterli deneyimi ve tecrübesinin bulunduğunu belirtti. Kararda, "(...) Aracın teknik donanımının yetersizliği ve aniden stop etmesinin olayda etkili olduğu, bu hususun aracın eskiliğinden kaynaklandığı, teknik bir arıza olarak kabul edilebileceği sabit görülmüştür" denildi.

'SERTİFİKASIZ OLDUĞUNU BİLMİYORDU'

Mahkeme, bir diğer sanık Maden'in ise Koruma Büro Amirliği'nde olay tarihine kadar yaklaşık bir hafta görev yaptığı ve bir haftalık kısa bir süre içerisinde sorumlusu olduğu büroda çalışan personelini tanımasının olanaksız olduğunu iddia etti. Mahkeme, tanıklardan polis amiri Tuncay Taşdemir'in sanık Ömer'in sertifikasız olduğunu bildiği, ancak sanık Maden'in Yeğit'in sertifikasız olduğunu bilmediğini de kaydetti.

Kararın Maden ile ilgili bölümünde şu ifadelere de yer verildi: "Sanık Murat Maden'in nöbet listesinde imzası bulunmasının göreve başladığı zaman aralığının kısalığı (bir hafta) da dikkate alındığında, ihmal kastı bulunmadığı ve tek başına somut olayda taksirle yaralama sonucu ile uygun illiyet bağı kurmaya elverişli olmadığı anlaşılmakla..."