Orman yangınları: Batıda rant, Kürdistan’da operasyon

Devlet güçleri yıllardır batı da rant, Kürdistan ise operasyon amacıyla ormanları yakıyor. Hewsel Koruma Platformu üyesi Necdet Sezgin, orman yangınlarının kaza sonucu meydana gelmiş gibi gündeme geldiğine dikkat çekti.

Kürdistan'da ilk kez 1925’de Şêx Seîd İsyanı döneminde devlet tarafından ormanların ateşe verilmesi, Şark Islahat Kanunu ile birlikte Dersim Katliamı döneminde de devam etti. Orman yangınları 90'lı yıllardan bu yana sistematik olarak devam ediyor.

Hemen hemen her gün Kürdistan’ın bir kentinden orman yangınlarına ilişkin haberler geliyor. Bu yaz mevsimi de Lice ve Genç ilçelerinde başlayan orman yangınları, Şırnak’ta Cudî, Gabar, Herekol ve Besta alanlarında devam ediyor. Devlet güçleri askeri üs ve karakolları korumak için bilinçli bir şekilde ormanlık alanları ateşe veriyor.

YAŞAM ALANLARI YOK EDİLİYOR

Kürdistan’da başlayan orman yangınlarına ilişkin ANF’ye konuşan Hewsel Koruma Platformu üyesi Necdet Sezgin, "Her yaz olduğu gibi bu yaz da gelir gelmez Türkiye ve Kürdistan'da orman yangınları baş göstermeye başladı. Bu yangınlar ile birlikte çeşitli sorunlar gündeme gelmeye başladı. Bu sorunların başında ormanın yakılması gelir. Çünkü ormanlar yakılıyor. Kaza sonucu meydana gelen orman yangınları gibi gündeme geliyor.

Türkiye'nin batısında belirli rant alanlarını açmaya, turistik alanlara hizmet etmesi açısından orman yangınları çıkıyor. Bu orman yangınları bölgemizde ise daha çok güvenlik açısından önümüze çıkıyor. Çok eski yıllardan beri bu böyle ve bölgenin yaşam alanını yok ediliyor" dedi.

‘NEFES ALMAMIZ ENGELLENİYOR’

Ormanların birer yaşam alanı olduğunu dile getiren Sezgin, "Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının orman vasfı orman alanı tarifinde tabiatında oluşan ağaçların gerek bilerek harcanarak, yetiştirilmiş ağaçların, fidanların, makilerin ve meraların birer orman alanı olduğu beyan edilmektedir. Adeta nefesimiz kesiliyor. Bu açıdan her orman bölgesi bizim için bir yaşam alanıdır ve bu yaşam alanlarının yok edilme sebebi ne olursa olsun buna karşı bir mücadele geliştirilmelidir. Bizde ekoloji derneği olarak bir kez daha bu orman yangınlarına karşı olduğumuzu belirtiyoruz" İfadelerini kullandı.

'BATIDA AMAÇ RANT ALANLARI YARATMAK'

Türkiye'deki orman yangınlarının Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesinde meydana geldiğine dikkat çeken Sezgin, "Bunun temel nedeni maden arama, turizm tesisleri yapma, imar ve istihdam alanı yapma yönelik olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar çeşitli sebep ve bahaneler üretilmiş olsa da yine Türkiye'nin batısında olduğu gibi bölgede de alanları yakan kişilerin maalesef kimliklerin tespit edilmemesi beraberinde bir cezasızlık sistemini de ortaya koyuyor. Bu cezasızlık durumu ormanların daha fazla yakılmasını beraberinde getiriyor" diye konuştu.

YANGINI ÇIKARANLAR BELLİ

Sebep ne olursa olsun orman yangınlarına karşı duracaklarını kaydeden Sezgin, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Netice itibariyle ormanlık alanlar bir ekosistem içinde barındırıyor. Bu sistemde sadece insanların değil tüm canlıların yaşam alanıdır. Biz tüm canlıların yaşam alanlarının korunmasına sürekliliğin oluşmasına gönüllü bir şekilde çaba gösteriyoruz.

Bu anlamda özellikle kendi bölgemizde meydana gelen faillerinin belli olduğu bu orman yangınlarının bir an önce son bulmasını ve çıkan yangınlarında söndürme çabalarının hem devlet hem de halk tarafından gerçekleşmesi taraftarıyız.”